Ízek birodalma: Pikáns töltött káposzta KETO
2016. december 26. írta: Klarissza24

Ízek birodalma: Pikáns töltött káposzta KETO

A mennyek kapuja – egy angyali lakoma

 

Ennek az ételnek az alapját, nagymamám és édesanyám recept tárából vettem, ők paradicsomos változatban és édes káposztával is elkészítették már többször.



Viszont egy kicsit tovább gondoltam a fűszerezést, és hogy ne legyen nehéz a töltött káposzta, így lett isteni finom pikáns töltött káposzta, mely annál jobb, minél többször melegítjük fel. :) Kezdők is bátran elkészíthetik, nem bonyolult az elkészítése.


Pikáns töltött káposzta KETO recept gluténmentes

Hozzávalók:
1 fej kisebb savanyított káposztafej – vagy levélből: 20 levél
1 kg savanyú káposzta 
Darált húsos töltelék:
½ kg darált sertéslapocka 
1 tojás
1 fej hagyma apróra vágva
½ bögre rizs (keto étrendnél elhagyjuk!)
½ kávéskanálnyi:
*kakukkfű
*csombor vagyis *borsikafű
  *ötbors durvára darált fűszer
*kapor
*őrölt kömény
*majoránna
pici *chili pehely
*cayenne bors
1 gerezd fokhagyma átnyomva vagy ½ kk-nyi fokhagyma granulátum
1 kk mediterrán grill fűszerkeverék
*édes-erős steak bors fűszer
Rétegezés közé és tetejére elosztva:
½ kg füstölt oldalas vagy kisebb csülök – főzés után darabolva, kicsontozva
½ kg sertés oldalas
¼ füstölt kolbász – karikára vágva
5 dkg füstölt házi húsos szalonna 
2 db  paradicsom - félbe, majd karikára vágva
1 db lila hagyma -  félbe, majd karikára vágva
3 db *babérlevél
egy csipetnyi *ötbors durvára darált fűszer
egy csipet Kalocsai pirospaprika
egy csipet *chili pehely
egy csipet *kakukkfű
egy csipet kapor 
2-3 karika csípős zöldpaprika, vagy tv paprika
*ötbors egész fűszer
Sertésoldalas fűszerezése:
*cayenne bors
*mediterrán grill fűszer
*Himalája só
*édes-erős steak bors fűszer
Fazék kikenéséhez:
kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Pikáns töltött káposzta KETO
elkészítése:
A sertésoldalast - nem füstöltet - hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítjük, megszórjuk, ízlésünknek megfelelően.  Majd elősütjük, minden oldalát megpirítjuk egy serpenyőbe, melybe egy kis kókuszolajat teszünk.

A húsos szalonnát vágjuk fel csíkokra, majd tegyük félre.


A füstölt oldalast vagy csülköt tegyük fel főni, háromnegyedig főzzük meg, hagyjuk a főző vízbe kihűlni.

Kóstoljuk meg a savanyú káposztát, ha nagyon savanyú és sós, akkor egy kis vízbe áztassuk be, kb. 10 percre, így kiveszi az extra sós és savanyú ízét. – Azért nem kell túlzásba esni az áztatással, nehogy ne legyen íze, és elillanjon a pikáns savanyúsága is -. Inkább kóstoljuk meg. Ha letelt az idő csavarjuk ki a káposztát és tegyük félre egy tálba.


* Tipp: A családban valaki savanyúban szereti, valaki nem, így én a fele savanyú káposztát jól kiáztatom, és utána a másik felével a savanyúval összekeverem. Így mindenki boldog. :)

Keverjük össze egy tálba a darált húst, a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, adjuk hozzá a rizst (keto étrendnél ne adjuk hozzá a rizst), úgy is összeáll, és tökéletes lesz!) keverjük jól össze a kezünkkel, majd tegyük félre. – Megkóstolhatjuk, hogy elég benne a fűszerezés.
*Tipp: én ezt előtte való nap szoktam bekeverni, hogy egy éjszakán keresztül összeérjenek az ízek, illetve így jobban is lehet vele dolgozni, amikor a káposztába tekerjük.

Fogjuk meg a savanyú káposzta leveleket, ha középen vastag az erezet, azt óvatosan vékonyítsuk, vágjuk le késsel. Ha túl nagy káposzta leveleket vettünk, akkor félbe is vághatjuk, és közben kivágjuk az erezetet. Ezt követően a káposzta levelekbe tegyünk a fűszerezett töltelékből egy kis halmot, és tekerjük fel, de azért ne legyen túl szoros, hogy a rizs tudjon benne főzés közben tágulni és ne repedjen szét a káposzta. Úgy tekerjük fel, hogy elkezdjük tekerni, aztán a két végénél lévő szélét behajtjuk a töltelék alá, és utána tovább tekerjük.


Ha készen vagyunk a tekergetéssel, vegyük elő egy nagy fazekat vagy az agyagedényünket, és rétegezzük az alapanyagokat.

A fazék oldalát és az alját kókuszzsírral vékonyan kikenjük, több zsiradékot nem használok. Ezt követően tegyünk a fazék aljára az apró káposztát, rá az előzőekben háromnegyedig megfőtt füstölt oldalast vagy a darabolt  csülköt, (én csak a hús részét használom fel.) és az elősütött pirult oldalast.


Ha elkészültünk, tegyük rá a betekert töltött káposztát, a karikára vágott kolbászt, és a csíkokra vágott füstölt szalonnát. Majd tegyük rá a karikára vágott lila hagymát, a félbevágott, vagy szeletelt paradicsomot. És akkor még jöhet egy-két fűszer: babérlevél, szórjuk meg egész ötborssal, pici kakukkfűvel, kaporral, Kalocsai pirospaprikával és chili pehellyel, 2-3 karika zöld csípős paprikával, de ez elhagyható, helyette paprikát vágjunk fel szeletekre. A tetejére apró káposzta kerüljön.

Ha füstölt csülök és oldalas főző levéből 3-4 merőkanálnyit – az íze miatt – öntsünk a káposztára, és a többit vízzel, pótoljuk összesen annyival, hogy épp hogy ellepje. Tegyük fel főni nagyon lassú fokozaton kb. 1 max. 2 óra mivel a húsok nagy részét már előfőztük, elősütöttük. Időnként ellenőrizni kell, hogy a vizet pótolni kell vagy sem. 


Ha anyagedénybe készítjük és a sütőbe, akkor hideg sütőbe tegyük lefedve, és ezt követően kapcsoljuk rá a hőt. Fontos, hogy a fazekat, agyagedényt, ne csurdig töltsük meg káposztával, hanem csak maximum ¾ részig, mert a káposzták meg fognak emelkedni.

Akkor jó a káposzta, ha puha, kóstoljunk meg egy tölteléket, hogy megfőtt –e. Ha még nem, akkor főzzük tovább, a főzési idő természetesen függ, hogy milyen nagyok a töltött káposztánk mérete is. Ha kisebb hamarabb megfő.


Én, ha agyagedénybe főzöm, akkor mielőtt már jó lenne a káposzta, az agyag edény tetejét eltávolítom, és még egy 5-10 percig sütöm, így pirított lesz a teteje. Nyami – nyami… :)

Élvezzük ezt a finom pikáns töltött káposztát, tejföllel, aki még szeretne, megszórhatja egy kis cayenne borssal. Kínálhatunk hozzá, igény szerint friss kenyeret, gluténmentes kenyér itt.


*Tipp:
 Az agyagedényt, használat előtt be kell áztatni minimum 1 órára. Az agyagedényben készített ételhez nem kell zsiradékot adni. Az edényt, csak 2/3-ad részig töltsük meg. A forró edénybe ne töltsünk hideg folyadékot, mert megrepedhet. Az agyagedényt mindig hideg sütőbe helyezzük!
(A töltött káposztánál én használok kókuszzsírt az agyagedény vékonyan lévő kikenésére, így ízletesebb az étel)

Mivel a füstölt húst előfőztük, oldalast körbepirítottuk, így a felesleges zsiradéktól már megszabadultunk, így a leheletnyi kókuszzsír fazék kikenése, az összes zsiradék, így nem lesz nehéz étel a pikáns töltött káposzta.

 


És még egy *Tipp: a füstölt csülök, ha félig megfőtt a vízben az elején, akkor, ahogy már írtam ki szoktam csontozni, és a zsír és bőr réteget eltávolítom, csak a hús réteget szoktam beletenni felkockázva a káposztába. Viszont a csülök bőrét lehúzom, és leszedem, lekapargatom róla egy kés segítségével a zsírréteget, utána egy kés vagy olló segítségével kisebb kockákra felvágom, kiterítem egy alufóliára és hagyom száradni legalább két napig. Ezt követően kókuszzsírban kisütöm és finom ropogós pörc lesz belőle. Ha kisült, egy kicsit megsózzuk és már is falhatjuk ezt a ropogós finomságot. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása