Az Inkák kincse: A Quinoa 7 jótékony hatása és érdekességek
2017. július 19. írta: Klarissza24

Az Inkák kincse: A Quinoa 7 jótékony hatása és érdekességek

A szuper-élelmiszernek is emlegetett Quinoa számtalan, az egészségre jótékony hatással rendelkezik.

 

Jó ízű, magas fehérje tartalommal rendelkezik, és fontos szerepe van a gluténmentes étkezésben.

 

Quinoa avokádós saláta 


Bár gabonaként emlegetik, valójában egy-, a spenóthoz és a céklához hasonló növény magja. A Bio quinoa rengeteg fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz.
Különösen gazdag kalciumban, vasban, valamint káliumot, magnéziumot, B vitaminokat, C-, E-vitamint és karotint is tartalmaz. A quinoát sokan nagyon magas fehérjetartalma miatt, mások béltisztító hatása miatt fogyasztják.

  1. Magas fehérje tartalom. Hasonló mennyiségű proteint tartalmaz, mint a tej, de többet, mint a rizs, a köles, vagy a búza

  2. Kitűnő riboflabvin (B2) forrás. A riboflavin segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát azáltal, hogy javítja az energia metabolizmusát az agyban és az izmokban

  3. A quinoaból származó szaponint Dél-Amerika szerte a bőr sérüléseinek kezelésére használják, mivel az fertőtlenítő hatással rendelkezik.

  4. Alkalin képző hatású, mely megegyezik a vadrizs, az amaránt és csírák hatásával

  5. ¼ bögre száraz quinoa csupán 172 kalóriát tartalmaz

  6. Mivel nem áll rokonságban a búza, vagy más gabonafélékkel, gluténmentes. Sokan beszámoltak már arról, hogy jobban érzik magukat és képesek fogyni, ha csökkentik a gluténtartalmú gabonafélék, vagy legalább a búza bevitelét a szervezetükbe.

  7. Komplex szénhidrát, alacsony glikémiás indexszel. Ez is fontos szempont a fogyni vágyóknak.

Zöldséges-narancsos quinoa saláta 



A quinoa története – az Inkák kincse
Az inkák "chisaya mama" avagy a gabonák anyjának nevezték, és a legszentebb vallási szertartásaik alkalmával is felhasználták. A tavaszi vetések alkalmával az istenként tisztelt inka császár egy aranyhegyű lapáttal kezdte meg a quinoa vetését. Ezt a szertartást egészen Francisco Pizarro érkezéséig, 1532-ig minden évben megtartották. Ám a konkvisztádoroknak köszönhetően nem csak az inkák birodalma vált semmivé, hanem a quinoa is eltűnt. Az élelmes bennszülöttek a quinoát még magasabb, a spanyolok által már nem ellenőrzött területekre vitték, és itt termesztették tovább. Annyira jól sikerült a dolog titokban tartása, hogy az 1970-es évekig szinte senki nem tudott a növény létezéséről, amikor egy bolíviai születésű filozófus javasolta a tanítványainak és követőinek, hogy ezzel a növénnyel táplálkozzanak.
Dél- Amerikában, az Andok magasan fekvő területein termesztették. 5ooo éve használják a vidéken élők alapélelmiszerként. 198o-ban fedezte fel újra és ismertette meg a nyugati világgal két amerikai, akik elkezdték termeszteni Coloradóban.

Érdekességek a quinoa-ról
A quinoából kinyert szaponint Dél-Amerikában mosószerként használják.
A ragacsos, keserű szaponin réteg miatt, a magokat nem csipegetik ki a madarak. A tudósok megpróbálkoztak egy szaponin-mentes változat kitenyésztésével. Az eredmény? A magokat mind megették a madarak.
A quinoa akkor a legédesebb, ha 38oo méter feletti magasságban terem.

Zöldséges quinoa saláta-grillezett csirkemellel


Elővigyázatosság a quinoa használatával
A quinoa szemeket szaponin borítja. Fontos, hogy ezt a szaponin réteget felhasználás előtt alaposan kiáztassuk, különben keserű lesz az ételünk. Mint minden mást, ezt az élelmiszert is mértékkel használjuk – tehát ne fogyasszuk minden nap. Bár a quinoa nem tartozik az allergén növények közé, jó ha tudjuk, hogy oxalátokat tartalmaz. Aki tehát oxalát-mentes diétát alkalmaz, az kerülje a növény használatát.

Hogyan használjuk a quinoa-t?
A quinoát mindig meg kell áztatni. Tegyük szűrőbe, engedjünk rá hideg vizet, addig, míg a habzó réteg eltűnik. Kóstoljunk meg néhány magot. Ha keserű az ízük, mossuk tovább.
A quinoát főzés után felhasználhatjuk salátákhoz, köretekhez, müzlihez, vagy pudingokhoz. Lisztként gluténmentes péksütemények készítéséhez használhatjuk.

Felhasználása:
Kétszeres vízben főzzük puhára. Kiváló köretek, kásák, főételek, desszertek készítéséhez.

Főzése:

Főzés előtt alaposan mossuk meg. Kétszeres mennyiségű vízben 15-20 percig főzzük, akkor készült el, ha minden szem kétszeresére dagadt és elvesztette fehér színét.

Diéták:

A quinoa a természetben előforduló formájában nem tartalmaz glutént.
Glikémiás indexe alacsony.

Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1435 / 343
Fehérje (g / 100 g) 13,8
Szénhidrát (g / 100 g) 60,8
Zsír (g / 100 g) 5,0
Élelmi rost (g / 100 g) 6,6
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium, fluor, szilícium
Vitaminok: A, B1, B2, B3

Forrás itt és itt megvásárolható: 
Bio quinoa
Bio puffasztott quinoa


Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása