Aki nem próbálta, az ki ne hagyja! A pokoli energia, ahol magad, magad vagy, mert igazán csak otthon lehet belőle jóízűen cupákolni… :)
Ez már legendásan élvezetes, egyszerűen imádom az oldalast, mert sokféleképpen el lehet készíteni, és mindig tuti finom lesz… :)
BBQ sült oldalas/vegyes káposztasalátával
Hozzávalók:
1 kg húsos sertésoldalas – a hentesnél fel is lehet daraboltatni
Páclé:
1 kk ötbors fűszer
2 db csillagánizs
2 kk *Himalája só
2 kk édes kömény
3 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma – félbe vágva
BBQ szósz:
2 db nagy vöröshagyma – fél karikára vastagara szeletelve
150 ml pikáns ketchup
150 ml „Heinz” paradicsom ketchup
5 ek Agavé szirup - (aki cukorral szeretné elkészíteni, az kb. 2-3 ek tegyen bele)
1 kk édeskömény és 1 db csillagánizs mozsárban összetörve, így az őrölt fűszerkeverékből ½ kk tegyünk a lábasba.
1½ chili paprika – kimagozva, felvágva
1 ek sötét szójaszósz
1 ek világos szójaszósz
150 ml víz
Vegyes káposztasaláta:
½ fejes káposzta – vékonyra vágva/szeletelve
1 db alma – vékony fél karikára vágva
1 db körte – vékony fél karikára vágva
2 db lilahagyma – fél vékony karikára vágva
5 db kisebb sárgarépa - reszelve
1 kk * Himalája só
Káposztasaláta öntet:
1 nagy tejföl
1 ek mustár
1 ek Agavé szirup
½ citrom leve – ízlés szerint
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A sertésoldalast megmossuk, és leszárítjuk, ezt követően a csont mellett felvagdossuk. Majd egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amely ellepi. A páclé hozzávalóival fűszerezzük, és fedő alatt addig főzzük, amíg majdnem, hogy lejön a csontról a hús. Ezt követően tepsibe tesszük a húst, és a BBQ szósszal leöntjük, és megforgatjuk benne. Sütőbe tesszük, közepes hőfokon, ropogósra sütjük.
Amíg fő a hús a páclében, addig készítsük el BBQ szószt és a káposztasalátát:
A BBQ szósz hozzávalóit tegyük egy lábasba, keverjük össze és főzzük alacsony hőfokon kb. 30-40 percig, időnként megkevergetve, akkor jó, amikor sűrű a szósz. Ha elkészült, tegyük egy turmixba és keverjük össze, jó simára. Ha kész tegyük félre.
A káposztasaláta hozzávalóit, vágjuk fel. A káposztát tegyük egy tálba külön és sózzuk be, jó nyomkodjuk össze a kezünkkel, hogy a rostok egy kicsit megtörjenek. Hagyjuk pihenni legalább fél órát. A többi hozzávalót pedig egy másik tálba felvágva tegyük bele. Ezt követően csavarjuk ki a káposztát, sós levére nincsen szükségünk, kiönthetjük. Majd a kicsavart káposztát, tegyük a sárgarépás/gyümölcsös tálba és keverjük össze.
Készítsük el a káposztasaláta öntetet, a citrom levét az agavé -val, mustárral keverjük össze és adagoljuk fokozatosan hozzá a tejfölt és keverjük simára. Ezt követően öntsük a káposztasalátára és keverjük össze. Tegyük a hűtőben, hogy összeérjen.
Ha megfőtt a hús a páclében, akkor kenjük be a BBQ szósszal, és a maradékot is öntsük rá, és fólia nélkül közepes hőfokon, 10-20 percig süssük, (nekem 20 perc kellett a gázsütőmön), akkor jó, amikor a máz rásült, vigyázva, azért, hogy nehogy megégjen.
Ha készen vagyunk mindennel, akkor már csak a tálalás marad.
Egy tányérra halmozzuk a vegyes káposztasalátát és mellé tálaljuk a BBQ sült oldalast, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza