A híres: Gyümölcsös Pavlova-torta 10 perc alatt
2017. november 28. írta: Klarissza24

A híres: Gyümölcsös Pavlova-torta 10 perc alatt

Édes bűnbeesés, kényeztető finomságokkal!



Ezzel bárkit elkápráztathatsz. :) Számtalan változata létezik, lehet gyümölcsös, csokoládés, különböző ízesítésű öntetekkel is feldobhatod, sőt kiválóan bírja az olajos magvakat is. :)


Bárhogyan is döntesz, a lényeg, hogy elronthatatlan, olcsó és ellenállhatatlan finomság, mely 10 perc alatt elkészíthető, a többi időt, pedig a sütőben tölti.
Az utóbbi években, a gasztronómia csúcsára tört a Pavlova-torta, akárcsak a névadója: Anna Pavlova, aki maga idejében mesébe illő világkarriert csinált.


Anna Matvejevna Pavlova (röviden: Anna Pavlova 1881. január 21-én született Szentpéterváron) korának legnagyobb balerinája. Legenda. Élete során fiatal táncosok ezreit inspirálta és talán többet tett a balett megismertetéséért, mint bármely szólótáncos akkor, és azóta is. Ő volt az, aki a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is népszerűvé tette. Hatása a mai napig érezhető. A róla elnevezett desszert születési helyének címéért a Dél keresztje csillagkép alatti két ország is verseng.

Így a Pavlova-torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti desszertje. Anna Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott, majd 1929-ben újra ellátogatott Ausztráliába. Nagy esemény, az év kulturális eseménye volt ez abban az időben. Ausztrália és Új-Zéland egyaránt a Pavlova-torta szülőföldjének tartja magát, és ha egyáltalán van valami, ami a vita tárgyát képezi a két ország között, hát az csak a Pavlova lehet, aminek – a népszerűség legékesebb jeleként – az aussie szlengben „Pay” lett a neve. Folytatást és további érdekességeket itt olvashatsz.


Gyümölcsös Pavlova-torta recept gluténmentes
Hozzávalók:

3 tojásfehérje
egy csipet só
4 púpos ek cukor
½ ek fehérborecet vagy almaecet
5 csepp vanília kivonat
4 ek porcukor
½ ek kukoricakeményítő
Feltét:
300 ml tejszín
1½ tasak habfixáló
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
gyümölcs: ribizli, kiwi – tetszés szerinti mennyiségben
egy maréknyi mandula pehely


Gyümölcsös Pavlova-torta
elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb tepsit bélelünk ki sütőpapírral.

A tojásfehérjéket egy tálba tesszük, tegyük bele a csipet sót, és kezdjük el felverni, majd adagoljuk hozzá a cukrot, majd a fehérborecetet, vanília kivonatot és verjük fel kemény habbá.
Akkor jó, amikor a cukor már elolvad, és szép fényes, kemény habot kapunk.  

Ezután keverjük össze a porcukrot és a keményítőt, majd a hab tetejére szitáljuk, és óvatosan, lazán összeforgatjuk egy fakanállal.


A habmasszát a tepsiben elhelyezett, sütőpapírra adagoljuk, vagy egy nagyot, vagy több kicsi halmokat helyezünk el, ki, ahogyan szeretné. Én három egyforma nagyságú habmasszát készítettem, úgy, hogy a közepén egy kis sekély mélyedés legyen. Úgy szemmértékre adagoltam evőkanállal, mert én olyan rusztikust szerettem volna. :) 

De persze, aki, nagyon szabályosan szeretné, lehet még az elején egy kört/köröket rajzolni a sütőpapírra és ilyenkor megfordítva helyezzük a tepsibe, és amikor a habmasszát adagoljuk, akkor a kör mentén helyezzük el.

Majd tegyük be a 180 fokos előmelegített sütőbe, de vegyük vissza a hőfokot 140 fokra, légkeverésesnél 110 fokra. Másfél órán keresztül szárítjuk-szikkasztjuk. Az időintervallumon belül, többször nyissuk ki a sütő ajtaját, így kiszellőzik, és a gőz is távozik. Így lesz ropogós, a habtorta külseje.
Mivel nekem hagyományos gáz sütöm van, én úgy oldottam meg, hogy 10 percenként nyitogattam a sütőt résnyire 5 percre. Majd a legvégén hagytam az utolsó 15 percet egyben sülni.


Ha letelt az idő, akkor kapcsoljuk le a hőt, majd nyissuk ki résnyire a sütőt, és ott hagyjuk kihűlni teljesen, ez kb. 2-3 óra. A pavlova torta, sütés közben megnő, de ahogy hűl, egy kissé összeesik, de ez nem baj, ilyen a természete.

Bármilyen savanykás gyümölccsel kiváló. Én most fagyasztott ribizlivel és friss kiwivel tálaltam.
A fagyasztott ribizlit, már a sütés elején kiengedtem, majd a háromnegyedét összeturmixoltam. Aki nem bírja a magját, át is szűrheti. Engem nem zavar. A kiwit meghámoztam és szeletekre vágtam.

A tejszínt verjük fel a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá. Ezután már összeállíthatjuk a ribizlis-kiwis pavlova tortánkat.


A pavlova tortát egy tortalapáttal alányúlva leválasztjuk a sütőpapírról, majd egy süteményes tálra, vagy tányérra helyezzük. Majd a felvert tejszínt, vastagon és magasan a torta közepére simítjuk. Erre jöhet rá a ribizli öntet, majd a kiwi szeletek, szórjuk meg ribizli szemekkel, és mandula pehellyel. Nálam itt jött a csavar, én még egy réteg pavlova tortácskát tettem rá, és megint rétegeztem, az előzőek alapján. Három szintet szerettem volna, de nem mertem rá rakni a harmadikat, féltem, hogy akkor leborul. :)

*Tipp: Tálalásig a hűtőszekrényben tároljuk, de mihamarabb el kell fogyasztani. Én mindig, tálalás előtt, szoktam elkészíteni a díszítést, mert nem akarom, hogy a ropogósságából veszítsen.
A kész habcsókalap töltetlenül remekül bírja a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen töltjük meg tejszínhabbal, gyümölccsel.


A Pavlova-torta meghódította a gasztronómia világát, és egy pillanatnyi boldogságot csempész az emberek életébe. :) Töretlen sikere, szerintem sokáig fent fog maradni. Kiváló vendégváró, és ünnepi ajánlat, sőt családi összejövetelekre, csajos délutánokra, hétvégére is tökéletes választás.
Érdemes elkészíteni, kezdőknek is ajánlom.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása