A tökéletes krémsajtos omlós sós süti cseresznyepaprikával
2017. június 21. írta: Klarissza24

A tökéletes krémsajtos omlós sós süti cseresznyepaprikával

Pikánsan a legjobb!

 

A pogácsa a legideálisabb vendégváró. Másnap, harmadnap is isteni finom, omlós és puha ez a mascarpone krémsajtos gluténmentes pogácsa. :)

 


Ezt a finomságot, nevezhetjük sós sütinek, pogácsának, bucinak, vagy akár szendvics alapnak, még kenyér helyett is kiváló, igazán puha pikáns sajtos sütemény.

Ehetjük magában, vagy kettévágva sonkával, megkenhetjük avokádóval, bármivel, amit szeretünk, (a lányom legnagyobb örömére. :)

A lényeg, hogy isteni finom, érdemes elkészíteni. :) Kezdőknek, egészséges étrendet követőknek is szívből ajánlom.
 


Krémsajtos omlós süti cseresznyepaprikával recept gluténmentes
Hozzávalók:
Sajtkeverék:

160 g mascarpone – szobahőmérsékletű
3 ek vaj – szobahőmérsékletű
1 nagy gerezd fokhagyma
3 db nagy cseresznyepaprika 80 g
2 ek olajos savanyúság leve
200 g reszelt gouda sajt
Kovász
175 ml langyos tej
1 zacskó instant élesztő
1 kk méz
Tészta:
300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható
100 g Nagykun rizsliszt én ezt használom itt – de a Tescóba lehet olcsóbban is kapni itt
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet ugyanannyi mennyiségben)
1 kk *Himalája só
1 db tojás
Majd a tésztához hozzáadunk:
3 púpos ek sajtkeveréket

Krémsajtos omlós süti cseresznyepaprikával recept
elkészítése:

Először készítsük el a sajtkeveréket: Egy tálba keverjük össze habosra egy robotgép segítségével a mascarponét. Majd adjuk hozzá a vajat, reszeljük bele a fokhagymát, és a nagyon apróra vágott cseresznyepaprikát, és a savanyító olajos léből is adjunk hozzá 2 ek-al, - (én a piacon a savanyúságosnál vettem fetával töltött cseresznyepaprikát, és feta sajt nélkül, vágtam fel apróra a cseresznyepaprikát, és ezt használtam fel, illetve a levéből is tettem bele) - keverjük el egy fakanállal, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot, és tegyük félre.

Készítsük el a kovászt: A langyos tejhez adjuk hozzá a mézet, és a száraz élesztőt, keverjük el. És hagyjuk 5-10 percig állni.

Addig egy tálba szitáljuk bele a sót, lisztet, adjuk hozzá a tojást, és az élesztős kovászt. Majd keverjük el egy fakanál segítségével, majd adjunk hozzá a sajtkeverékből 3 púpos ek-al, amit fentebb elkészítettünk. Jól keverjük össze, formázzuk cipó formává, csak úgy a tálban a kezünkkel.


Ezután fóliával letakarva, 1½ órán keresztül pihentetjük, kelesztjük. Ha letelt az idő, (liszt hozzáadása nélkül) egy nyújtódeszkán vagy vágódeszkán hosszúkásra, henger formájúra formázzuk. Majd felvágjuk, és egyforma nagyságú golyókat formálunk belőle.

Kókuszolajjal kikent tepsibe rakosgatjuk a megformázott sajtos golyókat, egymás mellé. Nem kell helyet hagyni közöttük, ennek a lényege, hogy összeérjenek majd, és sütés közben össze fognak ragadni.


Ha elkészültünk, akkor a maradék sajtkrémet egy kanál segítségével halmozzuk a tésztagolyócskák tetejére, úgy osszuk el, hogy egyformán mindegyikre kerüljön, és elfogyjon az összes sajtkrém.
Pihentetjük még 15 percig, majd 180 fokos előmelegített sütőbe 25 percig süssük, majd 160 fokon kb. még 15-20 percig.
Nekem a gázsütőmön 25 perc 180 fokon és 18 perc 160 fokon összesen 43 perc kellett. A lényeg, hogy a sajtos bucik legyenek szép arany barnák.

Majd hagyjuk hűlni egy negyedórát és már is falatozhatjuk ezt a pikáns sajtos falatkákat, a legjobb benne, hogy csak úgy törhetjük a kis kezünkkel.
Ehetjük magában, vagy sonkával, megkenhetjük avokádóval.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása