Erdélyi kapros tejszínes csorba leves KETO
2017. július 27. írta: Klarissza24

Erdélyi kapros tejszínes csorba leves KETO

Egy klasszikus, az egyik legnépszerűbb erdélyi étel…


Leves rajongóknak kötelező!

 


Az erdélyi román konyha egyik emblematikus étele a csorba, azaz a savanyított leves. Eredete a török hódoltság idejére vezethető vissza. A csorbadzsi eredetileg „levesadót”, házigazdát jelentett, illetve a török hadsereg „hadtápos” katonáját. Ez a gazdag, savanyított leves csak a román konyha sajátossága.

Csorba levesből temérdekféle létezik, a kellemesen savanykás leves háztartásonként eltérő. Tulajdonképpen bármilyen húsból készíthető, akár még pacalból is, sőt húsmentes csorba is létezik.

Nagyon finom, selymesen ízletes, a lányom egyik nagy kedvence… :) amikor is hosszabb időre kint volt Brassóban, akkor szeretett bele ebbe a levesbe. Hozzá tenném, hogy nem egy nagy leves rajongó. Úgy hogy imádja, amikor ezt a levest készítem, odáig van meg vissza… :) Mindig mondja is, hogy ez pont ugyanolyan, mint amit Brassóban evett. Engem pedig megnyugvással tölt el, hogy amikor főzöm neki, akkor mindig egy kicsit oda varázsolom neki az emlékeket…

A csorba leves kockát, én nem találtam egyik boltban sem MO-on, én hozatni szoktam Romániából, viszont ez helyettesíthető több citrom levével, érdemes elkészíteni.


És akkor lássuk a receptet, ahogyan én készítem…

 

Erdélyi kapros tejszínes csorba leves KETO
Hozzávalók:
½ kg pulyka apró hús
1 ek kókuszzsír
1 nagy fej vöröshagyma – apróra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma – átnyomva
2 db paradicsom
2 db kaliforniai paprika
1 db chili – apróra vágva, aki nem szereti a csípőset, az magozza ki
10 dkg házi füstölt szalonna
negyed szál füstölt kolbász
Zöldségek:
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb karalábé
1 db kisebb karfiol
1 szál spanyol zeller – vagy fél db zellergumó
2 maréknyi zöldbab és zöldborsó (Keto étrendet követők, csak zölhüvelyű zöldbabot tegyenek bele, zöldborsót el kell hagyni, de anélkül is nagyon finom!)
Fűszerek:
½ tk lestyán
½ tk borsikafű
½ tk őrölt bors
1 tk majoránna
½ tk kakukkfű
3 db babérlevél
1 db marhahúsleves kocka gluténmentes
1 tk Himalája só – ízlés szerint
3 db csorba leves kocka – ha nincs, akkor emeljük meg a citrom mennyiségét 1 db-ra
½ -1 csokor kapor – apróra vágva, ízlés szerint
½ -1 csokor petrezselyem – apróra vágva, ízlés szerint
Kész leves ízesítése:
½ citrom leve – ízlés szerint
3 ek 20% tejföl
1 dl 30% habtejszín (zacskós)


Erdélyi kapros tejszínes csorba leves KETO
elkészítése:

Egy fazékban hevítsük fel a kókuszzsírt, majd adjuk hozzá a szalonnát. Pirítsuk közepesre, majd jöhet hozzá a füstölt kolbász, a vöröshagyma, összepirítjuk, és utána a paradicsom, a hosszában felvágott kaliforniai paprika, fokhagyma reszelve/vagy átnyomva és a chili, majd együtt tovább dinszteljük/pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst, és tovább pirítjuk.


Megpucoljuk a zöldségeket és kockára felszeleteljük, majd hozzáadjuk a húsos keverékhez, és a fenti fűszerekkel ízesítjük, majd tovább pirítjuk kb. 10 percig. 

Ezt követően, felöntjük csirke alaplével és annyi vízzel, hogy sűrű, tartalmas levest kapjunk, tehát ellepje a víz a húst és a zöldségeket. Ha nincs alaplé, akkor vízzel öntsük fel. Én mindig, ha főzök húslevest, akkor szoktam eltenni alaplevet lefagyasztva, és ilyenkor nagyon jól jön.


Amikor már majdnem készre főtt a leves, akkor hozzáadjuk a karfiolt, egy kis idő múlva a zöldbabot és borsót (ezt keto étrendet követők hagyják el) ezeknek nem sok főzési idő kell.

Ha elkészült a leves, akkor a tejfölt a tejszínnel elkeverjük egy edénybe, és hozzáadunk két merőkanálnyi forró levest és elkeverjük (ezáltal hőkiegyenlítést végzünk), majd hozzácsurgatjuk a leveshez, közben kevergetjük.


Forrón tálaljuk ezt a finom erdélyi csorba levest és ízlés szerint citrom levével csurgatjuk meg. Nagyon finom, vigyázz szedj ki magadnak egy tányérral, mert a család felfalja. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása