Ízletes csontleves KETO
2017. május 12. írta: Klarissza24

Ízletes csontleves KETO

Az igazi energiabomba, a mindennapokban, igazi társunk lehet. :)

 

Klasszikus csontleves gazdagon. 

 

 
Már nagyszüleink korában is energiabombának számított. Szerintem nincs olyan ember, aki ne evett volna, legalább egyszer ilyen lélekmelengető finomságot. :)
Én is imádom, szeretem, nálam favoritnak számít a leves, és persze, hogy annál jobb, minél több zöldségből készül, minél lassabban, minél tovább főzzük. Egy ilyen levessel, minden étkezés jól indul, hiszen tele van vitaminnal, üde, sűrű, selymes és nagyon ízletes, és bármikor elkészíthető, amikor csak akarjuk. :)


Emlékszem a szakács vizsgámra, hogy a kihúzott tételeim között, pont a csontleves volt. Nem aggódtam, hiszen nem egyszer csináltam már életem során. :) Elkészültem vele, a chef is megkóstolta (pedig ő már egy régi motoros a szakmában) és nem győzött áradozni, hogy ez olyan isteni finom. Bevallotta, falatozás közben, hogy ő nem igazán szokott más leveséből enni, nemhogy még repetázni, a sajátját preferálja, de ez annyira jó, hogy azt mondta, még egyszer szedne, ha megengedem, és ha marad, még haza is visz belőle. Én meg csak mosolyogtam, és megköszöntem.
Azért azt hozzá kell tenni, hogy egy ilyen suliba csak alap dolgokat tanulnak meg elsőre a diákok, és volt bizony, hogy nem volt olyan fűszer, amit én szoktam használni. Én, mint felkészült diák, vittem a saját kis fűszereimet a vizsgára, így legalább nem kellett üvöltöznöm, hogy ki vitte el, ezt vagy azt, és hol találom meg, hiszen időre megy ilyenkor minden, és a percek nagyon is számítanak. Szóval, azért volt részemről a mosoly, a chef felé, mivel tudtam, hogy a saját jól bejáratott csontlevesemet készítettem el, úgy, ahogyan én szeretem. :) és persze, hogy a lelkemnek is jól esett a dicséret. :)

 

Kezdő háziasszonyoknak is szívből ajánlom, első levesként, hogy készítsék el... :) 

 Ízletes csontleves KETO gazdagon recept
Hozzávalók:
1-1,5 kg sertéshúsos csont feldarabolva
2 db velős csont feldarabolva - (aki szereti, tehet bele, aki nem hagyja ki)
2 nagy gerezd fokhagyma
4 kocka marhahúsleves kocka
2 db szegfűszeg
1 db csillagánizs
2 db babérlevél
1 db vöröshagyma 
Fűszerek:
1 kk ötbors egész fűszer
½ kk kakukkfű
2 szelet friss gyömbér
Himalája só
1 db friss chili paprika - aki nem szereti a pikáns ízeket, annak kimagozva
½ kk őrölt kömény
Keményebb zöldségfélék:
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db kis karalábé
1 db kis zellergumó
Gyengébb zöldségfélék:
1 szál zöldhagyma
1 db zöldpaprika - félbevágva
1 db paradicsom - félbevágva
1 db kis karfiol
1 db burgonya - (Keto étrendet követők hagyják el!)
1 db kis kelkáposzta
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem összekötve
1 csokor zeller levél összekötve
¼ kk sáfrány
5 db csiperkegomba – a készre főtt levesbe tesszük bele (de lehet több is)
10 dkg mirelit zöldborsó – a készre főtt levesbe tesszük bele - (Keto étrendet követők hagyják el!)

A hozzávalóknál lévő fűszereket, a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


Ízletes csontleves KETO gazdagon recept
elkészítése:

Az előkészített jó húsos csontot megmossuk, és hideg vízben feltesszük, úgy, hogy ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeget, babérlevelet, vöröshagymát és a csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.
(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe.  Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)

 

A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük. Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.

Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.

Én a csiperkegombát felszeletelem, és megpirítom - imádom a pirított zamatát a levesbe - :) egy serpenyőbe ½ ek kókuszolajon, majd ezt és a zöldborsót, petrezselymet, zeller levelet, és sáfrányt, hozzáadjuk a kész leveshez. Még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük.

Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.


Ha tettünk bele velős csontot, akkor a velőt a csontból rázzuk ki, és pirítóssal előételként tálaljuk.

A finom csontleves mellé kínálhatunk külön megfőzött levestésztát: gluténmentes: a rizstészta, üvegtészta, (csak forrázni kell) – nem gluténmentes: a cérnametélt, csigatészta (ezt főzni kell).
De önmagában zöldségekkel is kiváló társunk lehet a mindennapokban főleg, ha keto étrendet követsz, ez a forró, szívet-lelket melengető leves. :)

  

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása