Minden évszakban kiváló finomság!
A forró nyarak és a hideg telek levese egyaránt. :)
Vichyssoise eredete máig vitatott – egyesek szerint a fogás Franciaországban, mások szerint Amerikában született.
Legtöbben arra hajlanak, hogy Louis Diat tálalta először, aki a 20. század első felében volt évtizedeken át a New York-i Carlton Ritz konyhafőnöke. A francia származású szakács gyermekkori élményei alapján kreálta az ételt, s azért nevezte el így, mert Vichy közelében született.
Mások szerint valójában Jules Gouffé francia szakács kreálta a receptet, akinek 1869-ben megjelent szakácskönyvében valóban szerepel egy nagyon hasonló recept. Így máig a vichyssoise a francia konyha egyik legkedveltebb levese a híres hagymaleves mellett. Ez a leves egyszerű és kevés alapanyagot tartalmaz, mindig a legjobb minőségű hozzávalókat válasszuk. A levest fogyaszthatjuk hidegen – ez Franciaországban a legnépszerűbb, mert úgy tartják a leves így adja ki legjobban az ízét- de melegen és langyosan is kiváló. Így ez a leves a forró nyarak és a hideg telek levese egyaránt.
Burgonyából, póréhagymából, zellerből, tejszínből és csirkelevesből készülő, hideg krémleves, zeller chipssel vagy finomra vágott snidlinggel tálalva, nyammi :) nincs is ennél jobb, finomabb, gyors leves. :)
Érdemes elkészíteni, mert isteni finom, még a kezdők sem tudják elrontani.
Vichyssoise krémleves recept gluténmentes recept
Hozzávalók:
100 g vaj
200 g póréhagyma
150 g zeller vagy szárzeller
500 g burgonya
Fűszerek:
5 szál kakukkfű
1 csipet őrölt szerecsendió
egy nagy csipet fehérbors
1-2 kk *Himalája só - ízlés szerint
3 dl tejszín
1,2 dl alaplé vagy 2 db Bio leveskocka gm itt és víz
Feltét:
burgonya és zeller chips
(ha szárzellerből készítjük a levest, akkor a zeller chips elkészítéséhez, mindenképpen gumós zeller szükséges)
snidling
kókuszolaj
Vichyssoise krémleves recept
elkészítése:
A vajon megpároljuk a karikákra vágott póréhagymát hozzáadjuk a felkockázott zeller háromnegyedét, és a burgonyának, szintén a háromnegyed részét. Vigyázzunk, nehogy a zeller megbarnuljon!
Majd, felöntjük alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, egy csipet őrölt szerecsendió, és kevés kakukkfűvel is megszórjuk.
Miután megfőtt a zeller és a burgonya, leturmixoljuk, átszűrjük és hozzáadjuk a tejszínt, amivel újra forraljuk. Majd hagyjuk langyosra hűlni.
Mialatt hűl a levesünk, kókuszolajon kisütjük a vékony karikára vágott burgonya, és zeller chipseket és a dísznek szánt kakukkfű ágacskákat valamint póréhagyma juliennt.
Tálalásnál, az isteni finom, francia vichyssoise krémleves tetejére, a sült chipseket halmozzuk, akár megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel is. :)
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza