Barbecue pulykaropogós/Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával...
2015. december 12. írta: Klarissza24

Barbecue pulykaropogós/Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával...

Éhezésmentes karcsúság, Ám legyen! Mi kell hozzá?...

 

Legyen egyszerű, olcsó, laktató és élvezeti értéke legyen fenomenális. Ezekkel a tulajdonságokkal a finom BBQ ropogós mind-mind rendelkezik. Igazán sok dolog nincs is vele, nehezebb volt a receptet leírnom, mint megcsinálni, és ugyebár a legtöbb időt a sütőben tölti. Addig pedig irány a facebook… :)

 Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával4

 

Tudtad, hogy mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Te is próbáld ki ezt a nagyszerű fogást ebédre, de akár vacsorára is kiváló választás lehet…

 

Tuti biztos mind a 10 ujjadat megnyalod utána… :)

 

Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával7  

Barbecue pulykaropogós/Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával
Hozzávalók:

1 kg pulykaszárnytő

Fűszerek:
1 kk egész kömény
½ kk szegfűbors 
1 kk kakukkfű
1 kk egész koriander
1 kk egész ötbors fűszer
1 kk barbecue chilis Dallas fűszerkeverék

1 dl extra szűz olíva olaj
1 dl édes-chili szósz
1-1/2 dl fehérbor, vagy húsleves alaplé

Szaftsűrítéshez:
½ ek tápióka liszt - ha egyáltalán szükséges

Köret:
200 g Thai jázmin rizs
375 ml forró víz
½ kk *Himalája só

Mentás-joghurtos uborkasaláta:
2-3 ek tejszín
½ görög joghurt – egy nagydoboz fele
½-1 csokor friss menta levél 
(ízlés szerint, ki mennyire mentásan szereti – apróra vágva)
1 db kígyó uborka
1 kk *Himalája só

Díszítéshez:
petrezselyem

Sütéshez:
Kókuszolaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával 

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.

A pulykahúst, áztassuk be tejbe kb. 10-20 percre, így még puhább marad a hús. Ezt követően öntsük le róla a tejet, és itassuk le róla egy papírtörlővel a nedvességet. Tegyük félre.

A fenti fűszereket, törjük össze egy mozsárba vagy egy darálóba daráljuk össze, és a húst fűszerezzük be, jól dörzsöljük bele. Ha kész, öntsük rá az olíva olajat, édes-chili szószt, keverjük össze és tegyük be a hűtőbe, pihentessük minimum 30 percig, vagy egy egész éjszakán át, minél több ideig van a pácban, annál jobban összeérnek az ízek.

 Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával2

Amíg pihen a hűtőben a hús, addig készítsük el a Mentás-joghurtos öntetet. A mentás joghurtos öntetnél lévő hozzávalókat keverjük össze. Majd ezt követően az uborkát vágjuk fel vékony karikára egy késsel, vagy akinek van uborkareszelője azzal is megteheti. Aki nem szereti, vagy nem eheti az uborka héját, az pucolja meg előtte. Ezt követően sózzuk és keverjük össze, majd hagyjuk pihenni 10 percig, amíg levet ereszt az uborka.

 Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával3

Uborkánk pihen, addig készítsük el a sütésre a pulykahúst. Tegyük egy tepsibe, öntsük rá a maradék páclét és locsoljuk meg kókuszolajjal, és öntsük a tepsi aljába a bort vagy a húsleves alaplét, de ha ez sincs otthon, akkor jó a víz is. Alufóliával lefedve közepes hőfokon kb. 2 órán keresztül pároljuk. Az idő leteltét követően, levéve az alufóliát, locsoljuk meg a szaftjával és még és pirítsuk ropogósra, szép arany barnára a BBQ pulykaropogósunkat. (Ha túl sok lenne a lé a pulyka alatt, akkor öntsünk le róla a felét, mielőtt ropogósra kezdenénk sütni.)

 Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával1

Ha megsült a pulykaszárny, akkor szedjük ki a húst, és addig öntsük vissza az előzőleg leöntött szaft levet is a tepsibe, tegyük fel a tűzhelyre és forraljuk fel, így szépen besűrűsödik, de ha nagyon sok lenne a szaft, akkor tegyünk bele egy fél ek tápióka lisztet, így szépen beürüsödik, mellyel majd meglocsolhatjuk tálalásnál a BBQ pulykaropogósunkat.

 Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával5

Majd ezt követően, az uborkát nyomkodjuk ki a levétől, és tegyük bele a mentás-joghurtos öntetbe, keverjük össze, és tegyük a hűtőbe.

Amíg sül a hús, addig készítsük el a Thai jázmin rizst:

Forró vízbe öntsük a megadott mennyiségű rizst, sózzuk, és 8 percig főzzük, fedő alatt, alacsony hőfokon, ekkora már nagyjából beszívta a rizs a folyadékot, kapcsoljuk le és fedő alatt hagyjuk tovább párolódni kb. 5 perc. Ha elkészült, megpuhult a rizst villával keverjük össze.

 Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával6

Nézzünk be a sütőnkbe, hogy állnak a finom, ínycsiklandozó BBQ pulykaropogósunk, ha elkészültek, akkor tálalhatunk is, a Jázmin rizst tegyük a tányérra, díszítsük petrezselyemmel, adjuk hozzá a sült pulykahúst, locsoljuk meg a besűrített hús szafttal és kis tálkába kínáljuk mellé a mentás-joghurtos uborkasalátát.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a Jázmin rizs...

Barbecue pulykaropogós Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával4

Jázmin rizs, az illatos és zamatos távol-keleti rizskülönlegesség

jázmin rizs a világ legnépszerűbb és egyik legfinomabb rizs fajtája. Főzés közben rendkívül finom illatot áraszt, ezért parfüm rizsnek is nevezik. Elkészítve nagyon könnyű, egészséges köretként használható minden főételhez. A jázmin rizs a Távol-Keletről származik, de mostanra Európában is nagyon népszerűvé vált.

A jázmin rizsben lévő vitaminok és ásványi anyagok előnyösek a bőrnek, hatásosak bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. A jázmin rizs gyors energiát biztosít, alacsony zsírtartalmú, nátrium-mentes élelmiszer.

kambodzsai jázmin rizs különlegessége abban van, hogy a termesztés még ma is a hagyományos növénytermesztés módszereivel történik. A mai időkben az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az egészség megőrzésére.

A legjelentősebb természetes rizstermesztés ma Kambodzsában folyik, ahonnan a világ minden részére exportálják a kiváló, minőségű természetes jázmin rizst.

A legtöbb kambodzsai farmer vegyszerek nélkül termeszti a rizst, ezért elmondhatjuk, hogy természetes gazdálkodás folyik a földeken, így a megtermelt rizs organikus minőségű. A termesztők saját rizsföldjükön halakat fognak, ami szintén azt mutatja, hogy természetes vegyszer nélküli gazdálkodás folyik.

A jázmin rizs tápértéke

Egy csésze (kb 60 gramm) jázmin rizs tápértéke az alábbiak szerint alakul:

  • 4,2 g fehérje,
  • 44,5 g szénhidrátot tartalmaz
  • Összes zsírtatalom: 0,44 g
  • 200 kalóriát tartalmaz.

A jázmin rizs vitamin tartalma

  • 2,3 mg niacin (B3 vitamin), ami fontos szerepet játszik a koleszterin szint szabályozásban
  • 0,26 mg tiamin (B1 vitamin), kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre
  • 1,9 mg vas, mely a vérképződésben játszik fontos szerepet
  • 11,8 mg szelén, fontos antioxidáns, immunrendszer erősítő

Forrás: jazminrizs.eu

 

 

süti beállítások módosítása