Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel...
2016. augusztus 27. írta: Klarissza24

Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel...

Fejedelmi fogás legyen az nyár vagy tél, mindig sikert arat! 

 

Házias töltött káposzta füstölt hússal, kell ennél jobb? Szerintem, nincs olyan család aki ne készítette volna el, legalább egyszer az életében a töltött káposztát, ilyen, vagy olyan módon. :)


Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel1

Egy pikáns, szaftos étel, ami teljesen elcsábít. :) Nyári töltött káposzta, édes káposztából, ahogyan én készítem, nélkülözhetetlen magyar finomság, kezdők is bátran elkészíthetik, nem egy ördöngösség. Kissé időigényes, de annál finomabb. :) Bár én kenyérrel szeretem, gluténmentesen itt, de lehet anélkül is enni.

Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel3


Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel recept
Hozzávalók:
Káposzta:

2 db közepes édes káposzta
Káposzta főzéshez fűszerek:
20 szem egész *ötbors fűszer
1 ek *Himalája só
egy csipet kakukkfű
1 vöröshagyma – egészben
2 db babérlevél
Töltelék:
1 kg darált hús - (sertés, pulyka, csirke, marha vagy sertés-marha vegyesen - ki, amit szeret)
200 g kolozsvári szalonna – apró kockára vágva
2 db vöröshagyma
3 db zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
200 g Jázmin rizs
3 tojás
Töltelék fűszerei:
1 kk *Himalája só
2 kk őrölt *ötbors fűszer
1 kk majoránna
1 kk borsikafű
1 kk tárkony
½  csokor petrezselyem – apróra vágva
1 csokor kapor
2-3 db babérlevél
6 ek paradicsomlé – Happy-Frucht paradicsompüré
½ kk cayenne bors
½ kk őrölt kömény
1 csipet chili pehely
Rétegezéshez:
400 g füstölt hús – apró kockára vagy csíkokra vágva
2 db paradicsom
2 db paprika
1 doboz (500 g) Happy-Frucht paradicsompüré
Kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel

Paradicsomos töltött káposzta recept
elkészítése:

Egy fazékba tegyünk vizet és a fenti hozzávalóknál: a káposztánál lévő fűszereket, hagymát, és forraljuk fel.

Amíg felforr a víz a káposztának, állítsuk össze a tölteléket:
 Egy tálba tegyük bele a darált húst. Az apróra kockázott kolozsvári szalonnát kisütjük, kiszedjük a zsiradékból és a húsra tesszük.
A zsiradékban üvegesre dinszteljük egy kicsit a hagymát, zöldhagymát, majd a végén rádobjuk a reszelt fokhagymát és még pár percig dinszteljük, vagyis üvegesre pároljuk, majd hagyjuk egy kicsit hűlni, és ez is mehet a húsra, majd a nyers rizst és a tojást is hozzáadjuk.

Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel3

Ezt követően a fenti hozzávalóknál szereplő: töltelék fűszereivel ízesítsük a darált húst, és jól keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük a hűtőbe.

Majd térjünk vissza a káposztánkhoz, az időközben felforrt fűszeres vízbe tegyük bele a káposztát. Majd ahogy a levelek kezdenek leválni róla, óvatosan vegyük ki egy konyhai csipesszel, és tegyük egy tálcára. Majd, ha minden káposzta levél elkészült, és kivettük, egy kicsit hűlt is, akkor a középen lévő vastag erezetét vágjuk le/vékonyítsuk el jól, egy éles konyhai késsel, így könnyebb tölteni.

Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel4

Majd vegyük elő a hűtőből a húsos tölteléket és töltsük bele a káposzta levelekbe és tekerjük fel. Elkezdjük tekerni, majd a két oldalát behajtjuk és tovább tekerjük a végéig és készen is van. A kimaradt káposztaleveleket vágjuk apró csíkokra. Majd kezdjük meg a rétegezést egy fazékba vagy nagyobb edénybe az alábbi módon.

Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel2
Töltött káposzta rétegezése: az edény falát, kizsírozzuk kókuszzsírral. Majd beleszórjuk az aljára az apróra vágott káposzta felét, rátesszük a kockára vagy csíkokra vágott füstölt húst, a karikára vágott paradicsom és paprika felét, majd rá a káposzta töltelékeket, és így tovább újból amíg el nem fogy az alapanyag. A tetejére apróra vágott káposzta kerül, és ráöntjük a doboz paradicsompürét. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp hogy ellepje, majd a tetejét megszórjuk 1 kk pirospaprikával, apróra vágott kaporral. Fedővel lefedjük és forrástól számítva kb. másfél óra alatt készre főzzük. Amikor felforrt a káposztánk, akkor tartalékra vesszük a hőt.


Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel7

Tálaláskor tejföllel vagy görög joghurttal, és aki szereti, kenyérrel kínáljuk.

És ha nem fogy el a töltött káposzta, csak örülhetünk, mert igaz a mondás, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb... :) Sőt le is lehet fagyasztani...

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása