Igazi klasszikus a rusztikus kókusz csoda, hamar készen van, és mennyei az íze!
Egy finom teasütemény, zöld teával, kávéval, teljesen ámulatba ejt egy kényeztető délutánon, és mindez lisztmentes és gluténmentes is. Kell ennél több?... :)
A kókusz és a mandula a létező legjobb diétás alapanyag, mert helyettesítheted vele a lisztet. Szerencsére az íze varázslatosan finom, elképesztően jól harmonizálnak a csokoládéval is. Érdemes kipróbálni, ha gyorsan szeretnél valami finomat… :)
Igazi vendégváró falatkák!…
Kókuszos teasütemény
Hozzávalók: 11 db
2 nagy db tojásfehérje
egy csipet Himalája só
egy csipet szódabikarbóna
¼ Cup cukor – apránként
1 Cup kókuszreszelék
¾ Cup: 80 ml őrölt mandula
Díszítés:
eper lekvár – ízlés szerint
nutella – ízlés szerint
1 tábla 75 % étcsokoládé negyede
Mennyiségek méréséhez, az alábbi blog bejegyzésemnél találtok információt:
https://fincsifalatka.blog.hu/2016/07/31/merleg_nelkul_jo_ha_tudjuk
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt.
Vágjunk félbe egy citromot, - majd egy tálat, amibe felverjük a tojásfehérjét -, kenjünk körbe a citrommal, ez zsírtalanítja, és jól felverődik a tojásfehérje.
Majd készítsük elő a fenti alapanyagokat, mert elég gyorsan kell dolgozni, hogy össze ne essen az előkészített alapanyag sütés előtt, legalábbis nekem ez a tapasztalatom, amikor habcsókot készítünk.
Ha ezzel elkészültünk, tegyük bele a tojásfehérjét a tálba, és egy robotgép segítségével kezdjük el felverni, előbb alacsonyabb fokozaton, majd közben, adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát, és utána magas fokozaton tovább verve adagoljuk hozzá a cukrot. Kemény habbá verjük, ez kb. 5 perc, akkor jó, ha a habverőt kivesszük és a hab csúcsot képez.
Ezt követően, az előre kimért kókuszreszeléket adjuk hozzá, és lassan, óvatosan keverjük el egy fakanál, vagy szilikonos keverőkanál segítségével. Vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Majd ha elkevertük az őrölt mandulát is adjuk hozzá, és ugyanígy járjunk el, csak óvatos keverés.
Ha megvagyunk, egy kanál segítségével halmokat veszünk ki a tenyerünkbe, és vizes kézzel kis golyókat formálunk, de nagyon gyengéden, mintha hímes tojást fognánk a kezünkbe, a lényeg ne túl keményre formázzuk, mert akkor távozik a tojásfehérje levegős része. Majd lelapítjuk és a közepébe egy kis mélyedés nyomunk az ujjunkkal, (majd ebbe fog menni a töltelék, sütés után) és mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe, 180 fokon 8-10 percre, akkor jó, amikor kezd halvány aranybarna lenni.
Én készítettem olyat, amibe nem nyomtam lyukat, és olyat is, amibe igen. De van olyan, hogy lusta vagyok... :) és nem akarok bíbelődni vele, akkor csak egy kanállal halmokat teszek a sütőpapíros tepsibe és úgy sütöm meg, és rá a csoki öntet... :)
Ha egy-két db egy kicsit a tetejénél, ahol lyukakat tettünk, sülés közben megreped, még melegen tudjuk formázni, nyomjuk felfelé az oldalát, így formázhatjuk még a bemélyedést.
Ha kihűlt a kókuszos teasütemény, akkor egy kis kanál segítségével, megtölthetjük őket, eperlekvárral, nutellával vagy mirelit málnával.
Majd az étcsokoládé negyedét olvasszuk fel gőzfürdő felett, és egy kiskanál segítségével csíkozzuk be a kókuszos sütiket, hagyjuk megdermedni, bár én nem bírtam várni, már falatoztam is… :)
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza