Szilva dzsemes fánk - egészségesen...
2015. november 29. írta: Klarissza24

Szilva dzsemes fánk - egészségesen...

Isteni finom fánk, házi szilva dzsemmel. Nyami-nyami… :)

 

Egészséges bécsi fánk szilva dzsemel14  

Elkészítettem a fánknak az egészséges változatát, ami persze, hogy nem maradhat ki a hétvégi menüből, a finom tyúkhúsleves után, egyszerűen fenséges második fogás, így büntetlenül élvezhetjük a fánk szenvedélyünket… :) Érdemes elkészíteni, az tuti biztos, hogy hipp-hopp, el fog fogyni… :)

A húsleves receptjét az alábbi blogbejegyzésnél olvashatod:
https://fincsifalatka.blog.hu/2015/09/27/izletes_tyukhusleves_gazdagon_csigatesztaval

 

 Egészséges bécsi fánk szilva dzsemel14


Szilva dzsemes fánk - egészségesen
Hozzávalók:

250 dkg Bio teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt
250 dkg Bio fehér tönköly liszt
8 dkg kókuszcukor
4 dkg friss élesztő
8 dkg olvasztott kókuszzsír
két csipet himalája só
1 tojás
3 tojás sárgája
2,5 dl tej
1 kupaknyi rumaroma
½ rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

A kisült fánkok tetejére:
házi szilva dzsem
kókuszcukor darálva a díszítéshez

Sütéshez:
bő kókuszzsír 

Egészséges bécsi fánk szilva dzsemel7

Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a tojásokat, vaníliát, reszelt citromhéjat, só, rum aromát, és az olvasztott kókuszzsírt.

A meleg tejbe – a kéz meleg – tegyük bele egy csipet kókuszcukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt, kb. 15 percig várjunk, amíg kovász keletkezik.

Ha kész ezt is öntsük hozzá a tálba lévő anyagokhoz.

Keverjük össze, az így kapott kelt tésztát, egy fakanállal addig verjük, amíg selymesen fényes lesz. Ezt követően, még egy belisztezett deszkán jól átgyúrom pár perc, és utána lisztezett tálba visszatéve, letakarva, tetejét belisztezve egy picit, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

20140831_195421

Ha megkelt a tészta, akkor belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és a lisztet jól lesöpörjük róla, és egy 7 cm-es fánk szaggatóval, vagy egy nagyobb pohár/vagy bögre segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. - ha szükséges, akkor a fánkszaggatót, lisztezzük, hogy ne ragadjon rá a tészta. - Ha készen vagyunk, akkor egy konyharuhával letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.

Egészséges bécsi fánk szilva dzsemel1

Eközben felforrósítjuk a bő kókuszzsírt, megfelelő hőmérsékletre. Beletesszük a fánkokat, fedjük le fedővel és kb. 2 perc múlva a fánkokat óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat is ugyanennyi ideig sütjük, de a másik felét már nem kell fedővel letakarva sütni. Ezután lyukas szűrőkanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük, vagy papírtörlőre tesszük.

Egészséges bécsi fánk szilva dzsemel4

*Tipp: figyeljünk a zsiradékra, hogy tényleg megfelelő legyen a hőmérséklete, akkor jó, amikor a zsírba csepegtetett víz hangosan sistereg. Tehát semmi esetre se hagyjuk ott a zsiradékot, mert ha túlforrósodik, akkor megéghetnek a fánkok, hamar megsül kívülről és belül nyers marad. Mivel kókuszcukor van benne, így a fánk tésztája karamell színű. Tehát fokozottabban kell figyelni a sütésre, el ne égjenek. A fánk sütést mindig azzal az oldalával kezdjük, ami felül van kelesztéskor, lehet egy lyukat nyomni a tetején. - 

Egészséges bécsi fánk szilva dzsemel7

Tálaláskor kókuszcukrot megdarálunk és meghintve házi szilva dzsemmel kínáljuk ezt a csodálatosan finom, egészséges fánkot, melyet egyszerűen tényleg nem lehet megunni.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

 

süti beállítások módosítása