Nyáron a friss paradicsommal megspékelve ez az isteni, krémes paradicsomleves, mennyei. Akár melegen, akár hidegen is fogyasztható. Sőt a zöldségek is tompítják a paradicsom savasságát és nem utolsó sorban, finom ízeket adnak a levesnek... :)
Ez a leves a gyermekkorom egyik nagy kedvence, igaz legtöbbször akkor betűtésztával, rizzsel fogyasztottuk az otthoni vagy a menzán kapott paradicsomlevest, imádtam az édességét… :)
Most ez egy másik variáció, ez inkább fűszeres és nem olyan édes, de persze ha gyerekeknek is készítjük, vagy ha, mi is jobban szeretjük édesebben, akkor több cukrot tegyünk bele mindenképpen… :) a hozzá készített sajtchipset, pedig egyszerűen imádják a gyerekek… :)
Tejszínes-sárgarépás paradicsomleves/kakukkfüves sajtchipssel
Hozzávalók:
1 ek olvasztott vaj és
2 ek kókuszolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 közepes sárgarépa
¼ kisebb zellergumó
5 db nagyobb paradicsom
egy csipet kakukkfű
5 db friss bazsalikom levélke
1 babérlevél
1 doboz olasz paradicsompüré
1 dl tejszín
1-3 kk Agavé szirup vagy cukor – ízlés szerint - mindenképpen kostóljuk meg, hiszen az édesítés függ a sárgarépa édességétől is...
*Himalája só – ízlés szerint
*ötbors durvára darált – ízlés szerint
1 ek púpos tápióka liszt
1 l víz
1 db marhahúsleves kocka
Kakukkfüves sajtchips
20 dkg két féle sajt vegyesen, lehet az egyik füstölt sajt is, ki ahogyan szereti
egy jó nagy csipet kakukkfű
Elkészítés:
Egy lábasba vizet forralunk, és a megmosott paradicsom tetejére egy kés segítségével keresztet vágunk, és bele dobjuk egy pár percre a lobogó forró vízbe. Szűrőkanállal kiemelve, és egy picit hűlni hagyva, utána leszedjük a paradicsom héját, és apróra vágjuk, majd tegyük félre.
A hagymát vágjuk fel apróra, majd a fokhagymát reszeljük le. A sárgarépát, zellert pucoljuk meg, és vágjuk vékony karikára, szeletekre. A bazsalikom levelet vágjuk fel apróra.
Egy lábosba zsiradékot hevítjük, majd hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát egy pár percig dinszteljük és adjuk hozzá a sárgarépát, zellert. Majd együtt pirítjuk tovább egy pár percig. Majd adjuk hozzá a felvágott paradicsomot és a bazsalikomot. Jól keverjük össze, majd kb. 5 percig főzzük.
Ezt követően öntsük fel paradicsompürével, és ízesítsük a fűszerekkel: babérlevél, kakukkfű, himalája só, ötbors majd agavé vagy cukor, öntsük fel vízzel, és dobjunk bele egy marhahúsleves kockát, de ha van húsleves alaplevünk, azzal még jobb felönteni: víz és marhahúsleves kocka helyett.
Forraljuk fel, és egy kevés vízben keverjük el a tápióka lisztet és adjuk hozzá, majd még 1-2 percig főzzük, utána turmixoljuk össze, szűrjük át és tegyük vissza a lábasba, tejszínnel dúsítjuk, ha szükséges ízesítsük még só, bors, és készen is vagyunk.
Ha elkészültünk, készítsük el a sajtchipset.
Egy lapos tányért vajazzunk ki. Reszeljük le egy tálba a kétféle sajtot, szórjuk meg kakukkfűvel, és szépen egyengessük el a tányéron a reszelt sajtot. Majd tegyük be a mikroba. De ne hagyjuk magára, mert hamar megég, jobb többször ellenőrizni az állagát, hiszen a sütési idő is mikro függő. Nekem csak egy hagyományos egyszerű melegítős mikróm van, így kb. 3-4 perc idő alatt sült meg a sajtchips, percenként ellenőriztem.
Ha készen van, akkor egy percet pihentetjük, és egy kés segítségével a tányérról leválasztjuk a még lágy meleg sajtot. Egy olló segítségével feldaraboljuk, olyanra, amilyenre szeretnénk, én háromszög alakúra vágtam fel.
*Tipp: Ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl és megdermed a sajt, mert összetörik az egész chips.
*Tipp: akinek nincs esetleg mikrohullámú sütője, akkor a fűszeres reszelt sajtot kis golyókká formálja, és tegye egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és az előmelegített sütőbe süsse meg. :)
További sajtchipssel kapcsolatos variációmat, itt találod:
Sárgarépás sajtchips
https://fincsifalatka.blog.hu/2015/10/07/hazi_sajtos_chips_sargarepaval_tarkitva
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza