Édes kényeztetés: Bostoni krémtorta
2017. augusztus 20. írta: Klarissza24

Édes kényeztetés: Bostoni krémtorta

Csak még egy szeletet!

 

Igazi vendégváró és családi torta, krémes, omlós és nem lehet elrontani.

 


Nagyon egyszerű elkészíteni, így kezdőknek is ajánlom, arról nem is beszélve, hogy isteni finom és mutatós egyszerű torta.
Igaz az eredeti torta krémje sodóval készül, és még középen landol egy finom sajttorta is, de hát nem én lennék, ha nem egyszerűsíteném le a receptet. Bár biztos finom az is, de az nekem már túl krémes lenne. És mivel, a lányom gluténérzékeny, így hát elkészítettem a Bostoni krémtortát gluténmentesen, így akár nevezhetjük, miért is ne...,
Alias: Bostoni-Magyar gluténmentes krémtortának is… :) :) Bár én nem vagyok gluténérzékeny, de annyira megszerettem az így készült tortáimat, süteményeimet, mert annyira könnyűek, mondhatni légiesek, nem olyan nehezek, mint a búzaliszttel készült sütik. Simán beverek belőle akár két szeletet is. :)

És hogy mi az eredete a Bostoni krémtortának?, a recept végén olvashatjátok. :)

Bostoni krémtorta gluténmentes
Hozzávalók:

100 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is lehet kapni
75 g Nagykun rizsliszt itt – Sparban is lehet kapni
1¼ kk sütőpor
1 csipet Himalája só
130 g cukor
125 ml olvasztott vaj – kihűlve
125 ml tej
2 db tojás
2 kk vanília aroma
Bostoni krémtorta krémje:
1 csomag vaníliás pudingpor gluténmentesen itt
500 ml tej
250 g mascarpone - szobahőmérsékletű
3-4 ek porcukor – ízlés szerint
½ csomag zselatinfix
Torta tetejére:
100 g 70%-os "Lindt Excellence" gluténmentes étcsokoládé itt
200 ml tejszín

(Aki nem gluténérzékeny az használhat 100 g Bio tönkölybúza fehérlisztet és 75 g réteslisztet)


Elkészítés:
A vaníliás pudingot keverjük el egy kis tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és főzzük sűrűre. Ha kész adjunk hozzá 3 ek porcukrot, de ha valaki édesebben szereti, akkor lehet több is, majd jól keverjük el. Öntsük át egy tálkába, tegyünk rá fóliát, úgy hogy hozzá érjen a pudinghoz, így nem fog bebőrösödni úgy mond a puding. Majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni.


Bostoni krémtorta recept
elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat olvasszuk fel a mikróban, vagy tűzhelyen, és hagyjuk kihűlni.
A liszteket, a sütőport, sót szitáljuk át egy tálba. Majd adjuk hozzá a cukrot.
A tojást, tejet, vanília aromát tegyük egy mérőedénybe, és jól keverjük össze.


Ezután a kihűlt olvasztott vajat adjuk hozzá az átszitált liszthez és egy robotgép segítségével keverjük el, olyan morzsás állaga lesz. Majd öntsük hozzá a tojásos/tejes keveréket és jól keverjük el a robotgéppel, kb. 3-5 perc.


Béleljünk ki egy tortaforma alját, sütőpapírral, majd öntsük bele az elkészült tészta masszát. Majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett, ekkor tűpróbát végezzünk. Majd hagyjuk teljesen kihűlni a tortát, amikor már langyosra hűlt, akkor vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortaformába az egyik felét, az alját.

Amíg sül a bostoni torta, addig készítsük el a krémet.


A kihűlt vanília pudinghoz, adjuk hozzá a mascarponét és a zselatinfixet, majd jól keverjük el a robotgép segítségével. Majd tegyük félre. Aki szeretné még itt, édesítheti porcukorral, ha édesebben kedveli a süteményeket.

Ezután készítsük el a párizsi krémet: Az étcsokoládét tördeljük egy tálkába apró darabokra. A tejszín forrósítsuk fel, majd öntsük rá, és hagyjuk állni egy kb. 5 percig, majd utána jól keverjük el. Minden csokoládé más és más, ha esetleg nagyon sűrű lenne, hígítsuk még egy kis tejszínnel, és jól keverjük el. Olyan állagúnak kell lennie, hogyha majd rácsurgatjuk a torta tetejére, magától szépen elterüljön, és csak éppen hogy kelljen egy kis simítás rá, de azért arra figyeljünk, hogy ne legyen túl folyós. Nekem a 200 ml tejszín pont elég volt hozzá.


Ha a bostoni torta teljesen kihűlt, akkor kenjük meg a vaníliás-mascarpone krémmel és tegyük rá a torta tetejét. Majd csurgassuk rá a csokoládés párizsi krémet, egy kicsit igazgassuk el, nem baj, ha lecsorog az oldalára, annál finomabb lesz. Majd tegyük a hűtőbe, minimum 2 órára.

Majd kínáljuk a kedves családunknak, barátainknak ezt a gyönyörűséges, finom és egyszerű bostoni krémtortát.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

A bostoni krémtorta eredete:

Az USA-ban több államnak is van hivatalos és elismert desszertje. A Massachusetts-nek 1996. december 12.-én lett hivatalos desszertje a Boston Creme Pie.

1855-ben nyit a Boston első hideg-meleg folyóvizes, liftes hotelja (hideg-meleg folyóvizes, liftes!), a Parker House Hotel (ma Omni Parker House Hotel).

Ebben a hotelban készített először egy francia chef, bizonyos Sanzian a Boston Cream Piet-t, igaz, kezdetben még másként nevezték, és a neve Chocolate Cream Pie, vagy Parker House Chocolate Cream Pie volt.

További érdekességeket a Bostoni krémtorta eredetéről, itt olvashatsz. Képforrás

 

 

süti beállítások módosítása