Éhezésmentes karcsúság, Ám legyen! Mi kell hozzá?...
Legyen egyszerű, olcsó, laktató és élvezeti értéke legyen fenomenális. Ezekkel a tulajdonságokkal a finom BBQ ropogós mind-mind rendelkezik. Igazán sok dolog nincs is vele, nehezebb volt a receptet leírnom, mint megcsinálni, és ugyebár a legtöbb időt a sütőben tölti. Addig pedig irány a facebook… :)
Tudtad, hogy mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Te is próbáld ki ezt a nagyszerű fogást ebédre, de akár vacsorára is kiváló választás lehet…
Tuti biztos mind a 10 ujjadat megnyalod utána… :)
Barbecue pulykaropogós/Jázmin rizzsel és mentás-joghurtos uborkasalátával
Hozzávalók:
1 kg pulykaszárnytő
Fűszerek:
1 kk egész kömény
½ kk szegfűbors
1 kk kakukkfű
1 kk egész koriander
1 kk egész ötbors fűszer
1 kk barbecue chilis Dallas fűszerkeverék
1 dl extra szűz olíva olaj
1 dl édes-chili szósz
1-1/2 dl fehérbor, vagy húsleves alaplé
Szaftsűrítéshez:
½ ek tápióka liszt - ha egyáltalán szükséges
Köret:
200 g Thai jázmin rizs
375 ml forró víz
½ kk *Himalája só
Mentás-joghurtos uborkasaláta:
2-3 ek tejszín
½ görög joghurt – egy nagydoboz fele
½-1 csokor friss menta levél
(ízlés szerint, ki mennyire mentásan szereti – apróra vágva)
1 db kígyó uborka
1 kk *Himalája só
Díszítéshez:
petrezselyem
Sütéshez:
Kókuszolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
A pulykahúst, áztassuk be tejbe kb. 10-20 percre, így még puhább marad a hús. Ezt követően öntsük le róla a tejet, és itassuk le róla egy papírtörlővel a nedvességet. Tegyük félre.
A fenti fűszereket, törjük össze egy mozsárba vagy egy darálóba daráljuk össze, és a húst fűszerezzük be, jól dörzsöljük bele. Ha kész, öntsük rá az olíva olajat, édes-chili szószt, keverjük össze és tegyük be a hűtőbe, pihentessük minimum 30 percig, vagy egy egész éjszakán át, minél több ideig van a pácban, annál jobban összeérnek az ízek.
Amíg pihen a hűtőben a hús, addig készítsük el a Mentás-joghurtos öntetet. A mentás joghurtos öntetnél lévő hozzávalókat keverjük össze. Majd ezt követően az uborkát vágjuk fel vékony karikára egy késsel, vagy akinek van uborkareszelője azzal is megteheti. Aki nem szereti, vagy nem eheti az uborka héját, az pucolja meg előtte. Ezt követően sózzuk és keverjük össze, majd hagyjuk pihenni 10 percig, amíg levet ereszt az uborka.
Uborkánk pihen, addig készítsük el a sütésre a pulykahúst. Tegyük egy tepsibe, öntsük rá a maradék páclét és locsoljuk meg kókuszolajjal, és öntsük a tepsi aljába a bort vagy a húsleves alaplét, de ha ez sincs otthon, akkor jó a víz is. Alufóliával lefedve közepes hőfokon kb. 2 órán keresztül pároljuk. Az idő leteltét követően, levéve az alufóliát, locsoljuk meg a szaftjával és még és pirítsuk ropogósra, szép arany barnára a BBQ pulykaropogósunkat. (Ha túl sok lenne a lé a pulyka alatt, akkor öntsünk le róla a felét, mielőtt ropogósra kezdenénk sütni.)
Ha megsült a pulykaszárny, akkor szedjük ki a húst, és addig öntsük vissza az előzőleg leöntött szaft levet is a tepsibe, tegyük fel a tűzhelyre és forraljuk fel, így szépen besűrűsödik, de ha nagyon sok lenne a szaft, akkor tegyünk bele egy fél ek tápióka lisztet, így szépen beürüsödik, mellyel majd meglocsolhatjuk tálalásnál a BBQ pulykaropogósunkat.
Majd ezt követően, az uborkát nyomkodjuk ki a levétől, és tegyük bele a mentás-joghurtos öntetbe, keverjük össze, és tegyük a hűtőbe.
Amíg sül a hús, addig készítsük el a Thai jázmin rizst:
Forró vízbe öntsük a megadott mennyiségű rizst, sózzuk, és 8 percig főzzük, fedő alatt, alacsony hőfokon, ekkora már nagyjából beszívta a rizs a folyadékot, kapcsoljuk le és fedő alatt hagyjuk tovább párolódni kb. 5 perc. Ha elkészült, megpuhult a rizst villával keverjük össze.
Nézzünk be a sütőnkbe, hogy állnak a finom, ínycsiklandozó BBQ pulykaropogósunk, ha elkészültek, akkor tálalhatunk is, a Jázmin rizst tegyük a tányérra, díszítsük petrezselyemmel, adjuk hozzá a sült pulykahúst, locsoljuk meg a besűrített hús szafttal és kis tálkába kínáljuk mellé a mentás-joghurtos uborkasalátát.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És akkor nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a Jázmin rizs...
Jázmin rizs, az illatos és zamatos távol-keleti rizskülönlegesség
A jázmin rizs a világ legnépszerűbb és egyik legfinomabb rizs fajtája. Főzés közben rendkívül finom illatot áraszt, ezért parfüm rizsnek is nevezik. Elkészítve nagyon könnyű, egészséges köretként használható minden főételhez. A jázmin rizs a Távol-Keletről származik, de mostanra Európában is nagyon népszerűvé vált.
A jázmin rizsben lévő vitaminok és ásványi anyagok előnyösek a bőrnek, hatásosak bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. A jázmin rizs gyors energiát biztosít, alacsony zsírtartalmú, nátrium-mentes élelmiszer.
A kambodzsai jázmin rizs különlegessége abban van, hogy a termesztés még ma is a hagyományos növénytermesztés módszereivel történik. A mai időkben az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az egészség megőrzésére.
A legjelentősebb természetes rizstermesztés ma Kambodzsában folyik, ahonnan a világ minden részére exportálják a kiváló, minőségű természetes jázmin rizst.
A jázmin rizs tápértéke
Egy csésze (kb 60 gramm) jázmin rizs tápértéke az alábbiak szerint alakul:
- 4,2 g fehérje,
- 44,5 g szénhidrátot tartalmaz
- Összes zsírtatalom: 0,44 g
- 200 kalóriát tartalmaz.
A jázmin rizs vitamin tartalma
- 2,3 mg niacin (B3 vitamin), ami fontos szerepet játszik a koleszterin szint szabályozásban
- 0,26 mg tiamin (B1 vitamin), kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre
- 1,9 mg vas, mely a vérképződésben játszik fontos szerepet
- 11,8 mg szelén, fontos antioxidáns, immunrendszer erősítő
Forrás: jazminrizs.eu