Kívül ropogós, belül szaftos, omlós és iszonyatosan finom!
Könnyed ebéd vagy vacsora, sőt a diétás, fogyókúrás, egészséges étrendbe is beilleszthető.
Mi több, könnyű elkészíteni. Egy igazi egészséges és laktató étel. Sok finomsággal megtöltve. Hétvégére, de akár vendégvárónak, ünnepekre is kiváló ínyenc fogás. Nálunk nagyon kedvelt fogás. :) Arról nem is beszélve, hogy a kezdők is megbirkóznak vele.
Mediterrán zsebes karaj KETO recept gluténmentes
Hozzávalók:
1½ kg egybe karaj csont nélkül
(én csontosat vettem, és én csontoztam ki, a csont mehet a mélyhűtőbe, jó lesz egy finom levesbe)
Pácolásához fűszerek:
2 púpos ek *Himalája só
4 db babérlevél
1½ kk *ötbors szemes fűszer
kb. ¼ csokor friss kakukkfű
2 szál friss rozmaring
1 ek cukor
3 gerezd nagy fokhagyma – félbevágva
3 szelet friss gyömbér
Pácolás utáni fűszerek:
extra szűz olívaolaj
kb. 3 kk *Mediterrán grill fűszerkeverék
1 kk *Himalája só
2 kk *Édes-steak bors fűszer
2 csipetnyi *chili pehely
Karaj töltéséhez:
1 tálca szeletelt bacon
1 zacskó mozzarella sajt
kb. 10-15 dkg trappista sajt - szeletelve
kb. 4-5 db aszalt paradicsom – félbe vágva
kb. 8 szelet Regnum Spar gluténmentes sonka
Kaliforniai paprika - piros-zöld-sárga
1 db vöröshagyma
2 db cseresznye paprika savanyúság – karikára vágva
Zöldség köret - melléje:
friss zsálya
zöldhagyma
apró burgonya - héjastul - (keto étrendet követőeknek el kell hagyni)
1½ dl fehér szárazbor
csiperkegomba
bébi kukorica - (keto étrendet követőeknek el kell hagyni)
Kaliforniai paprika - piros-zöld-sárga
Egyéb kellékek:
nagy sütőzacskó
sütőmadzag
4 kk kókuszzsír
Köret:
1 bögre Jázmin rizs - (keto étrendet követőeknek el kell hagyni a köretet, esetleg savanyúsággal vagy sült zellert is lehet enni hozzá)
2 bögre víz
2 ek kókuszolaj
1 kk *Himalája só
½ kk édes-steak bors fűszer
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
1 konzerv kukorica
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Mediterrán zsebes karaj KETO recept
elkészítése:
Az egybe karajt tegyük bele egy jól zárható műanyag dobozba, ezt követően adjuk hozzá a „pácoláshoz lévő fűszereket”, öntsük fel vízzel, hogy épphogy ellepje. Zárjuk le, és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, de ha egy egész napot van ott, annál jobb.
Ha letelt a pácolás ideje, akkor szedjük ki a pácléből a karaj húst, törölgessük meg. Majd egy éles késsel kezdjük el szeletekre vágni, de ne vágjuk teljesen végig. Amolyan zsebszerű mélyedések lesznek, egymás mellett. Ezután, egy ecset segítségével, kenjük meg olívaolajjal, és ízesítsük a hozzávalóknál lévő, „pácolás utáni fűszerekkel”.
*Ha nagy méretben megszeretnéd tekinteni, katt a képre:
Ezt követően, a „karaj töltéséhez” lévő alapanyagokat szeleteljük fel, majd töltsük meg a karaj zsebeit, szeletelt baconnal, sonkával, sajttal, mozzarellával, aszalt paradicsommal, színes kaliforniai paprikával, félbe vágott szeletelt hagymával, és aki szereti a csípőset, még egy karika cseresznyepaprikát és tehet bele. Majd egy sütőmadzaggal hosszában kössük át kétszeresen, így jól összetartja a szeleteket a madzag.
Majd az egybe karaj tetejét, egy csipetnyi édes-steak borssal, és sóval ízesítsük. Ezután tegyük bele a sütőzacskóba, és egy tepsibe. Köréje pakoljuk bele a megmosott apró héjas burgonyát, bébi kukoricát, gombát, szeletekbe vágott színes kaliforniai paprikát, zöldhagymát.
Szórjuk meg egy kis friss kakukkfűvel és zsályával a tetejét, a burgonyát sózzuk, tegyünk rá 4 kk-nyi kókuszzsírt, és öntsük bele a fehérbort, majd zárjuk le. Hústűvel szurkáljuk meg a zacskó tetejét, hogy tudjon távozni a gőz.
Ezután, mehet az előmelegített 180 fokos sütőbe, kb. 1-1½ órára. Nekem a gázsütőmön 1:25 perc kellett. Zacskón keresztül ellenőriztem hústűvel, hogy puha a hús. Ha igen, akkor vegyük ki, vágjuk körbe a sütőzacskó tetejét, (vigyázzunk, a gőztől meg ne égessük a kezünket) és tegyük vissza a sütőbe, hogy megpiruljon, magas hőfokon kb. 10-20 percre. Figyeljünk rá, nehogy megégjen a hús, és a zöldség pirításnál.
Köretként én még kukoricás-petrezselymes jázmin rizst tálaltam. Most sütőbe készítettem: egy szűrőn keresztül, lemostam az egy bögre rizst, amíg áttetsző nem lett a víz. Ezután hagytam lecsöpögni és megszáradni, majd ezt követően, 2 ek kókuszolajban megpirítottam. Rá öntöttem a 2 bögre, forró vizet, sóztam, borsoztam, megkavartam és lefedve a sütőbe tettem.
Amikor magába szívta a folyadékot a rizs, lekapcsoltam a hőt, és ott hagytam még kb. 5 percre. Majd kivettem, megszórtam a tetejét, apróra vágott petrezselyemmel. (de nem kevertem össze, lefedtem, és törlő kendőbe bebugyoláltam tálalásig.)
Tálalásnál, kibontottam egy konzerv kukoricát, folyadékot leöntöttem róla, villával a rizst fellazítottam, és hozzá kevertem a kukoricát, és tálaltam a mediterrán zsebes karajjal és zöldséggel. Persze más körettel is tálalható, burgonyapürével, de salátával, sült zellerrel, savanyúsággal is kiváló étel.
A zsebes karajt kínálásnál, ferdén szeleteljük. A fehérboros szaftot, amiben sült, leszűrjük, és ezzel meglocsoljuk a húst.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza