Kurkumás-gyömbéres csirkehúsleves, beledobálós feltéttel és rizstészta popcornnal
2016. december 28. írta: Klarissza24

Kurkumás-gyömbéres csirkehúsleves, beledobálós feltéttel és rizstészta popcornnal

 

Egy isteni finom csirkehúslevesnek, senki nem tud ellenállni!

 

Imádni való, oltári jó, és lelket-melengető finomság... :)



 

kurkumas-gyomberes-csirkehusleves-beledobalos-feltettel-es-rizsteszta-popcornnal


Ez az a leves, ami után sose szoktam második fogást készíteni. Laktató, tartalmas, megfő magában, csak egy-két apróság van, amit el kell készíteni mellé, méghozzá a beledobálós feltéteket.  

Ezt az ötletet Suriname dél-amerikai országa adta, ahol főznek egy csirkehúslevest és beledobálnak különböző feltéteket. Hát ez nekem nagyon megtetszett. :) Így amikor nekem nincs kedvem egész nap a konyhában robotolni, szívesen lustiznék, de azért ugye kell valami finomat is enni a családnak, akkor mindig beválik ez a receptem. Arról nem is beszélve, hogy egy forró leves a lelkemnek is jól esik. :) Mondjuk annyit változtattam rajta, hogy a csirkehúsleves az én receptem, illetve a feltétek között nincs a sült krumpli, e helyett rizstészta popcornnal tálalom, mely oltárian jó hozzá. :)

Érdemes kezdőknek is elkészíteni, mert nagyon könnyű és egyszerű recept.

 

kurkumas-gyomberes-csirkehusleves-beledobalos-feltettel-es-rizsteszta-popcornnal1

Kurkumás-gyömbéres csirkehúsleves/beledobálós feltéttel és rizstészta popcornnal
Hozzávalók:

2-3 db csirkecomb - alsó-felső
Leves fűszerei:
1 mk *kurkuma
3-4 szelet friss gyömbér
3 db *babérlevél
1 db chili paprika
6 db kiesebb sárgarépa
2 db kisebb fehérrépa
1 db kisebb zeller gumó
1 szál spanyol zeller
petrezselyem szára - összekötve
5-8 db egész *szegfűbors
1 db kisebb *citromfű – egy kicsit megtörjük a végét, hogy az aromáját jobban kiengedje vagy ½ kk *őrölt citromfű
1 nagy gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db piros Kaliforniai paprika
½ szál póréhagyma
1 db nagy vöröshagyma – vágjuk ketté és gázplatnin pirítsuk meg, akkor jó, ha egy kicsit szenes a színe, isteni ízt és színt ad a levesnek, ha ez nem megoldható, süssük, grillezzük, vagy akár egy serpenyőbe süssük meg.
1 csokor petrezselyem
2 db marhahús leveskocka
*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges
Beledobálós feltétek:
1 adag rizstészta
2 db főtt tojás
10 dkg főtt *jázmin rizs
sült ropogós hagyma – készen vettem a közértbe
1 szál spanyol zeller
2 db fokhagyma
kis snidling
1-2 maréknyi babcsira
főtt sárgarépa
főtt fehérrépa
csirkehús darabok – kicsontozva, lebőrözve és darabokra szedve
½ csokor petrezselyem levele
ötbors őrölt fűszer – ízlés szerint, aki még ízesíteni szeretné
További hozzávalók:
kókuszzsír
egy kis rizsliszt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

kurkumas-gyomberes-csirkehusleves-beledobalos-feltettel-es-rizsteszta-popcornnal3

Elkészítés:
A csirkecombokat feltesszük főzni hideg vízben, annyival, hogy ellepje, szegfűborssal ízesítsük. Majd amikor felforrt lehabozzuk a leves tetejét egy szűrőkanál segítségével. Ezt követően hozzáadjuk a megpucolt és zöldségeket és a többi fűszereket, és hagyjuk tartalékon főni.

Addig készítsük elő a feltéteket, ami nem a levesbe fő. Rizst főzzük ki a szokásos módon, a tojásokat főzzük keményre és tálalásig tegyük félre.

A zeller szárat félbe, majd karikára és a fokhagymát pedig vastagabb szeletekre, sütés előtt rizslisztbe forgassuk meg és forró kókuszolajban, hirtelen süssük ki, csak épp beledobjuk, megforgatjuk, és már vehetjük is ki. Vigyázzunk, hogy nehogy elégjen, mert akkor keserű lesz.

A snidlinget és a petrezselymet vágjuk apróra. A sült hagymával nem foglalkoztam, azt lehet venni a közértbe is.

kurkumas-gyomberes-csirkehusleves-beledobalos-feltettel-es-rizsteszta-popcornnal5

Ha megfőtt a leves, szűrjük le, a csirkehúst csontozzuk ki és bőrözzük le, majd vágjuk apró darabokra, illetve a zöldségeket is vágjuk fel.

Ha mindennel elkészültünk, akkor forró kókuszolajban egy adag rizstésztát – több részletben - süssünk ki, ne ijedjünk meg, hirtelen meg fog duzzadni, mint ha popcorn lenne. Néha én ilyet is szoktam sütni, ha chips-et kívánok, isteni finom ropogtatni való. Ha elkészült, szedjük ki egy tálba és picit sózzuk meg.

A beledobálós feltéteket tegyük kis tálkákba a babcsírával együtt, és tálalhatjuk a finom forró kurkumás-gyömbéres csirkehúslevest, mindenki a saját levesébe beledobálja a feltéteket, szórjuk meg ropogós, pirított hagymával és már ehetjük is. Aki szeretné, még meg borsozhatja egy kicsit. Ez a leves után bizton állítom, hogy nem kell második fogás. 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása