Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppal...
2017. február 12. írta: Klarissza24

Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppal...

Elmélyülni az élvezetek birodalmában… :)

 


Az otthon készült burgerek tárháza kimeríthetetlen, csak a fantáziánk szab határt neki… :) Viszont nagy előnye, hogy egészséges, tudjuk, mit tartalmazz és megunhatatlan, hiszen újabb és újabb ötletekkel társíthatjuk az étkezéseinket…

 


Ajánlom akár már reggelire is, hiszen a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, s ezt bár egyre több forrásból halljuk, mégis sokan kihagyjuk vagy elhanyagoljuk a nagy rohanásban. Pedig a rendszeresen fogyasztott, kiegyensúlyozott reggeli nemcsak a jó napindításban segít, hanem az egész immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepet tölt be. De akár elcsomagolva külön-külön ebédre is vihetjük magunkkal, és csak pár perc, amíg összeállítjuk a fél órás ebédszünetünkben. A gyerkőcök pedig kifejezetten imádni fogják a málnás ketchuppal, ezt a finom zsályás pulyka burgert, és a vajas rozsos pogácsa pedig kihagyhatatlan párosítás. Isteni finom, érdemes kipróbálni… :)

Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppal
Zsályás pulyka burger:
Hozzávalók:
½ kg pulyka darált hús
Fűszerek:
½ friss chili – apróra vágva
1 kk *ötbors őrölt fűszer 
2-3 db friss zsálya – apróra vágva
3 kk *Kanadai fűszer 
1 szál zöldhagyma – apróra vágva
2 gerezd fokhagyma – reszelve
1 tojás
Sütéshez:
2 ek kókuszzsír
Vajas-rozsos pogácsa tészta: (kisebbek: 8 db, nagyobbak: 5 db)
Hozzávalók:
1 cup=(250 ml) tönköly fehér búzaliszt
1 cup=(250 ml) Bio teljeskiörlésű rozsliszt 
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
1 kk *Himalája só
125 g vágott sótlan vaj
¾ cup kefir (250 ml ¾ része)
1/3 cup tejszín (1/3-os cupp-al mérve=80 ml)
*ötbors bors durvára darált

Mennyiségek méréséhez, az alábbi blog bejegyzésemnél találtok információt:
https://fincsifalatka.blog.hu/2016/07/31/merleg_nelkul_jo_ha_tudjuk
Málnás ketchup
Hozzávalók:
kis doboz mélyhűtött málna
35 ml fehérborecet
1 darabka kis fahéj vagy ¼ kk őrölt
4 szem szegfűszeg
6 dkg kókuszcukor
¼ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1½ kk dzsemfix szuper

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

Kezdjük a zsályás pulyka burger összeállításával:
Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a pulyka darált húst, és adjuk hozzá, ízesítsük a fenti fűszerekkel.

Ha kész, akkor keverjük el, tegyük a hűtőbe lefedve, és hagyjuk állni kb. minimum fél órát, de akár egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk a fűszerekkel a hűtőben.

Majd egy serpenyőbe, kókuszzsírt hevítsük, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.

Amíg pihen a pulyka burger, addig készítsük el a vajas-rozsos pogácsánkat:
Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat.

Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.

Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem az előmelegített gázsütőn (hagyományos) tartalékon 23 perc alatt sült meg.

Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a málnás ketchupot:
Elkészítés:
A málnát tegyük egy lábasba, aduk hozzá a kókusz cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a fehérbor ecetet. Lassú hőfokon kezdjük el felforralni.  Ha felforrt, akkor dzsemfixet tegyük bele és forraljuk össze még kb. 1-3 percig és készen is van.  Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket. Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, kenjük meg a pogácsa alját málnás ketchuppal és tegyük bele a húspogácsákat, majd megint öntözzük meg málnás finomsággal.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása