A kis vörös csábító, nem csak gyönyörű, de isteni finom is!
Egyszerűen nem lehet abbahagyni! Egy különleges, de mégis pofonegyszerű ebéd vagy vacsi ötlet… :)
Nincs is jobb érzés annál, mint amikor egy pillanat alatt szó szerint kinyalják a tányért és mindent felfalnak… :) Gyors és egyszerűen isteni, akár vendégvárónak is jó választás.
Ez is egy vizsgatételem volt a chef suliba, csak ott kacsamellel készítettük, viszont most a választásom a csirkemellre esett. Próbáljátok ki, isteni finom… :)
Fűszeres natúr csirkemell/mandulás burgonyafánkkal és karamellizált meggyraguval
Fűszeres natúr csirkemell
Hozzávalók:
4 db csirkemell
*Himalája só – ízlés szerint
*ötbors fűszer durvára darált – ízlés szerint
kakukkfű – ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma – átnyomott
1 dl olíva olaj
Burgonyafánk
30 dkg héjában főtt, hámozott, összetört burgonya
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő – belemorzsolni, nem kell felfuttatni
1 mk őrölt szerecsendió
1 mk *ötbors fűszer
1 kk *Himalája só
mandula pehely
kókuszolaj a sütéshez
Karamellizált meggyragu és redukció készítése:
40 dkg meggy - magozott
2 dl félédes vörösbor
2 dl víz
egy kisebb egész fahéj
1 db *csillagánizs
1 db citromhéja
3 db szegfűszeg
2 púpos ek cukor
kis darabka vaj
1 ek kukoricakeményítő és kb. 1 dl víz
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A csirkemellet befűszerezzük, átnyomott fokhagyma melyet egy kis olíva olajba összekeverjük és bedörzsöljük a csirkehúst, utána só, bors, kakukkfűvel fűszerezzük, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd kevés kókuszzsiradékon, megpirítjuk. Ezt követően a csirkemellet még 8-10 percre előmelegített sütőbe készre sütjük, majd pihentetjük és szeletekre vágjuk.
Héjában főtt burgonyát főzünk sós vízbe, utána lehűtjük, megpucoljuk, krumplinyomóval összetörjük és hagyjuk kihűlni. Majd hozzáadjuk a lisztet, élesztőt belemorzsoljuk, beletesszük a tejet, tojás sárgáját és fűszerezzük: só, bors, szerecsendió és közepesen lágy tésztát gyúrunk, majd hűtőbe pihentetjük.
Ezt követően, bőven lisztezett felületen kb. ujjnyira nyújtjuk, 4-5 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk, gombócokká formázzuk, majd mandulapehelybe megforgatjuk, és közepesen forró kókuszolajba, több részletben, mindkét oldalukat pár perc alatt megsütjük. Szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük. Frissen tálaljuk a fűszeres natúr csirkemellhez és a meggyraguhoz.
Készítsük el a karamellizált meggyraguhoz a redukciót. A bort, vizet, fahéjat, csillagánizst, citromhéjat, szegfűszeget, felforraljuk, és felére visszaforraljuk, majd leszűrjük.
A vajon karamellizálunk cukrot világosra, majd megforgatjuk benne a kimagozott meggyet, hozzá szűrjük a redukciót, és hozzá adunk egy kis vízben elkevert keményítőt. Felforraljuk és kész is van… :)
Tálalásnál a karamellizált meggyragut tesszük a tányérra, majd rá a szeletelt natúr fűszeres csirkemellet és mellé kínáljuk a mandulapehelyben kisütött burgonyafánkokat. Mentával díszítjük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza