Napsárga és mosolygós: A spanyol csirkés paella
2017. augusztus 08. írta: Klarissza24

Napsárga és mosolygós: A spanyol csirkés paella

A spanyol konyha világhírű nagykövete!

 

Azaz a spanyol rizses csirke, zamatos, színes és ízes… :)

 

Mindenki ismeri, és szinte, majdnem mindenki kóstolta, már aki Spanyolországban járt, köztük én is. Imádom, csirkésen, tengeri herkentyűsen, húsosan, mindenhogy jól esik. Igazi vendégváró egytálétel.

Mégis ismerjük, ettünk is, de oly keveset tudunk arról, hogy honnan is származik a paella recept. A valenciai Albuferában a rizsföldek és a helyi alapanyagok találkozása a sáfránnyal olyan jól sikerült néhány száz évvel ezelőtt, hogy mára a paella a spanyol gasztronómia világhírű nagykövete lett. Amúgy a paella nem másról kapta a nevét, mint a serpenyő, amelyben készítik – eredetileg szabad ég alatt, csakis szabad tűzön készítették. Ennek ellenére persze otthon a kis konyhánkban is elkészíthető finomság. Most az én verziómat hoztam el nektek, bár nem az eredeti spanyol verzió, inkább saját ízlésemre formáltam, azok után, hogy hazatértem Spanyolországból… :)
További érdekességeket a paella múltjáról, és az eredeti receptről itt olvashattok.


Spanyol csirkés paella gluténmentes
Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé
5 ek kókuszolaj
5 dkg füstölt házi szalonna
5 dkg füstölt házi kolbász
1 db vöröshagyma
1 db kaliforniai paprika
1 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1-2 dl fehérbor
250 g *jázminrizs
5 dl csirkealaplé
Fűszerek:
½ kk *ötbors durvára darált fűszer
1 db *babérlevél
1 kk *Himalája só
½ kk *őrölt szegfűbors
½ csokor petrezselyem
200 g zöldborsó
3 csipet *sáfrány vagy *sáfrányos szeklice
Igény szerint, aki szereti:
½ zacskó tengergyümölcse
Tálaláshoz:
citrom

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


A spanyol paella recept elkészítése:
Egy nagyobb serpenyőbe, vagy lábasba hevítsük fel a kókuszolajat, majd a csíkokra vágott csirkemellet pirítsuk meg, hogy egy kis kérge süljön rá. Majd szedjük ki egy tányérba.

Ezután a csíkokra vágott szalonnát ugyanabba a serpenyőbe pirítsuk közepesre, majd adjuk hozzá a kolbászt és a szeletelt vöröshagymát, majd a paprikát és a kockára vágott paradicsomot. Majd a reszelt fokhagymát dobjuk hozzá, keverjük el jól, egy pár pillanatig pirítsuk. Adjuk hozzá a csirkehúst, és öntsük fel fehérborral, majd főzzük egy pár percig, amíg felére csökken a bor mennyisége. Majd csirke alaplével öntsük fel és főzzük 15 percig.


Ezt követően, adjuk hozzá a rizst és a sáfrányt, majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, és főzzük készre.

Amikor már majdnem készen van, és itt jön a csavar, és a kívánságok teljesítése, a receptben… :) Aki szereti a tengeri-herkentyűket, az most adja hozzá, és a zöldborsót is, kb. 5-8 perc és készen is van. Ha nem szeretjük, akkor csak a zöldborsót adjuk hozzá. Ha esetleg a család egyik fele így, a másik fele úgy szereti, akkor felezzük el a csirkés paellát, és az egyikhez adjuk a fele zöldborsót, a másikhoz a tengeri-herkentyűt és a másik adag zöldborsót. Így kielégítjük, mindenki kívánságát a családban.


Amikor készen lettünk vele, akkor egy pár percig pihentetjük, amíg megterítünk a családnak és utána tegyük az asztal közepére és mindenki szed magának, szórjuk meg karikára vágott zöldhagymával és apróra vágott petrezselyemmel. Kínáljunk hozzá citromot, azoknak, akik tengeri herkentyűs változatot eszik. Ez az étel az, ami tényleg csak frissen jó, tehát elkésni a családi asztaltól, most nem igazán ildomos… :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása