Gyermekbarát: Sajtos-sárgarépás rizses hús
2017. november 29. írta: Klarissza24

Gyermekbarát: Sajtos-sárgarépás rizses hús

Az egyik legjobb rizses hús recept! 

 

Így még tuti biztosan nem kóstoltad. :) De legalább a gyerekek megeszik.


A rizses húst szerintem sokak elkönyvelték magukban, hogy egy uncsi, menza fogás. Pedig ha csak egy kicsit is változtatunk rajta, fűszerezés és még ez-az, bizton állítom, hogy egy feldobott egytálétel lesz, ami után mind a tíz ujjadat megnyalod.


Ennek az ötletét a lányom adta, hiszen ő nagyon válogatós. Egyszerűen, mindig ki kell találnom valamit, hogy megegye az ételeket. Így lett ez a rizses hús receptem gyermekbarát, mert így falja, mint a nokedlit… :) Szokták mondani, mert annyira ízlik neki. :)
Bár tudja, és mondja is sokszor, hogy hát vele nem egyszerű, mert nagyon válogatós, sőt finnyás is. Ez van, vagy megszokom, vagy megszököm. :) Viccet félre téve, egyszerűen finom és ízletes, ki kell próbálnotok, ezt a sajtos-sárgarépás rizses húst, egyszerűen szuper. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon könnyű elkészíteni.


Sajtos-sárgarépás rizses hús recept gluténmentes

Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka – vagy pulyka, csirkehús
5 dkg füstölt húsos szalonna
1 db vöröshagyma
2 szál zöldhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
Fűszerek:
1 nagy csipet *szerecsendió
½ kk *ötbors durvára darált fűszer itt
1 db marhahúsleves kocka itt – reszelve, így hamarabb feloldódik
2 gerezd fokhagyma - reszelve
egy csipet *kakukkfű
egy csipet *őrölt kömény
2 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk *Mediterrán grill fűszerkeverék itt
*Himalája só – ha szükséges, ízlés szerint
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
További alapanyagok:
1 db nagy sárgarépa - reszelve
1 bögre *jázmin rizs itt
15 dkg sajt – reszelve
kókuszolaj
Ha felnőtteknek készül, tegyük bele még az alábbi fűszereket:
¼ kk *cayenne bors itt
egy *csipet chili pehely itt
½ kk *ötbors durvára darált fűszer itt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Sajtos-sárgarépás rizses hús
elkészítése:
Az egy bögre rizst, tegyünk egy szűrőbe, majd mossuk meg, bő vízben, addig, amíg tiszta nem lesz a víz. Majd hagyjuk lecsöpögni.

A húst vágjuk fel kockára, majd tegyük félre.

Ezután a hagymát apróra, a paprikát, paradicsomot apró kockára, zöldhagymát, szárával együtt karikára, a füstölt húsos szalonnát kockákra vágjuk fel.

Majd reszeljük le a sárgarépát, (sajtreszelő részén), majd ezután a sajtot. Tegyük félre.


Hevítsük fel egy lábasba a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a szalonnát és pirítsuk meg egy kicsit, majd jöhet a kétféle hagyma, melyet tovább dinsztelünk. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát, és pirítsuk tovább.

Ezután húzzuk le a hőről és adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük el. Majd tegyük bele a húst, keverjük el, ízesítsük a hozzávalóknál lévő fűszerekkel. Ha felnőtteknek készül, akkor további fűszereket is adjuk hozzá. Majd jól keverjük össze, tegyük vissza a tűzhelyre, és kb. 1 dl vízzel engedjük fel, majd pirítsuk tovább. Amikor kezdi elfőni a levét a hús, akkor mindig engedjük fel 1 dl vízzel.


Amikor jó sűrű szaftos, és már félig megpuhult a hús, akkor adjuk hozzá a rizst, majd öntsünk hozzá 2 bögre, forró vizet, keverjük el, majd fedjük le és tartalékon főzzük készre. Akkor jó, amikor a hús és a rizs is puha.

Ha elkészült a rizses hús, akkor adjuk hozzá a reszelt répát, a petrezselymet és keverjük át egy villa segítségével, óvatosan. Így nem törik össze.
Majd még melegen, öntsük át egy tepsibe, egyengessük el. Majd szórjuk meg reszelt sajttal bőségesen.  Majd legmagasabb hőfokon, mehet a sütőbe, olvasszuk rá a sajtot.


De persze, csak megszórva reszelt sajttal is finom - sajna nekem a maradékra már nem jutott több sajt :( IJ=így jártam, de legalább le tudtam fotózni, hogy elhozzam nektek. :)

Tálalásnál szórjuk meg zöldhagymával, és apróra vágott petrezselyemmel, a felnőtteknek.


*Tipp:
sárgarépa helyett lehet cukkinivel is készíteni, vagy mindkét zöldséggel vegyesen, vagy zöldborsóval. 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása