Minden földi jóval: Extra BBQ gluténmentes sajtos hamburger
2017. szeptember 28. írta: Klarissza24

Minden földi jóval: Extra BBQ gluténmentes sajtos hamburger

Amit szem-száj kíván!

 

Az örök klasszikus házilag, igazi street food finomság. :)

 

Nincs is jobb egy házilag készített mennyei bbq sajtos burgernél, ízletes és finom. Ideális gyors étel, családunknak, baráti összejövetelekre és kerti partikra is. Igazán nosztalgikus élmény otthon elkészíteni, telepakolni minden finomsággal, tudván, hogy egészséges. :) Mindenkinek ajánlom, aki szereti a hamburgert.


Extra BBQ gluténmentes sajtos hamburger recept
Hozzávalók:
BBQ hamburgerhús:

½ kg darált sertéstarja
1 db vöröshagyma
2 db zöldhagyma – szárával együtt
1 db nagy paprika
BBQ hamburgerhús fűszerei:
1 kk *ötbors fűszer
1 kk *fokhagymapor 
2 ek *bbq szósz
2 kk *Sriracha (szirácsászósz
1 ek *worchester szósz
2 kk *Texasi füstös fűszerkeverék
2 kk *Amerikai hamburger fűszer
Feltét:
lapka sajt - Az Aldiban kapható gluténmentes
lila hagyma - karikára vágva
paradicsom - karikára vágva
savanyú káposzta
jégsaláta
retek
rukkola saláta
Hamburger majonézes szósz:
Hozzávalók:

fél üveg majonéz
1-2 almaecet - ízlésünknek megfelelően
1 kk őrölt zellermag
1 ek cukor
Gluténmentes hamburger zsömle
Hozzávalók:
2 ek Nagykun rizsliszt itt - Sparban is kapható
500 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
(az összes liszt mennyisége legyen 500 g, tehát előbb a rizsliszt és utána kimérjük 500-ig a többi Alfa-mix lisztkeveréket)
1 tk *Himalája só
1½ ek cukor
1 db nagy tojás
100 ml görög joghurt langyos
10 dkg vaj - olvasztott
200 ml langyos tej
Élesztő felfuttatásához:
25 g friss élesztő
200 ml langyos, kéz meleg  tej
1 ek cukor
Hamburger bucik lekenéséhez:
1 tojás sárgája
1 ek tej
Szóráshoz és + feltét:
szezámmag
1 csomag bacon szeletek - kisütve
Sütéshez:
kókuszolaj

Más ízesítésű gluténmentes hamburger hús receptemről, illetve a nem gluténmentes hamburger zsömle receptem elkészítéséről bővebben, az alábbi linken olvashattok:
Wellness pulyka hamburger/teljeskiörlésű bucival/mandulás pestos szósszal és fetás-tejszínes krémmel 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


Gluténmentes hamburger zsömle recept
elkészítése:

A vajat olvasszuk meg a mikroba. Én a joghurtot is egy kicsit át szoktam melegíteni, hogy langyos legyen, illetve a tejet is, hiszen fontos a kovász elkészítéséhez. A kelt tészták készítésénél, minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie.

Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni.


Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta. :)

Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta.


Ezután adjuk hozzá a tojást, a langyos joghurtot, majd a cukrot, a langyos olvasztott vajat és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle, úgy mond, nagyon sűrű nokedli tészta állagra hasonlít.

Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy enyhén lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni.

Ezután tegyük vissza a tálba, melyet lisztezzünk ki egy picit, és fedjük le és hagyjuk 1 órán át keleszteni. Ha minden jól csináltunk, gyönyörűen szépen meg kell duplájára a tészta. (Teljesen úgy fog kinézni, mintha búzaliszttel készítettük volna.) Ha eddig nem kapcsoltuk volna be a sütőt, tegyük meg 200 fokra.


A hamburger szósz hozzávalóit, ízlésünknek megfelelően keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.

Amíg kell a tészta, állítsuk össze a hamburgerhús receptjét:
A vöröshagymát, paprikát apró kockákra, a zöldhagymát karikára vágjuk fel. Majd egy kevés kókuszolajon dinszteljük meg, majd tegyük félre, hogy kihűljön.

A darált húst tegyük egy tálba és a fűszerekkel ízesítsük, majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, jól dolgozzuk össze a kezünkkel, majd tegyük a hűtőbe, lefedve. Sütés előtt fél órával vegyük ki.


Amikor letelt a kelesztési idő. Akkor borítsuk ki a konyhapultra és egy nyújtófa segítségével, nyújtsuk ki 2 ujjnyi vastagra a tésztát, kb. 3-4 cm-re. Majd fogjunk egy kerek formázót és szaggassuk ki. Én olyan kisebb közepes nagyságú formázóval szaggattam ki, így 12 db hamburger zsömle lett. Mivel elég laktató a gluténmentes zsömle, így mi csak 1 db-ot tudtunk megenni belőle. Amit nem eszünk meg zsömléket, bezacskózom, és lefagyasztom. Amikor szükséges előveszem, kiengedem és be rakom a mikróba, olyan mintha akkor sütöttem volna. :) 

Ha elkészültünk, akkor tegyünk egy sütőpapírt egy tepsibe, kenjük meg egy ecset segítségével, kókuszolajjal, majd tegyük félre.

Most térjünk vissza a tésztánkhoz, a kiszaggatott kerek formákat, fogjuk meg és golyóvá formázzuk a kis kezünkkel, majd jól gyúrjuk át, szép simává a tésztát, majd formázzuk meg, és mehet a tepsibe. Így járjunk el a többi tésztával is.


Már csak a hamburger bucik lekenése van hátra. A hozzávalóknál lévő alapanyagokat keverjük össze, és kenjük meg a tetejét a gluténmentes hamburger zsömléknek. Szórjuk meg szezámmaggal, és mehetnek az előmelegített sütőbe kb. 15-22 percre. Nekem 18 perc kellett a gázsütőmön. De akkor jó, amikor szép aranybarna a teteje, és ha megnézzük az alját, az is szép aranybarna színű.

Ha megsültek a gluténmentes hamburger bucik, szedjük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.

Vágjuk fel a lilahagymát, paradicsomot, retket karikára. A lilahagymát egy pici csipet sóval ízesítsük, így veszít az erejéből, és nem fogja bántani a pocinkat, ha esetleg érzékenyek vagyunk rá. Szedjük szét a jégsalátát, készítsük elő a rukkola salátát. Majd a lapka sajtot is.


Kezdjük el összekészíteni a hamburgert: Először is vágjuk ketté a hamburger zsömléket, nyomjunk rá a majonézes hamburger szószból, majd jöhet rá a jégsaláta, erre fog rá kerülni, ha kisütöttük a hamburger hús és sajt.

A sütés előtt fél órával kivett fűszeres hamburger húsból formázzunk golyókat és lapítsuk el egy kicsit, és kókuszolajban süssük készre. Amikor megfordítjuk, akkor tegyük rá a lapka sajtot. De aki így nem szeretné, akkor is ráolvad, mivel annyira vékonyka, ha már rátesszük a hamburger zsömlére a forró húst és úgy rá a sajtot. A sertéstarjától isteni finom, szaftos hamburger húspogácsákat kapunk. :)

Közben süssük ki a bacon szeleteket, annyit szeletet, ahányan vagyunk. Mert ez is frissen jó. :)


Most fejezzük be a hamburger összeállítását: Tehát rátettük a forró és kisütött hamburger húst és a sajtot, majd mehet rá a kisütött bacon szeletek, lila hagyma, paradicsom, rukkola saláta, retek, savanyú káposzta és locsoljuk meg a hamburger szósszal és rá a teteje. Szúrjuk át egy fanyárssal, így nem esik szét, és tálalhatjuk is.


Igazán laktató házi gluténmentes sajtos hamburger, minden földi jóval, amit szem-száj kíván. :)

Elég hosszúra sikeredett a bejegyzésem, de próbálok úgy leírni mindent, mindig a blogomba, hogy a kezdő háziasszonyok is, profin el tudják készíteni a receptemet. 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása