Mézes/chilis csirke saslik - roppanós jégsalátával...
2016. január 25. írta: Klarissza24

Mézes/chilis csirke saslik - roppanós jégsalátával...

Egyedien klasszikus, nemcsak ínyenceknek…

 

A rohanó hétköznapok ínycsiklandozó, villámgyors vacsorája, de akár ebédre is elkészíthető 30 perc alatt…

 

A nyár egyik legkedveltebb ételei a faszénen sült grillen készült finomságok. De minek várni addig, a finom nyári falatokat nem kell nélkülöznünk, sütőben, grillen is bátran elkészítheted...

 

Biztos vagyok benne, hogy ez az egyszerű, de nagyszerű finomság, a kedvenced lesz. Könnyű, de laktató étel. Az eredmény pedig tökéletes… és mennyeien finom falatok… :)

 Mézes-chilis csirke saslik - salátával


Mézes/chilis csirke saslik - salátával

Hozzávalók:
1 kg csirke apró hús – vagy pulyka

Pác:
3 ek *szójaszósz
1 kk *szecsuani bors mozsárban összetört
2 ek méz
1 ek extra szűz olívaolaj
1 db lime leve
3 gerezd fokhagyma – átnyomva
1 tk *Sriracha chili szósz – extra csípős
1 csipet *chili pehely
2 ek durva darált koriander

 

zöldpaprika – kockára vágva
Kalifornia paprika – kockára vágva
paradicsom – félbe vágva
vöröshagyma – lila hagyma – vastag karikára vágva
*Himalája só

 

Saláta:
jégsaláta
extra szűz olíva olaj
lime leve

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

 Mézes-chilis csirke saslik - salátával1

Elkészítés:
Ha bambusz nyársunk van, akkor áztassuk a botokat vízbe, legalább 5 percig. 

Egy kis tálban keverjük össze a fenti pác hozzávalókat. Alaposan keverjük össze. Beletesszük, a kockára vágott húst, és egy éjszakán keresztül pácoljuk. Vagy minimum 1 órát.

Mézes-chilis csirke saslik - salátával2

A darabolt húst húzzuk a nyársra rétegezve, közéje a nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, hagymát, paradicsomot. Sózzuk meg minden oldalát. Grill sütőben, közepes tűzön kb. 6-8 perc oldalanként süssük.

Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és egy kis borssal, és lime gerezdek kíséretében, jégsalátával kínáljuk.

Mézes-chilis csirke saslik - salátával

*Tipp: A sütőben is megsüthetjük, a sütőrácson, kb. 30 perc, viszont ebben az esetben a sütő aljára, sütő lemezt vagy tepsit helyezzünk, amibe lecsöpögni tud a sült hús szaftja. Viszont itt is forgatni kell többször. Érdemes a maradék páclével időközönként locsolgatni, és egy kis olívaolajjal. Másik megoldás, ha alufóliába csomagoljuk, ráöntjük a maradék páclevet, és kb. 20 perc letelte után levesszük a fóliát, és úgy süssük tovább ropogósra a húst.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

Mézes-chilis csirke saslik - salátával 

Érdekesség:
A nyílt tűzön, nyárson sült hús, az emberiség legelső hővel kezelt étele. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el, akik főként kecskét, juhféléket és bárányt tenyésztettek. A kaukázusi saslik ősrégi eredetű étel, bárányhúsból készült, nyárson sütve, faszénparázs felett forgatva, ezekből készültek a legnépszerűbb ételeik. Ma már sertésből, marhából, sőt pulykahúsból, csirkéből is készítik. Máig igen nagy kultusza van a rostélyon és nyárson sütésnek. Az egész világot meghódította. A saslik magyarosított neve a rablóhús. Forrás: Wikipedia

 

 

süti beállítások módosítása