Nagyon mutatós, és egyszerű epres édesség, ha vágysz valami finomságra, ezt bizony el kell készítened… :)
Viszonylag minden alapanyag, mindig megtalálható otthon, és hamar elkészíthető, könnyű, laza, édes és gyümölcsösen savanykás egyszerre, ez isteni ”TUTI” finomság...
A különlegessége abban rejlik, hogy a külső kérge ropogós, míg a belseje puha, szájban szétolvadós egyszerű finomság. Érdemes kipróbálni… a gyerekek is imádni fogják… :) melyet úgy neveztek el: „hagy egyek meg mindent torta”… :)
Epres hab rolád
Hozzávalók:
Tekercshez
5 tojásfehérje
250 g cukor
1,5 ek kukoricakeményítő
1 citrom leve
1 csipet só
Töltelékhez
200 ml tejszín
1 zacskó habfixáló
2 ek gyümölcslé
0,5 kg eper
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 16o fokra.
A citrom levét facsarjuk ki, a cukrot mérjük ki, a keményítőt szitáljuk át és tegyük félre.
Egy tálba öntjük a tojások fehérjét, egy csipet sóval magas fokozaton kemény habbá verjük.
Ezt követően a kimért cukrot egy evőkanállal fokozatosan 4-5-szeri hozzáadással adagoljuk hozzá, és ragyogó, fényes kemény habot verjünk belőle.
Ha készen vagyunk, akkor egy keverő kanállal óvatosan hozzákeverjük, az átszitált kukoricakeményítőt, és adjuk hozzá a citromlevét is, fokozatosan.
Sütőpapírral kibélelt, négyzet alakú tepsibe kanalazzuk a habot, és szépen elsimítjuk a tetejét.
Maximum 16-18 perc alatt készre sütjük. A sütési idő változhat, de nem több 18 percnél, sütője válogatja, nekem 15 perc alatt készen lett a gáz sütőmön, ennyi idő elegendő volt.
A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. 15 percnél azért kukkantsunk a tésztára, ha szép bézs színű, készen van, ha még nem, várjuk meg a maradék 3 percet is, ezután pedig vegyük ki a tepsit, és 10 percig hűlni hagyjuk.
5 dkg epret turmixszoljuk össze, és szűrjük át, hogy ne legyen benne mag.
Ezt követően készítsük el a tejszínt, habverővel felverjük a habfixálóval, miután kemény hab lett, hozzáadjuk a gyümölcslevét és óvatosan összekeverjük. Az epret apró szeletekre felvágjuk.
A 10 perc letelte után a tésztát alaposan megszórjuk porcukorral, majd egy sütőpapírral letakart tálcára fordítjuk. – Úgy a legjobb, ha a tálcát a tepsi tetejére helyezzük és átfordítjuk óvatosan a tepsit.
Ha ezzel megvagyunk, akkor megkenjük a tejszínnel, majd egyik végére rásorakoztatjuk a gyümölcsdarabokat, és az alatta található sütőpapír segítségével ettől a végétől kezdve szépen feltekerjük.
Átcsúsztatjuk egy hozzáillő keskeny tálcára és 1 órára a hűtőbe tesszük. Kínálásnál megszórjuk porcukorral, mentával, eperrel, tejszínhabbal díszítjük.
*Tipp: Ha marad eper és tejszínhab, azt pohárban kínálhatjuk, mentával díszítve.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza