Az egyik legjobb magyar étel, szerintem nincs olyan, aki ne szeretné a rakott krumplit… :)
Előnye a rakott ételeknek, hogy sok variáció szerint lehet összeállítani, mondjuk, ki mit talál a hűtőben, ilyen alapon is lehet a bűvkörébe esni ennek a finomságnak. Viszont mindig nagyon finom egytálétel kerül ki a sütőből. Előnye, hogy gyorsan készen van, egyszerű és bizony jól lehet lakatni vele a családot… :)
Most az én egyik tejszínes-sajtos rakott burgonya receptemet hoztam el nektek, isteni finom és kihagyhatatlan élvezet… :) érdemes elkészíteni, kezdőknek is ajánlom… Ha gyerkőcök is esznek belőle, csínján bánjuk a csípős fűszerrel, az el is hagyható…
Selymesen krémes pikáns rakott burgonya
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
2 db lila hagyma – apró kockára vágva
1 ek kókuszzsír
1 csipet kk *kakukkfű
10 dkg sajt - reszelve
1 zacskó tejszín
1 doboz 150 g natúr créme fraiche – Sparban kapható vagy mascarpone
¼ kk szerecsendió reszelve
1 kk *sültburgonya fűszer
½ kk *ötbors fűszer – mozsárban összetört
¼ kk *chili pehely
2 kg burgonya
20 dkg sajt
7 db tojás – 10 perces keményre főzött tojás
5 dkg sonka – apróra kockára vágva
¾ szál paraszt kolbász – apró kockára vágva
Tetejére- tálalásnál:
pirított ropogós hagyma és zöldhagyma - apróra vágva
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük.
A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagyma nyomón nyomjuk át. A hagymát meghámozzuk, és apró kockára felszeleteljük. Egy serpenyőbe kókuszzsírt hevítünk és a hagymát, fokhagymát egy kicsit megdinszteljük.
Ezt követően a 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk, egy kicsit hagyjuk, hogy felolvadjon, utána a tejszínt, és a créme fraiche-t ráöntjük, kakukkfűvel, szerecsendióval, sültburgonya fűszerrel, ötborssal, chili pehellyel ízesítjük, jól összekeverjük és besűrítjük, 2-3 perc alatt készen van.
A burgonyát feltesszük főni héjastul, és háromnegyedig megfőzzük, ezt követően meghámozzuk, ha készen van, leöntjük róla a forró vizet, hideggel felöntjük többször, hogy hűljön a krumpli, és meghámozzuk. Majd kétfelé vesszük, szám szerint a burgonyát. Amíg fő a burgonya, addig a tojást is keményre főzzük, ha megfőtt hideg vizet engedünk rá és megtörjük egy kicsit, hogy alá tudjon szivárogni a víz, így könnyebben megpucolható. Ha megpucoltuk szeleteljük karikára egy tojás szeletelővel, vagy éles késsel.
Egy közepes tepsibe, vagy jénai tálba a krumpli egyik részét felvágjuk vastagabb karikára, és beletesszük, jó szorosan. Ezt követően, megszórjuk reszelt sajttal, apróra kockára vágott kolbásszal, tojásszeletekkel befedjük és a tejszínes hagymás sajtszószunk felét rálocsoljuk, hogy mindenhova kerüljön. Ezt követően ismét a karikára vágott krumpli másik felét tegyük rá, szórjuk meg egy kis reszelt sajttal, majd a maradék tejszínes hagymás szósszal, és a reszelt sajttal. Majd a tetejére apró kockára vágott sonkát szórunk.
Tegyük a 180°C-os sütőbe kb. fél órára, akkor jó, amikor aranybarna lesz a teteje. Tányérra szedjük, megszórjuk karikára vágott zöldhagymával, pirított ropogós hagymával és vegyes savanyúsággal tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza