A bölcsek lakomája: A dupla sajtos bolognese lasagne...
2017. május 25. írta: Klarissza24

A bölcsek lakomája: A dupla sajtos bolognese lasagne...

Ha tartalmas tésztaételre vágysz, akkor mindenképpen a lasagnét kell elkészítened, mert gyerekek, felnőttek egyaránt szeretik, és bizony jó lakik vele a család… :)


Tudtad?
LASAGNA VAGY LASAGNE

A lasagne - vagy egyes számban lasagna - olasz szó. Helyesen lasagne használatos az ételre, mert több tésztarétegből áll, erre utal a többes szám. A kifejezés pedig rendszerint a sütőben tökéletesre sült, különféle paradicsomos-húsos raguval vagy zöldségfélékkel, besamelmártással, reszelt sajttal rétegzett rakott tésztaételt jelöli.



Dupla sajtos bolognese lasagne
Hozzávalók:

600 g darált hús – ez lehet sertés, pulyka, marha, csirke – ki, amit szeret
10 dkg házi füstölt szalonna – kockára vágva
1 db nagy vöröshagyma
1 db Kaliforniai paprika
2 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma - átnyomva
3 ek kókuszolaj
2 kk édes-csípős chili szósz
3 ek „Heinz” paradicsom ketchup
250 g „Happy-Frucht” paradicsompüré
víz – ha szükséges, apránként adagolva
Fűszerek:
1 kk *Himalája só
1 kk *ötbors őrölt fűszer
2-3 kk *Lasagne alla bolognese fűszerkeverék
Sajtos gluténmentes besamelmártás
Hozzávalók:

1 ek vaj
1 ek tápióka liszt
400 ml tej
½ kk *Himalája só – ízlés szerint, de vigyázzunk, mert a sajt is sós
¼ kk csipet őrölt fehérbors – ízlés szerint
¼ kk őrölt szerecsendió – ízlés szerint
10 dkg gouda reszelt sajt
egy nagy csipet *cayenne bors
Lasagne összeállításához tetejére és közéje:
15 dkg gouda sajt reszelve
10 dkg parmezán reszelve
2 doboz Lasagne tészta – gluténmentesen, a legolcsóbban itt:
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120307861?gclid=CNiz3e2pxdMCFVAo0wodJ0QIgA

 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek



Elkészítés:

Egy serpenyőbe hevítsük fel a kókuszolajat, majd az apró kockára vágott: füstölt házi szalonnát tegyük bele, pirítsuk meg, majd mehet hozzá a hagyma, dinszteljük meg, majd a paprika és a paradicsom és a fokhagyma. Jól keverjük el, majd pirítsuk össze, utána adjuk hozzá a darált húst, ízesítsük az édes-chili szósszal, paradicsom ketchuppal és a paradicsompürével és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, keverjük el, majd főzzük készre, ha szükséges, adjunk hozzá vizet.



Amíg fő a lasagne húsos ragunk, addig készítsük el a sajtos gluténmentes besamelmártást:
Először is reszeljük le a kétféle sajtot, keverjük össze. Ha elkészültünk, akkor egy lábasba hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a tápióka lisztet, keverjük el, majd öntsük fel a tejjel, ízesítsük cayenne borssal, fehér borssal, szerecsendióval, sóval, és ha kezd sűrűsödni, akkor dobjuk bele a reszelt sajtot, jól keverjük el, hogy elolvadjon benne a sajt. Ha krémesen lágy, sima állagot kapunk már le is vehetjük a tűzről. Tegyük félre.


Lassan kész a húsos ragu, a besamelmártással is készen vagyunk, akkor fogjunk hozzá a lasagne tészta előkészítéséhez:

A lasagne tésztákat előfőzzük, forrásban lévő 1 kk sós és 1 ek kókuszolajos vízbe, kb. 4-5 percig.
 – (Fontos, hogy ne főzzük túl, mert el fog szakadni a tészta, de ha mégis elszakadna, nincs semmi gond, akkor úgy illesszük őket majd össze) – időnként kevergessük meg, hogy ne ragadjon össze a tészta. 

Ha elkészült, akkor azonnal egy tál jeges vízbe, vagy jó hideg vízbe szedjük ki, hogy leálljon a főzés és ne puhuljanak tovább. Hagyjuk itt egy pár percig, hogy lehűljenek, majd szűrjük le, óvatosan, és hagyjuk lecsöpögni a vizet róla.

Most már mindennel elkészültünk, kezdjük a lasagne összeállítását a rétegezést: egy jénait, vagy cseréptálat, tepsit, kinek, mi van otthon, kenjünk ki kókuszolajjal, egy ecset segítségével.

*Tipp: Én nem szoktam egybe megsütni a lasagnet, hanem alutálcába rétegezem, ilyenbe:
http://poharas.hu/termekek.php?category=alutalcakaludobozok és csak annyit sütök majd meg, amennyit megeszünk. A többit le szoktam fagyasztani, és bármikor egy hétköznapi napon csak előkapom, és előmelegített sütőbe megsütöm. Ha rövidebb az alutálca, mint a lasagne tészta, nem baj, levágok belőle, mármint a tésztából, és azt is a rétegezés közé teszem. :)

Szóval visszatérve a receptre, kezdjük el rétegezni, alulra tegyünk a húsos bolognai raguból egy kicsit, egyengessük el, majd jöhet rá az előfőzött lasagne tészta, a sajtos gluténmentes besamelmártás, rá a húsos ragu, egyengessük el szépen, rá a reszelt dupla sajt keverék, majd újból kezdjük a rétegezést: tésztalap, besamelmártás, húsos ragu, reszelt sajt, amíg az alapanyagok el nem fogynak.


Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük, akkor jó, amikor szép aranybarna a sajt a lasagne tetején. Ha alutálcába rétegeztük a lasagnet, akkor sütés előtt tegyük egy tepsibe, ha kifolyna a sajt, akkor ne a sütőbe folyjék. Melegen tálaljuk.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük meg, mi a története ennek a híres tészta ételnek, melyet szerte a világon, szerintem mindenki szeret, és különböző módon is, el lehet készíteni:

Lasagne-története

A lasagne karrierje valamikor az ókorban kezdődött. Maga a szó egyes feltételezések szerint az ógörög lasanonból ered. Ez tulajdonképp azt az állványt vagy más megközelítésben magát a rostélyt jelentette, amelyre a fazekakat, kondérokat állították egykor. A szó aztán a latinba lasanumként került át, a jelentése pedig kétszer is változáson esett át. Eleinte magát az edényt jelentette, amelyben az étel készült, majd egyszerűen arra az ételre kezdték használni, amelyet ma lasagneként ismerünk. A népszerű fogások eredettörténetét fejtegetve nem meglepő, ha több nemzet gasztronómiai emlékezetében is maradtak olyan nyomok, amelyek alapján akár többen is magukénak érzik az eredetit. A lasagne esetében sincs ez másként.

A 600 éves recept

II. Richárd angol király szakácsától vagy talán inkább konyhájáról származik az 1390-ben keletkezett, eredetileg pergamenre, régi angol nyelven íródott, 200-nál is több receptet tartalmazó gyűjtemény, amelyet Forme of Cury néven ismer az utókor – az elnevezés ne tévesszen meg senkit, nem a curry különböző változatairól van benne szó! Mai angol nyelven a Forms of cooking (A főzés formái) adja vissza legjobban a jelentését (a cury a latin cocere ’főzni’ jelentésű szóból ered; egészen pontosan a francia cuire szóból került át a középkori angol címbe). Ebben a receptgyűjteményben van egy korabeli angolsággal írott, „loseyn” nevű tésztaétel, amelyet sajttal sütöttek. Vannak, akik úgy tartják, ez lehetett az első lasagne. Jóllehet paradicsomot ebben még egyáltalán nem találunk, hisz Kolumbusz jó száz évvel később fedezte fel Amerikát, a paradicsom pedig csak ezt követően jelent meg Európában.



A bölcsek lakomája

A lasagne-történet azonban további izgalmasabb rétegeket is tartogat! A Kr. u. 2. század végén, 3. század elején élt görög rétor, az egyiptomi Naukratiszból származó Athénaiosz „Deiponszophisztai” – magyarul talán Bölcsek lakomájaként lehetne visszaadni – című művében szerepel egy olyan ételleírás, amely búzalisztből készült vékony, méretes tésztalevélből áll. Ezt póréhagyma levével locsolták, fűszerekkel ízesítették, és olívaolajban sütötték ki. Aztán két évszázaddal később, Apicius nevezetes receptgyűjteményében már találkozni egy „lagana” névre hallgató étellel. Az igazság az, hogy a mai fogalmaink szerint ez inkább egy húsos pite lehetett, mintsem lasagne. Ezen fogások egyikébe sem kerülhetett paradicsom, mégis mindkét forrás a történet része. Nagy valószínűség szerint a 14. századot megelőzően nem készült az általunk ismert fogással közeli rokonságot mutató rakott tésztaétel. Ebből az időből maradt fenn a ma ismert legkorábbi hitelesnek tekinthető recept, amely valóban hasonlíthatott a mai lasagnéra, méghozzá a Párizsban őrzött, ismeretlen szerzőtől származó Liber de Coquina (A főzés könyve) címen ismert középkori szakácskönyv receptjei között. Forrás:

 

 

süti beállítások módosítása