Áfonyás-gombás húsos ragu/gluténmentes fánkkal...
2017. április 23. írta: Klarissza24

Áfonyás-gombás húsos ragu/gluténmentes fánkkal...

 

Ízes kalandok a konyhában!… :)

 

 
Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Ez egy észbontóan finom ebéd vagy vacsora ötlet. Érdemes kipróbálni! Szinten biztos, hogy a kedvenceid közé fog kerülni!

 

Egy kicsit időigényes, de csak a pácolás miatt, - legalább így lehet előre tervezni, hogy mi kerüljön az asztalra :) - de minden befektetett másodpercet megér! Imádom tunkolni a burgonyafánkkal az áfonyás szószt, és a szaftos húsos ragut, persze a szakács kiváltsága, hogy még ebéd előtt is falatozhat belőle. :)


Eszméletlen, mennyei finomság, a családom odáig van érte, meg vissza... :)

 


Áfonyás-gombás húsos ragu/gluténmentes fánkkal

Hozzávalók:
50-60 dkg csirke, vagy pulykacomb filé, de akár lehet sertéscomb is
Páchoz:
3 dl vörösbor
1 púpos ek méz
1 kk *szegfűbors 
4 ág friss kakukkfű
3 db *babérlevél
2 db sárgarépa – vékony karikára vágva
1 db fehérrépa – vékony karikára vágva
2 szál spanyol szárzeller – vékony karikára vágva
1 nagy fej vöröshagyma – vékony karikára vágva
4 -5 szem borókabogyó
2 ág friss rozmaring
Fűszerek:
1 kk Kalocsai pirospaprika
½ kk *Himalája só – ízlés szerint
½ kk őrölt *ötbors fűszer
1 ek sűrített paradicsom
3 kk vaj és 1 ek kókuszzsír
Áfonyás-gombás szósz:
50 dkg gomba (én csiperkét használtam, de lehet bármilyen amilyet szeretünk)
5-8 dkg húsos füstölt szalonna – apróra vágva
3 púpos ek áfonya dzsem
2 ek kukoricakeményítő
3 szál újhagyma
negyed citrom leve
2 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
egy nagy csipet *Himalája só
egy csipet *őrölt ötbors fűszer

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés:
Pácoláshoz szükséges anyagokat vízben felforraljuk, majd lehűtjük, és beletesszük a csíkokra vágott húst, hogy ellepje a páclé, és legalább 24 óráig hűtőszekrényben érleljük.

Ezt követően, egy serpenyőben, a kókuszzsírt és a vajat hevítsük fel, majd pirítsuk meg benne a lecsepegtetett pácolt húst, addig, amíg kéreg sül rá, ha készen van, szedjük ki egy tányérra.

A megmaradt zsiradékba beletesszük az apróra vágott hagymát, pirítjuk. Majd visszatesszük a húst, és megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és keverjük el.  Ezután, adjunk hozzá a leszűrt páclé levéből, de csak egy kicsit, és tovább pirítjuk, majd utána felönthetjük teljesen, épphogy ellepje. Tegyünk félre a pácléből az áfonyás-gombás szószhoz. (Ha szükséges főzés közben adjunk még hozzá vizet, de csak apránként, hogy sűrű szaftja legyen, mert még össze fogjuk keverni az áfonyás szósszal.)

Amíg fő a hús, addig készítsük el az áfonyás-gombás szószt:
A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, tegyük bele a kockára vágott húsos szalonnát, zúzott fokhagymát a karikára vágott újhagymát. Pároljuk néhány percig, majd tegyük bele a gombát. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk addig, míg a saját leve el nem párolog. Szórjuk rá a kukoricakeményítőt és keverjük jól össze, és öntsünk rá a húspácoló levéből is. Öntsünk még rá, ½-1 pohárnyi vizet, majd az egészet jól forraljuk össze. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az áfonyadzsemet, és ízesítsük pici citromlével, szórjuk meg vegyes gyümölccsel: szederrel, áfonyával, meggyel.
Ha elkészültünk, és a hús is megpuhult, keverjük össze az áfonyás szószt a hússal. Egy kis szószt félre tehetünk díszítésnek.

Gluténmentes burgonyafánk:
50 dkg burgonya
2 db tojás sárgája
25 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
egy nagy csipetnyi őrölt szerecsendió
egy nagy csipetnyi fehérbors
1 kk *Himalája só
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 maréknyi nachos - darálva
1 maréknyi szezámmag 
kókuszzsír a sütéshez


Elkészítés:
Az élesztőt egy nagy csipetnyi cukorral futtassuk meg kéz meleg (de nem forró) tejben.
A krumplit főzzük meg héjában, majd – még melegen – hámozzuk meg, krumplinyomóval nyomjuk át egy tálba, vagy villával törjük össze. Hagyjuk hűlni, így kevesebb lisztet vesz fel.
Majd tegyük hozzá a tojás sárgáját, sót, borsot és fűszerezzük őrölt szerecsendióval. Tegyük bele a gluténmentes lisztet, apránként, nem biztos, hogy az összes kell, ez függ a krumpli állagától, (nekem felvette a fenti lisztmennyiségét) és gyúrjuk ruganyos tésztává. Kelesszük 1 órát, utána formázzunk kis gombócokat a gluténmentes burgonyás tésztából. Majd hempergessük meg a nacos ledarált morzsájában és benne elkevert szezámmagban, majd forró kókuszolajban süssük ropogós arany barnára.

Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk a gluténmentes szezámmagos burgonyafánkokat az áfonyás-gombás hússal. Kínálásnál, díszíthetjük még a tányért az áfonyás szósszal.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása