Tex-Mex finomságok
2017. április 04. írta: Klarissza24

Tex-Mex finomságok

Ennél a receptemnél, Mexikó adta az ihletet.

Így elkészítettem a saját Tex-Mex finomságaimat, isteni finom, sőt gluténmentes Naan kenyérrel készítettem. :)
5 receptem egy bejegyzésben.

 

 

Igaz nem 5 perc elkészíteni a lassan sült sertéshúst, de mindent percet megér ez a finomság, amúgy is a legtöbb időt a sütőben tölti. :) Addig meg csinálhatunk más elfoglaltságot, a többi hozzávaló elkészítése, pedig nem egy ördöngösség, és csak egy órát vesz igénybe.



Hogy mit is kell tudni a Tex-Mex konyháról? - ez egy nagyon finom konyha, ami teljesen beépült a legtöbb amerikai életébe. Ez nem is csoda, hiszen a konyha változatos szószokban, húsokban, tortillákban és egyéb specialitásokban bővelkedik. Mindenkinek meg vannak a Tex-Mex finomságai.

A mexikói étel, ami népszerű Amerikában az valójában nem mexikói étel, hanem Tex-Mex, ami a mexikói, texasi, valamint délnyugat egyesült államoki konyha keveréke.

Amikor az Amerikai Egyesült Államok elfoglalta Texast, Arizónát, Új Mexikót és Kaliforniát, akkor nem csak területeket egyesített, hanem nagy számban olyan embereket is, akik évszázadokig éltek ebben a térségben és önálló kultúrával rendelkeztek, mexikói, spanyol és amerikai őslakos szokásaik voltak. Ebbe beletartozik a Tex-Mex konyha is. A környék konyhája fűszerekkel, húsokkal és zöldségekkel teli és nagyon népszerű lett az új amerikai telepesek között. Végül a szó kikerült a köztudatba és a Tex-Mex a nemzeti konyha része lett, hasonlóan a hamburgerekhez, pizzához, vagy a kínai ételhez. A legismertebb Tex-Mex finomságok, a guacamole, quesadilla, taco, fajitas, burrito, enchilada és a nachos. Forrás 


És akkor most jöjjön a receptem,
érdemes kipróbálni. :)

 

Tex-Mex finomságok recept
Fűszeres sertéssült recept
Hozzávalók:

1,4 kg sertéstarja vagy comb
3 nagy gerezd fokhagyma – feldarabolva szeletekre
kis ág rozmaring
3 db vöröshagyma - vastag karikára vágva
1 db chili paprika - szeletekre vágva
egy nagy löttyintésnyi fehérbor
1 db narancs reszelt héja és leve
Fűszerek:
1 kk őrölt kömény
2 kk barna cukor
2 kk *Jemeni kebab fűszerkeverék
2 kk *Himalája só
2 kk *ötbors őrölt fűszer
1 kk *cayenne bors
1½ bögre csirke alaplé

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

 


Elkészítés:
A sertéshúson vágjunk kis lyukakat egy olló segítségével gyorsabb, mint egy késsel, és így nem is sérülhetünk meg. A felszeletelt fokhagymát dugdossuk a lyukakba, a friss rozmaring levélkékkel együtt. Majd a fűszereket keverjük össze, és masszírozzuk be minden oldalát a sertéshúsnak. Majd a felvágott hagymát, egy tepsibe vagy hőálló lábasba tegyük bele, rá a húst és öntsük az oldalára a fehérbort, szórjuk meg chili paprikával és reszelt narancshéjjal, majd a levét is öntsük melléje egy kis alaplével együtt. Lefedve, alacsony hőfokon 3-4 órán keresztül süssük, ha tepsibe sütjük, akkor dupla alufóliával fedjük le. Majd az idő leteltével távolítsuk el az alufólia, és magas hőfokon még 20 percig süssük, hogy megpiruljon.
Utána hagyjuk hűlni, majd egy villával széttépkedjük. Majd ez kerül a gluténmentes Naan kenyérbe.

Sajtos sült babpüré recept
Hozzávalók:
1 szelet házi füstölt szalonna
1 db vöröshagyma
chili paprika
1 gerezd fokhagyma
*Himalája só
*ötbors őrölt fűszer
2 db fehér babkonzerv
10-15 dkg Gouda reszelt sajt – ízlés szerint


Elkészítés:
2 ek kókuszolaj és egy kis darabka vajat egy serpenyőbe hevítsük fel, majd az apróra vágott füstölt szalonnát kezdjük el pirítani. Majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagyma, az aprított chili paprikát, fokhagymát, pirítsuk össze, majd a babkonzervet. Sózzuk, borsozzuk, és fele reszelt sajtot keverjük hozzá. Majd kis sütőformákba szedjük át, szórjuk meg jó sok reszelt sajttal a tetejét, és 175 fokon kb. 15-20 percig süssük, vagyis addig, amíg ráolvad/rásül a sajt a tetejére.

Paradicsomos csípős Guacamole recept
Hozzávalók:
2 db avokádó
1 db nagyobb zöldhagyma, zöldjével együtt – karikára vágva
½ Kaliforniai paprika – apró kockára vágva
4 db koktélparadicsom
½ chili paprika
1-2 gerezd fokhagyma – ízlés szerint
1 db lime leve
*Himalája só
½ kk bors
½ csokor petrezselyem




Elkészítés:
Az avokádót pucoljuk meg, és egy tálba egy villa segítségével nyomkodjuk szét. Majd adjuk hozzá a zöldhagymát, kaliforniai paprikát, koktél paradicsomot, átnyomott fokhagymát, keverjük el és ízesítsük a lime levével, sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel.

 

Mangó saláta recept
Hozzávalók:
2 érett mangó - kockára vágva
2 fej lila hagyma - vékony szeletekre vágva
8 db koktél paradicsom - kockára vágva
½ db Kaliforniai paprika – apró kockára vágva
2 érett avokádó - szeletekre vagy kockára vágva
Öntet:
2 db lime leve
½ bögre olíva olaj
pici *Sriracha (szirácsá) szósz
2 csipet őrölt kömény
2 csipet Himalája só
2 csipet ötbors őrölt fűszer
1 gerezd fokhagyma
½ csokor petrezselyem
2 kk *édes-chili szósz
2 kk méz



Elkészítés:
A hozzávalókat vágjuk fel, és tegyük egy tálba. Az öntetet keverjük össze. Az avokádót a végén tegyük hozzá, hogy ne törjön össze. Ráöntjük az elkészült salátára az öntetet, megszórjuk apróra vágott friss bazsalikommal és petrezselyemmel, és óvatosan elkeverjük.

Gluténmentes Naan kenyér recept
Hozzávalók:
 fél friss élesztő vagy 7 g-os szárított élesztőnek a fele
1 kk méz 
125 ml langyos víz
250 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék - Aldiba kapható 999,- Ft-ért
2,5 ek kókuszzsír megolvasztva
½ ek *Himalája só
3 púpozott ek görög joghurt - szobahőmérsékletű

Ha nem gluténmentesen szeretnétek elkészíteni a Naan kenyeret, akkor az alábbi blog bejegyzésemnél, olvashatjátok ezen receptet itt




Elkészítés:
Egy tálban, keverjük össze a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt és a mézet majd tegyük félre 5 percig, akkor jó, amikor az élesztő kezd buborékolni/felfutni.

Tegyük a tálba a sót, lisztet, az olvasztott kókusz olajat, és öntsük rá az élesztőt, majd a joghurtot. Keverjük össze egy fakanállal. Lágy ragacsos tésztát fogunk kapni, egy kicsit lisztezzük be és kézzel gyúrjuk át.  Tegyük félre egy konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük, kb. ½ - 1 órát.

Amikor megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk el 6 felé, és kb. 1½ cm vastagságúra nyújtsuk ki, kör vagy ovális alakúra, kinek mi tetszik.

Melegítsünk elő egy teflon serpenyőt, és nagy lángon kezdjük el sütni a kinyújtott Naan kenyereket, kb. 5-6 percig, a tetejét egy ecset segítségével kenjük meg olvasztott kókuszolajjal, és szórjuk meg egy leheletnyi csipet sóval. Ha készre sütöttük, akkor szedjük egy tányérra és fedjük be, tartsuk meleg helyen, tálalásig és addig, amíg kisütjük a többi kenyeret.

Ha mindennel elkészültünk, akkor állítsuk össze a saját Tex-Mex finomságunkat. A gluténmentes naan kenyeret töltsük meg a fűszeres sertéssült darabkákkal, mangó salátát tegyünk a tetejére, kínáljuk mellé a sajtos sült babpürét, és a guacamole-t, melyhez tortilla chips-et kínáljunk. De akár guacamole is megkenhetjük a naan kenyeret, rá a sült hús csíkok, és a mangó saláta. Ki ahogyan szeretné. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása