A füge a gyógyító gyümölcs
2017. október 23. írta: Klarissza24

A füge a gyógyító gyümölcs

Ez a legjobb fogyókúrás módszer, fantasztikus hatással!

 

Sőt, szépít és izgalomba hoz. :)


A füge a gyógyító gyümölcs, mely frissen a legjobb és a leghatásosabb, de télen már aszalt formában is fogyasztható. Használd ki, hogy ősszel frissen is fogyaszthatod. Kedvező az élettani hatása és kevesebb kalóriatartalma miatt is, érdemes minél többet enni belőle, frissen ebben az időszakban. Aldiban most akciós: itt

 


A füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Az emberek íze és jótékony hatásai miatt is szeretik.

A fügét, ezt az igen ősi kultúrnövényt, melyet már a Bibliában is gyakorta említettek, a háztáji kis kertekben is termesztik. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik. Észak-Afrikában és Európa déli részén szintén ismerték és használták az emberek. Magyarországra az Anjou-k idején került, a XIV. században, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal. Manapság török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik leginkább. Féltrópusi növény, ezért csak meleg, napos, szélvédett helyen terem jól.

Frissen sok B vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül, pedig, vasat, káliumot, kálciumot, és magnéziumot, pektint, rostanyagot, fehérjét, és szerves savakat. A friss füge tápláló, cukortartalma a szervezet számára a könnyen elsajátítható glükóz, és fruktóz formájában található.


Erősíti a csontokat
A füge magas kalciumtartalma révén erősíti a csontokat, és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik. Mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztania gyerekeknek, és változókorban lévő nőknek. Sőt, a tejtermékek kalciumtartalmát is érdemes inkább a fügéére cserélni, mert sokkal egészségesebb, mint tehéntejet inni.

Serkenti az emésztést
A székrekedés sokkal komolyabb probléma annál, minthogy kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel, rossz közérzettel jár. Ha a salakanyag nem ürül ki a megfelelő ütemben a szervezetből, a benne található mérgek visszaszívódnak, és akár komolyabb betegségeket is okozhatnak. A füge tele van rosttal, így rendszeres fogyasztásával az emésztési folyamatok felgyorsulnak, normalizálódnak. Ez nem csak az egészségre, de az alakra is jótékonyan hathat, hiszen akár súlyvesztést is okozhat a nagyobb mennyiségű rostbevitel.

Csak éretten
A füge csak érett állapotában igazán jó. Ilyenkor puha és édes – ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthető. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde.

A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet. Cinktartalma a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációt.

A receptemet a linkre kattintva olvashatjátok:
Fügés balzsamecetes vinaigrette saláta, Naan kenyérrel 


Füge a konyhában
Nemcsak önmagában ízletes, számos finomság készíthető a fügéből. Készül belőle befőtt, bor, pálinka, ételekhez köretként, levesként vagy főzelékként is fogyasztható. Salátákba is keverhető. Ízletes cukrozott gyümölcsként, de bizonyos vidékeken szokatlan felhasználása is ismert.

Az olaszok például megpörkölik és őrlik a szárított fügegyümölcsöt, és kávét főznek belőle. Az eredeti termővidéken aszalva, koszorúba fűzve és hordóba préselve is tárolják – népételnek számít. Az aszalt fügét egész évben használhatjuk, süteményekbe rakhatjuk, müzlibe, gabonás kenyérbe, de pizza ízesítésére is kiváló. Ha fügét fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy nem áll el sokáig, hűtőszekrényben sem.

Szépít és izgalomba hoz
A füge édes íze fokozza az endorfin-kiválasztást, nem lehet tőle hízni, és megszépíti a bőrt – fontos növényi rostjainak köszönhetően, mely bőrtisztító. A gyümölcsben található pszoralén típusú vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is.
Sokan nem tudják, pedig a fügéből remek arcpakolás készíthető. Ehhez csupán össze kell törni vagy turmixolni két-három szem gyümölcsöt, és bő negyedórára felvinni az arcra. A pattanások, bőrproblémák kiváló ellenszere a füge, ráadásul bőrfeszesítő, öregedést gátló tulajdonsága is ismert. Használd heti rendszerességgel ezt a vitalizáló pakolást, és bőröd nem lesz hálátlan a gondoskodásért.

A füge híres vágyfokozó - már az arabok is felismerték jótékony hatását.
Édes íze fokozza a "boldogsághormon", az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen gyümölcse.

Csökkenti a vércukorszintet
A füge csodálatos hatásának hála még a cukorbetegség kezelésében is segítséget nyújthat. Magas káliumtartalma ugyanis segít csökkenteni az inzulint. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy teáskanál fügemagot ugyanannyi mézzel elkeverni, és napi egyszer elfogyasztani. Érdemes a füge levét is kipréselni, azt is segít a vércukorszint csökkentésében. Mindezek persze nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszereket, de kiegészítő kezelésként mindenképpen érdemes alkalmazni a füge-terápiát.


További táplálkozási és gyógyhatású  jelentőségei
A szárított füge még inkább tápláló, mint a nyers a cukortartalma eléri a 60-77%-ot, a fehérjetartalma a 3-6%-ot, amitől igen értékes az egészséges táplálkozás szempontjából. 

A füge különleges tulajdonságait használja a természetes gyógyítás.

Nagyon jó a szoptatás és a téli megfázás időszakában, kihasználhatjuk, lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó tulajdonságait.

A füge vizes, vagy tejes főzete sok hasznos tulajdonsággal bír, ihatjuk a felső légutak betegségei, torokgyulladás, megfázás esetén, és segít a fogínygyulladásnál.

Gazdag káliumban, ennek köszönhetően fogyasztása különösen hasznos a szív és érrendszeri betegeknek, ezen kívül csökkenti a véralvadást, elősegíti a trombusok oldódását.

Este 4 db szárított fügét megmosunk, és 100 ml vízben beáztatjuk, ezt reggel éhgyomorra elfogyasztjuk, és a levét utána megisszuk, majd ugyanúgy beáztatunk 4 szem fügét, és este fogyasztjuk el. Az apró magvak növelik a bélperisztaltikát, ezzel enyhítve a székrekedést, és 3-4 hét folyamatos után a gyulladásban lévő aranyeret is megnyugtatja.

Mivel nagyszerű vérképző tulajdonságokat hordoz ez a gyümölcs, naponta három szem füge, menstruáció alatt segít a vér megújulásában, ezen kívül vérszegénység esetén is ugyanennyit ajánlatos fogyasztani belőle.

A növény tejes nedve, segít kijuttatni a vesehomokot, és a nehezen felszívódó gennyes folyamatok esetében.

Levelének és gyökerének összehúzó tulajdonságát használjuk a vesekő, és húgyhólyagbántalmak esetében.

A füge fogyasztása helyrehozza a betegség következtében megváltozott arcszínt, és segít a pattanásoktól és furunkulusoktól megszabadulni.

A méhviasszal készült kenőcse begyógyítja a hideg okozta repedéseket a bőrön. 
A szárított fügét ősidők óta használják, mint lázcsillapító, és izzasztó szert, a megfázásos betegségeknél.



Fügeital köhögés ellen

Hozzávalók:

4 db füge
1 pohár tej
¼ teáskanál kurkuma
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, beletesszük a fügét, és 20 percig lefedve állni hagyjuk. Fél pohárral igyunk belőle melegen négyszer naponta.
A füge egy finom gyógyszer mellékhatások nélkül. A tejjel együtt már nehéz tulajdonságai lesznek.

A füge fogyasztása éhgyomorra, különösen diófélékkel, mandulával együtt, különösen hasznos szervezetünkben a táplálék útjának megnyitására.

Friss túró és sajt készítése
Régóta ismert, hogy a füge fehér nedvétől, összemegy a tej, így segítségével készíthetünk túrót, sajtot.

Mint az egyik legjobb energiaszállító, képes rendkívül gyorsan helyreállítani a szervezet erőit. A római legionáriusok úti tarisznyájában leggyakrabban csak néhány szem szárított füge és mazsola volt, de elegendőnek bizonyult egy felnőtt férfinak a soknapos utazások alkalmával.

Ez az energiát adó táplálék manapság sem hagy cserben bennünket sokféle úti elemózsia helyett elegendő egy kis üveg aszalt gyümölcsökből, és dióból álló tartalékot vinni a kirándulásra, vagy hegymászáshoz, ezáltal nem csak könnyű lesz a hátizsákunk, hanem hasznos energiát adó és finom táplálékhoz jutunk.

Villámgyors édesség 10 perc alatt, receptemet a linkre kattintva olvashatjátok:
Fügés sajttorta pohárkrém


Az értelmes ember útravalója
300 g szárított füge, 300 g aszalt sárgabarack, 300 g mazsola, dió, és egy bio citrom teljes egészében. Az egészet ledaráljuk (egy szokványos húsdarálón), és összekeverjük 300 g mézzel. Kis üvegekbe vagy dobozokba szétosztjuk, és betesszük a hűtőbe. Reggel 1 teáskanállal eszünk belőle. Segít a nehéz terhelések esetén, és a fárasztó feladatokat megoldani, a gyerekeket megvédi a betegségektől.

A szárított füge
Bárhol és bármilyen évszakban elérhető. A világossárga színű fügét szárítják, és keleten ezt tartják az értékesebb fajtának. A vásárláskor győződjünk meg, hogy ne legyen vastag héjú és éretlen fügéből készült szárítmány, amit veszünk, illetve többször találkoztam valamilyen savanyító anyaggal kezelt fügével az utóbbi időben, ezért csak olyan helyen vásárolom ahol meg is lehet kóstolni.

Fügedzsem
Készítéséhez, darabokra vágjuk, vagy ledaráljuk a gyümölcsöt, és gyakran megkeverve, hogy le ne égjen sűrűsödésig főzzük, majd üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és egymás mellé rakva, egy vastag ruhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Nagyon jól illik a fügéhez a bazsalikom és a kakukkfű, kipróbálhatunk egy-egy ágat belefőzni a lekvárba, ezzel növelve télen a megfázás és ifluenza elleni tulajdonságait.
Bio narancshéjat, vagy citromhéjat, gyömbért, vaníliát, vagy fahéjat adhatunk még hozzá, ezekkel még különlegesebb csemegét készíthetünk a fügéből.

Sült füge 
A fügéket egy tűzálló tálba helyezzük, a tetejüket kereszt alakban bevágjuk, olíva olajjal meglocsoljuk és 20-30 percre 180ºC-os sütőben megsütjük.
Különleges könnyen elkészíthető étel.


Fügekenyér
Hozzávalók:
½ kg füge
1 pohár zabpehely
1 pohár bármilyen dióféle
1 pohár szőlőlé, vagy almalé ha szárított fügével készítjük.
1 bio citrom
6 evőkanál finomítatlan nádcukor
1 teáskanál fahéj.
Elkészítése:
A beáztatott fügét ledaráljuk. A diót és a zabpelyhet szintén, a kapott keverékhez hozzáadjuk a citrom levét, cukrot, fahéjat és a gyümölcslevet, és jól összekeverjük. Egy sütőlapot kikenünk vajjal, elsimítjuk vékony 1 cm-es rétegben a kapott masszát, a tetejét megszórjuk zabpehellyel, és 20-25 percig sütjük 180ºC-on. Forrás: itt és itt

 

Ha tetszett a cikk és a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása