Sügérfilé roston sütve vajas zöldségekkel és romesco mártással KETO
2016. július 10. írta: Klarissza24

Sügérfilé roston sütve vajas zöldségekkel és romesco mártással KETO

Igazi súlykontroll recept!

Tökéletes kiadós ebéd vagy vacsora, egyszerű zöldséges körítéssel.

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással11 

Isteni finom és egyszerű elkészíteni. Egészséges, sok vitaminnal, ha tehetjük, együnk minél több halat, hetente legalább egy alkalommal!

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással


Sügérfilé roston sütve/vajas zöldségekkel és romesco mártással KETO

Hozzávalók:

 (keto étrendbe: 80% csökkentett szénhidráttartalmú kenyér, felkockázva, megpirítva, megdarálva) vagy aki nem ketozik panko morzsa
1 dl kókuszolaj
fehérbors
Himalája só
2 db sügérfilé
1 db citrom
Zöldségek:
1 nagy csipet Himalája só
1 nagy csipet ötbors durvára darált
1-2 db kisebb cukkini
½ doboz koktélparadicsom
6 db baby kukorica (keto étrendben el kell hagyni)
1/5 csomag petrezselyemzöld
2-3 db sárgarépa (keto basic étrendbe néha belefér)
1 db Kaliforniai paprika (zöld, piros vagy sárga)
5 dkg vaj (vaj és nem margarin!)
Romesco mártás
2-3 db paradicsom – kockára vágva
2,5 dl paradicsompüré (keto étrendbe: cukormentes, alacsony szénhidtráttartalmú legyen, a legjobb a házi eltett)
1,5 dl extra szűz olívaolaj
1 csipet Kalocsai pirospaprika
4 cl borecet
150 g kenyér (keto étrendbe 80% csökkentett szénhidrát kenyér tesco-spar lehet kapni)
1-2 gerezd fokhagyma
1 kisebb chili paprika
2,5 dkg mogyoró
2,5 dkg mandula

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással8

Sügérfilé roston sütve/vajas zöldségekkel és romesco mártással KETO
elkészítése:

A halfilét sózzuk, borsozzuk, pici citromlével meglocsoljuk és hűtőbe tesszük. Ha elkészültünk a romesco mártással és a vajas zöldségekkel, utána a halfilét forgassuk meg keto kenyér morzsába vagy panko morzsába és süssük ki kevés kókuszolajon, de natúron fűszeresen megpirítva is nagyon finom, romesco mártással és vajas zöldségekkel.

Készítsük el a vajas zöldségeket: A megpucolt és karikára vágott sárgarépát, enyhén sós vízben „al dente” (tűpróbáig) főzzük. Hagyjuk kihűlni, (ennek gyorsítása érdekében, hideg vízbe is rakhatjuk).
Petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk, és tegyük félre.

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással12

A cukkini félbevágjuk és a magos részét kivájjuk, fél centis szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát kicsumázzuk, kivágjuk fehéres ereit és kb. fél centis szeletekre vágjuk. (A leeső, maradék darabokat félretesszük, a tálaláshoz). A koktélparadicsomot, félbe vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat – először a cukkinit és a paprikát beletesszük, kevergetjük, majd amikor opálosra sütöttük a cukkinit, hozzáadjuk a baby kukoricát, aztán az előfőzött répát és a paradicsomot tesszük bele, és sózzuk, borsozzuk. Ekkor már csak rázogatjuk, nehogy összetörjenek a zöldségek. Az utolsó pillanatban rászórjuk a zöldségekre az apróra vágott petrezselymet, és alaposan összerázzuk, és készen is vagyunk.

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással7

Romesco mártás:
A sütőt melegítsük elő. A kenyérkockát felvágjuk (héj nélkül) egy cm-es kockákra, egy tepsibe elrendezzük és sózzuk, majd olívaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük kézzel és a sütőben megpirítjuk, ez kb. 10-15 perc. Figyeljünk rá, mert hamar megég.

Száraz serpenyőbe, mogyorót, mandulát megpirítjuk és félre tesszük. Ha száraz chili paprikánk van, akkor előbb áztassuk egy kis vízbe, majd kimagozzuk, apróra vágjuk és a felaprított fokhagymával, kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és utána a paradicsompürét, ízesítjük sóval, borecettel és porcukorral, jól összekeverjük, összeforraljuk. Közben a mandulát vagy mogyorót hozzáadjuk és ismét összeforraljuk, majd turmixszoljuk, és tegyük hozzá a pirított kenyér kockát, de ne mindet, tegyünk félre a tálaláshoz is, illetve látjuk turmixolás közben, hogy mennyi kenyérkockát vesz fel, a lényeg, hogy ne legyen folyós a mártás és ne legyen túl sűrű sem. Ezt követően, aki szeretné átszűrheti egy szita segítségével.

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással3

Tálaláskor a sült hal és a vajas zöldségek mellé adjuk a romesco mártást a tényéra, díszítsük pirított kenyér kockával és a maradék apróra vágott kaliforniai paprikával, melyet előtte egy kis vajon megdinsztelünk. Díszíthetjük még citromkarikával is.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással1

Akkor nézzük meg, hogy a szervezetünkre, milyen jótékony hatással van a halfogyasztás/Miért együnk sok halat?

A halfogyasztás pozitív és jótékony élettani hatásai

A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma miatt - megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett – a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető. 

Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok az emberek között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében.

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással
A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket (vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat), és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel a halban, nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek - a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően - még kalciumban is gazdagok. Forrás: mngsz.com

 

 

süti beállítások módosítása