Egy tányértól bizony, hogy jóllaksz… :)
Egyszerű és élvezetes, egy finom levesnek, nincsen párja…
Minél zsengébb zöldségekből főzöd, annál finomabb. A legegyszerűbb levest is feldobhatjuk egy finom betéttel, például gombóccal. A gombóclevest, még a gyerekek is szeretik. Arról nem is beszélve, hogy én most gluténmentesen készítettem el a burgonya gombócot, mindenki örömére. Én nagyon leveses vagyok, ha ebédre nincs más, csak leves, nekem az már elég… :)
Nyírségi gombócleves gluténmentesen
Hozzávalók:
Leves:
40 dkg sertéshús - (lapocka, comb – ki, amit szeret, de lehet csirkéből, pulykából, borjúból is elkészíteni)
5-10 dkg házi füstölt húsos szalonna
1 nagy vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
egy kisebb zeller
egy kisebb karalábé
10 dkg zöldborsó
15 dkg karfiol
10 dkg gomba
½ csokor petrezselyem - a szára is
Fűszerek:
*Himalája só
1 kk *ötbors őrölt fűszer
1 kk *cayenne bors
½ mk *majoránna
egy csipet *chili pehely
¼ kk őrölt *kömény
egy nagy csipet *kakukkfű
1,5 db marhahúsleves kocka – reszeljük bele a levesbe, így könnyebben feloldódik
½ kk őrölt *babérlevél
Gluténmentes burgonyagombóc:
50 dkg burgonya
egy nagy csipetnyi *őrölt szerecsendió
1 kk *Himalája só
½ kk *fehérbors
2 db tojás
15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható
¼ csokor petrezselyem – apróra vágva
Habarás:
1 csapot kanál Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
1 dl tejszín
1 dl tejföl
További ízesítés tálalásnál:
½ citrom leve
petrezselyem
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
A hozzávalóknál * megjelölt fűszereimet, termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
Készítsük elő az alapanyagokat: a húst kockára, a szalonnát pedig csíkokra vágjuk fel. A vöröshagymát, paprika, paradicsom, zöldséget megtisztítjuk, és kockákra aprítsuk fel.
A fazékban kókuszolajat hevítünk, kb. 3-4 ek., majd beledobjuk a szalonnát, pirítsuk meg közepesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és tovább dinszteljük. Majd mehet hozzá a paprika, paradicsom, pár perc múlva pedig a hús is, jól keverjük meg, néhány perc múlva, a zöldséget is adjuk hozzá, és együtt tovább pirítjuk.
Utána felöntjük vízzel, addig, hogy éppen hogy ellepje, vagyis a fölé kb. 2 cm-rel, (mivel majd jönnek bele a gombócok is későbbiekben). A hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Fölforraljuk, majd lefedve kis lángon puhára főzzük.
Közben készítsük el a burgonyagombócot: A burgonyát főzzük meg héjában, hámozzuk le, és egy krumplinyomón törjük át, még melegen. Hagyjuk kihűlni. Ezután szórjuk meg lisztel és adjuk hozzá a tojást, fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel. Jól dolgozzuk össze, majd vizes kézzel apró gombócokat formáljunk belőle.
Ha elkészültünk, akkor a lobogva forró levesbe dobjuk, és készre főzzük. A zöldborsót, az apró rózsáira szedett karfiolt és a szeletelt gombát is adjuk a leveshez, és addig főzzük, míg minden megpuhul.
Közben készítsük el a habarást: a lisztet és a tejszínt, tejfölt keverjük össze sima állagúra egy habverő segítségével. Majd a forró levesből merjünk hozzá 2 merőkanálnyit, jól keverjük el, (ez a hőkiegyenlítés) majd csurgassuk a leveshez, úgy, hogy közben kevergessük, így sűrítjük be a levest. Még egy pár percet forraljuk, és utána már tálalhatjuk is.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és citromlevével ízesítjük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza