Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel…
2016. május 03. írta: Klarissza24

Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel…

Imádom ezt a kis mutatós finomságot, igazi kis ínyencség... :)

 

Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel7


Laktató, magában vagy kísérőnek is kiváló, vendégvárónak is beillik, hiszen elkészítése egyszerű, még a kezdők is bátran elkészíthetik. A krumpli az az alapanyag, amely minden háztartás kamrájában fellelhető és ez mindig is rendelkezésünkre áll... :) Csak a fantázia szabhat határt, mert olyan sokféleképpen el lehet készíteni, most ismerjétek meg az én egyik kis kedvencemet… :)

 Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel12

Majonézes - joghurtos krumpli saláta ízekkel - színekkel
Hozzávalók:

1 kg burgonya
2 kk *Himalája só

1 db piros Kaliforniai paprika
½ fej lila hagyma
egy csokor snidling

Öntet:

125 ml light majonéz
125 ml görög joghurt
3 ek 100%-os almalé
1 kk 20%-os ecet
1 ek *édes chili szósz
1 db narancs reszelt héja
egy csipet *Himalája só
egy csipet *ötbors fűszer őrölt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni: http://www.azsiabt.hu/

 Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel2

Elkészítés:
A krumplit mossuk meg és tegyük fel egy fazékba, sós vízbe főzni. Amíg fő a krumpli, addig készítsük el a többi hozzávalót.

Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel17
A paprikát és a lila hagymát apró kockára, a csokor snidlinget is vágjuk fel.

Az öntet hozzávalóit, keverjük össze egy tálkába, és adjuk hozzá a hagymát, paprikát, snidlinget, jól keverjük össze.

Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel25

Amikor megfőtt a krumpli, hűtsük le hideg vízzel és pucoljuk meg. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezt követően, amikor már teljesen hideg a főtt burgonya, vágjuk fel kockára, majd öntsük rá az előre elkészített öntetet, óvatosan keverjük össze és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.

Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel10
Magában is kiváló abbahagyhatatlan finomság, de köretnek is jó választás, akár még grillezésnél is.

Tálalásnál, szórjuk meg egy kis apróra vágott snidlinggel...

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a krumpli azaz burgonya:

Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel7

A burgonya értékes tápanyagforrás
Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság/hazipatika.com

A burgonya Dél-Amerikából került az európai kontinensre, ma napjaink egyik legfontosabb élelmiszere. A burgonya magában egyesíti a keményítőtartalmú ételek és a zöldségfélék jellegzetességeit, táplálkozásunkban többek között ezért is tölt be fontos szerepet.

Miért érdemes fogyasztani?

A burgonya a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, még hozzá keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem (nyers és főtt formában) tartalmaz. Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egy nyolcadát fedezi. Az újburgonya ráadásul ennek a mennyiségnek a dupláját tartalmazza. Bár a C-vitamin hő hatására lebomlik, nem teljes mértékben. Bőven marad még benne akkora adag, mely szervezetünk számára megfelelő. 

Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomás problémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában. 

A burgonya kiváló rostforrás, hamar telítettségérzetet nyújt, de hozzájárul az egészséges emésztéshez is. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza. Alacsony kalóriatartalma (180 g 140 kcal-t tartalmaz), valamint magas telítő értéke miatt segít a diétában és a testsúly megtartásában is. De ügyelni kell az elkészítés módjára, hiszen az olajban sült változatok akár két-háromszoros energiatartalommal is bírhatnak. Így fogyókúra és diéta esetén elsősorban a főtt formát részesítsük előnyben.

Majonézes-joghurtos krumpli saláta ízekkel-színekkel17

Ügyeljünk az elkészítésére!

A burgonya mindezen kiváló tulajdonságai az egyes elkészítési módozatokban teljesen másképpen működnek. Zsiradékban vagy csőben sütve (a tejfölnek, tejszínnek, sajtnak köszönhetően) a burgonya tápértéke igen magas, héjában főzve és sütve viszont nemcsak rostban gazdag ételt kapunk, de a héjának köszönhetően a tápanyagok nagy része is megmarad benne. Főtt állapotban a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, ezért például püré készítéséhez érdemes a levét is felhasználni. Ha levest készítünk belőle, a vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok kioldódnak annak levébe, így azokat a levessel együtt elfogyasztjuk. 

Elkészítéséhez mindig épp, friss burgonyákat válasszunk. Ha a héja elszíneződött vagy sérült, akkor azokat ne használjuk fel, ahogyan a már kicsírázott darabokat se. A zöld foltok és a csírák a szolanin nevű mérgező anyag megnövekedett mennyiségére utalnak, mely nagy adagban fogyasztva betegséghez vezethet. A szolanin - minimális formában - alapvetően megtalálható a burgonyában, de ekkor az emberi szervezetre még veszélytelen. A megnövekedett mennyiség viszont már mérgező. 

Többféle burgonyafajta

Vásárláskor mindig érdemes megnézni a boltokban kapható burgonyák csomagolását, azon ugyanis az esetek többségében mindig feltüntetik, hogy az adott burgonyát milyen felhasználásra ajánlják. 

Az "A" jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfővő burgonyák, elsősorban salátáknak valók.

A "B" jelzésű burgonyák szintén nem szétfővő burgonyák, de főznivalók. 

A "C" jelzésű burgonyák viszont enyhén szétfőnek, és főzésre valóak. 

 

süti beállítások módosítása