Extra finom ebéd vagy vacsora, egyszerű mint az 1x1!
Egy különlegesség, mely egészséges és ez a kényeztető finomság, mindig jólesik. Élvezeti értéke fenomenális. :)
Mindenkiben rejlik egy jó szakács, hiszen főzni mindenki tud, így a kezdők is bátran elkészíthetik. Ez volt az egyik vizsgatételem, az alaprecept egyenesen Windt Gy. tanár úrtól. :) A polentát én tovább gondoltam, illetve a pestot még mogyoróval ízesítettem, sőt ketosan is fogyasztható, polenta helyett sült zellerrel.
Lombard finomság KETO
Hozzávalók:
Hús:
6 szelet sertés karaj vagy tarja
ötbors durvára darált – ízlés szerint
Himalája só – ízlés szerint
Mandulás-mogyorós pesto:
1 maréknyi héj nélküli mandula
1 maréknyi héj nélküli mogyoró
½-1 csokor friss bazsalikom – ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
300-500 ml olívaolaj
Feltét:
3 zacskó mozzarella sajt
4 db nagyobb paradicsom
Polenta családnak: (keto étrendet követőek, hagyják el, helyette pld. sült zellerrel legyen a köret)
300 ml víz
500 ml 2,8% tej
35 g vaj
75 ml fehérbor
200 ml tejszín
220 g kukoricadara
½ kk Himalája só
1 szál zöldhagyma zöldjével együtt – apróra vágva
1 gerezd fokhagyma - reszelt
reszelt sajt
Sütéshez:
60 g vaj
kókuszolaj vagy olívaolaj
Lombard finomság KETO
elkészítés:
A karaj vagy tarja szeleteket sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre.
Mandulás-mogyorós pesto készítése:
Egy száraz serpenyőbe pirítsuk meg a héj nélküli mandulát és mogyorót. Majd tegyük egy darálóba, adjuk hozzá a fokhagymát, bazsalikom leveleket, sót, olívaolajat, egy pici borssal ízesítsük és keverjük össze, addig, amíg szép, egyenletes, homogén pasztát nem kapunk.
Készítsük el a polentát. A zöldhagymát vágjuk fel apróra, a fokhagymát és a sajtot reszeljük le. Egy őzgerincformát vagy más sütő kelléket vajazzuk ki, és tegyük félre.
Ezt követően feltesszük a vizet, tejet forrni, egy kevés kukoricadarát szórjunk bele rögtön a hideg tejes-vizes keverékbe az elején, így elkerülhető a csomósodás, jól keverjük el. Aztán amikor már meleg a folyadék, akkor adjuk hozzá a vajat, sót, keverjük el, amíg felolvad, és ezt követően pedig a tejszínt és a fehérbort. Ha felforrt, akkor, egy habverővel vagy fakanállal fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a többi kukoricadarát, és főzzük kb. 3 percig, amíg sűrű folyóssá válik a massza. Akkor jó, ha megkóstoljuk, és nem ropog a fogunk alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, zöldhagymát és a reszelt sajtot.
Az előre elkészített kivajazott formába, öntsük bele a még meleg polentát. A formát ütögessük egy kicsit a konyhaasztalhoz, így távoznak a felesleges buborékok. Hagyjuk kihűlni, és utána tegyük a hűtőbe.
Tálaláskor kiborítjuk egy deszkára és vizes késsel kb. 1,5 cm vastagságúra vágjuk. Ezután egy száraz serpenyőbe, hirtelen megpirítjuk mindkét oldalát, pár perc az egész.
Amíg hűsöl a polenta a hűtőben, addig süssük ki a hús szeleteket. Egy serpenyőbe hevítsünk egy kis vajat és olívaolajat és a forró zsiradékba süssük arany barnára a hússzeleteket, majd tegyük egy kiolajozott tepsibe, és kenjük meg a mandulás-mogyorós pesto keverékkel.
A maradék zsiradékba a szeletelt paradicsomot megpirítjuk pár perc, (vigyázzunk rá, hogy szét ne essen, ezért nem is sok sütési idő kell neki) és tegyük a hússzeletekre. Majd a szeletelt mozzarella sajttal borítsuk be, és az előmelegített 180 fokos sütőbe, addig süssük, amíg ráolvad a sajt.
Kínálásnál a sült polentát, keto étrendnél (hasábra vágjuk a zellert és kókuszolajban süssük ki, sózzuk még melegen) a sajtos sült karaj/tarja szeletek mellé tálaljuk, és bazsalikommal és egy kis mandulás-mogyorós pestoval díszítjük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza