Feta sajtos rakott póréhagymás húsos egytálétel, besamelmártással
2016. december 27. írta: Klarissza24

Feta sajtos rakott póréhagymás húsos egytálétel, besamelmártással

Valahogy az ízük is mindig mennyei! 

 

 Készülhet ebédre, vacsorára, egy elronthatatlan rakott hússal. :)

  feta-sajtos-rakott-porehagymas-husos-egytaletel-besamelmartassal1


A rakott ételek nagyon népszerűek, hiszen elég a tepsibe halmoznunk az egyes rétegeket, esetleg egy kis tejföllel és szalonnával megspékelve és máris mehet a sütőbe! Ha a hagyományos rakott krumplit már unod, próbáld ki ezt az isteni finom feta sajtos rakott póréhagymás húsos egytálételt, melyet megbolondítottam egy kis sajtos pikáns besamelmártással…. :) Gyors, mindössze negyven perces recept és máris falatozhat a család és bizton állítom, hogy jóllaknak vele… :) Sőt még gluténmentes is...

 
feta-sajtos-rakott-porehagymas-husos-egytaletel-besamelmartassal2


Feta sajtos rakott póréhagymás húsos egytálétel recept/besamelmártással gluténmentes
Hozzávalók:

400 g darált hús - (lehet pulyka, csirke, sertés, bárány vagy sertés-marhahús vegyesen, ki, amit szeret)
1-1-1 db piros-zöld-sárga Kaliforniai paprika
5-10 dkg Kolozsvári szalonna
1 db lila hagyma
10 db közepes burgonya
1 db nagy póréhagyma
4 db nagy paradicsom
feta sajt – kockára vágva – ízlés szerint
Fűszerek hozzávalói a darált húshoz:
1 mk mindegyikből:
*keleties bárány fűszer
*kertifűszer mártogató 
*őrölt szegfűbors
*chili pehely
*cayenne bors
*Himalája só
Gluténmentes besamelmártás recept:
10 dkg vaj/kókuszzsír vegyesen
10 dkg rizsliszt
½ l tejszín és tej - fele arányban - szükség esetén még tejjel hígítjuk
A besamelmártás ízesítésére, egy csipet:
chili pehely
cayenne bors
reszelt szerecsendió
*Himalája só
5 dkg Gouda sajt - reszelve

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

feta-sajtos-rakott-porehagymas-husos-egytaletel-besamelmartassal3
Feta sajtos rakott póréhagymás húsos egytálétel recept elkészítése:
A krumplit tegyük fel egy fazék sós vízbe főzni, ha kész, engedjünk rá hideg vizet és hagyjuk állni, hűlni egy kicsit, majd pucoljuk meg, és vágjuk karikára.

Egy tálban tegyük bele a darált húst és fűszerezzük meg, majd keverjük össze és tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek.

A paradicsomot karikára, a póréhagymát (vágjuk ketté, majd félbe és jól mossuk meg, hogy ne maradjon benne homokszemek) majd karikára, a feta sajtot kockára, a lila hagymát és a kaliforniai paprikát, kolozsvári szalonnát kockára vágjuk fel, és tegyük félre külön – külön.

feta-sajtos-rakott-porehagymas-husos-egytaletel-besamelmartassal6

Gluténmentes besamelmártás receptje:
Olvasszuk fel egy lábosba fele arányba a vajat és a kókuszzsírt, majd adjuk, hozzá a rizslisztet keverjük el, és pirítsuk meg, majd egyenlő arányban tejjel és tejszínnel öntsük fel, keverjük simára, és főzzük fel, majd dobjuk bele a reszelt sajtot és ízesítsük a hozzávalóknál lévő fűszerekkel. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor hígítsuk tejjel.

feta-sajtos-rakott-porehagymas-husos-egytaletel-besamelmartassal

Visszatérve a feta sajtos rakott póréhagymás húsos recept összeállításához:
Egy serpenyőbe hevítsük egy kk kókuszzsírt és dobjuk bele a felaprított kolozsvári szalonnát, majd ha közepesen megpirult, akkor szedjük ki és tegyük félre, majd ezt követően a póréhagymát tegyük a zsiradékba és kevergetve 2-3 percig dinszteljük meg, majd ezt is szedjük ki és tegyük félre.

feta-sajtos-rakott-porehagymas-husos-egytaletel-besamelmartassal4

Ezt követően a zsiradékba tegyük bele a felaprított lila hagymát, dinszteljük meg ezt is egy kicsit, tegyük hozzá a kaliforniai paprikát, és dinszteljük tovább 2-3 perc és adjuk hozzá a darált húst, keverjük el és a fenti hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Ha elkészült tegyük félre.

feta-sajtos-rakott-porehagymas-husos-egytaletel-besamelmartassal5

Majd ezt követően, vegyünk elő egy jénait, vagy akár egy tepsit, és rétegezzük bele a már elkészített hozzávalókat, de mindegyiknek csak a felét, mivel kétrétegű lesz. Tehát a karikára vágott krumpli, utána a paradicsom, a darált hús, a sajtos-pikáns besamelmártást csurgassuk rá, majd a kolozsvári szalonnával szórjuk meg, aztán a dinsztelt póréhagymát adjuk hozzá, és újból kezdjük a rétegezést a krumplival… A tetejére a kockára vágott feta sajtot szórunk. Előmelegített sütőben, kb. fél óráig süssük, a lényeg akkor jó, amikor a feta sajt egy kicsit arany barnára sül. Tálalásnál szórjuk meg karikára vágott zöldhagymával.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Kezdőknek, az alap besamelmártás elkészítésére Gordon Ramsay is segítségedre lehet, az alábbi videóval:

https://www.youtube.com/watch?v=VlMtbX-0ABA

 

süti beállítások módosítása