A meglepetés csodája: Cake pop azaz nutellás sütinyalóka bonbon
2017. december 12. írta: Klarissza24

A meglepetés csodája: Cake pop azaz nutellás sütinyalóka bonbon

Igazi kézműves gasztro ajándék!


A roppanós csokiburokban ott rejlik a meglepetés és egy mosoly. :)


A cake pop nem más, mint egy csokiba mártott sütigolyó, pálcikán. Állhat rendesen, mint egy normál nyalóka, vagy lehet bonbonként becsomagolva gasztro ajándékként, vagy sütis tálon kínálva. A roppanós csokiburokban ott rejlik egy komplett süti, csak éppen összegyúrva. Isteni, és mindenkit le lehet vele nyűgözni!  Csak a fantázia szab határt, egyszerűen elképesztő sokféleképpen variálható, mert lehet a süti is sokféle, és lehet a bevonó, díszítés az egyszerűtől a luxus mintázatig. 


Gyerekekkel igazán jó elfoglaltság egy szép délutánon. :)  Kétféle süteményreceptet írok le, az egyik kakaós, a másik vaníliás. Tulajdonképpen mindkettő muffin recept, csak tepsibe sütöm meg. Bármelyikkel elkészíthető.

Sőt van úgy, hogy nálunk mindig megmarad 2-3 darabka muffin, fogalmam sincs miért, talán másnap már nem szeretik annyira. Ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy lefagyasztom, és ha nagyon kell valami finom, előveszem, hagyom kiengedni, és készítek belőle sütinyalókát. :) Akár többféle muffin maradékot is össze lehet dolgozni, annál finomabb lesz.
Ilyenkor igazán sütés nélküli finomságot tudunk készíteni gyorsan, egyszerűen maradékból tökéleteset. De persze ha elfogy, akkor neki veselkedem, és az alábbi receptjeimet használom.


Cake pop, nutellás sütinyalóka kakaós tészta recept gluténmentes
Hozzávalók:
(kisebb mennyiség)
10 dkg olvasztott vaj
3 púpos ek natúr Holland kakaópor
1 dl forró víz
10 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - az Aldiban is kapható
4 dkg rizsliszt itt - Sparban is kapható
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)

½ kk sütőpor
1 csipet *Himalája só
12 dkg gyümölcscukor vagy cukor
5 ek natúr joghurt – szobahőmérsékletű
1 db tojás
1 kk vanília aroma
Megsült kakaós tészta összeállításához:
nutella
(Aki, nem szereti a nutellát, vagy nem eheti, az e helyett ganache vagyis más néven párizsi krémet tegyen bele, recept végén található a leírás)
házi sárgabaracklekvár
Díszítéshez:
dekor cukorka
dekor gyöngy
ehető csillámpor
apróra vágott sós mogyoró
apróra vágott mandula pehely
apróra vágott pisztácia
apróra vágott kesudió
kókuszreszelék
„Moser Roth”70%-os gluténmentes étcsokoládé vagy ez
„Moser Roth”gluténmentes vaníliás fehércsokoládé itt és itt- Aldiban kapható 


Cake pop, sütinyalóka kakaós tészta
elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük bele a kakaóport, és adjuk hozzá a forró vizet, jól kevergessük el, és amikor kezd gyöngyözni, akkor jó. Majd vegyük le a hőről.

Egy tálba szitáljuk át a liszteket, a sót, sütőport, majd adjuk hozzá a cukrot is és keverjük össze. Majd ehhez adjuk hozzá a kakaós-vajas keveréket és egy habverő segítségével jól keverjük el.


Ezután adagoljuk hozzá a joghurtot, keverjük el, majd az egész tojást és a vanília aromát, majd szintén keverjük el.

Ha elkészültünk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük meg. Az én gázsütőmön 20 perc kellett.

Majd hagyjuk teljesen kihűlni, de a legjobb, ha másnap készítjük el a sütinyalókát, így egy napos lesz a megsült tészta.

Ezután morzsoljuk/tördeljük össze a kis kezünkkel a megsült kakaós süteményt egy tálba, majd adjunk hozzá nutellát és házi baracklekvárt. Majd keverjük masszává, (arra figyeljünk, hogy ne legyen túl száraz, és ne legyen túl híg az állaga). Így én mindig apránként és felváltva adagolom hozzá a nutellát, és a baracklekvárt.


Majd kisebb golyókat formáljunk belőle, tegyük egy tálcára, majd egy 10 percre a mélyhűtőbe. Addig olvasszuk fel gőz felett az étcsokoládét, vagy fehércsokoládét. Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a mélyhűtőből a süti golyókat, majd egy nyalóka pálcikát (én fanyársat törtem ketté, a célnak ez is megfelel) mártsuk bele a végét a csokiba és szúrjuk bele a nutellás golyóba. Ha elkészültünk, akkor tegyük be a mélyhűtőbe még 5 percre, így megdermed a csokoládé a pálcika részénél.

Ezt követően, készítsük elő kis tálkákba a dekor cukorkákat, dekor gyöngyöt, apróra vágott mandula pelyhet, kókuszreszeléket, apróra vágott sós mogyorót, bármit, amivel díszíteni szeretnénk.


És akkor most jön a mulatság, a felolvasztott csokoládéba mártjuk a sütinyalókát, és megszórjuk mindenféle szép finomsággal. (Gyorsan kell dolgozzunk vele, mivel a mélyhűtőből vettük ki, így hamar dermed a csokoládé rajta, és ha megdermed, akkor nem tudjuk rászórni a díszítést.) 
Majd szúrjuk sütinyalóka tartóba (én hungarocellt használtam, tökéletesen megfelelt a célnak), ha elkészültünk, akkor tegyük be a mélyhűtőbe még kb. 5-10 percre.

Utána már ehetjük is ezt a finomságot. Ha ajándékba szeretnénk adni, akkor óvatos mozdulatokkal húzzuk ki a pálcikát, majd helyezzük kicsi muffin papír kapszliba, díszdobozba helyezzük, és csomagoljuk be, ezt a finom sütinyalóka bonbont.

És akkor, ahogy ígértem, jöjjön a másik receptem:

Cake pop, nutellás sütinyalóka vaníliás tészta recept gluténmentes
Hozzávalók:
(ez nagyobb mennyiség)
Száraz hozzávalók:

300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - az Aldiban is kapható
200 g rizsliszt itt - Sparban is kapható
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)

1 csomag sütőpor
1 kk Himalája só
Nedves hozzávalók:
120 g vaj vagy margarin – szobahőmérsékletű
200 g gyümölcscukor vagy cukor
2 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
200 ml tej
Megsült kakaós tészta összeállításához:
nutella 
(Aki, nem szereti a nutellát, vagy nem eheti, az e helyett ganache vagyis más néven párizsi krémet tegyen bele, recept végén található a leírás)
házi sárgabaracklekvár
Díszítéshez:
dekor cukorka
dekor gyöngy
ehető csillámpor
apróra vágott sós mogyoró
apróra vágott mandula pehely
apróra vágott pisztácia
apróra vágott kesudió
kókuszreszelék
„Moser Roth”70%-os gluténmentes étcsokoládé vagy ez
„Moser Roth”gluténmentes vaníliás fehércsokoládé itt és itt- Aldiban kapható 



Cake pop, nutellás sütinyalóka vaníliás tészta
elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A száraz hozzávalókat egy sűrű szitán átszitáljuk egy tálba. Majd tegyük félre.

A vajat, cukorral keverjük habosra, egy robotgép segítségével, majd egyenként adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük el. Ezután fokozatosan, hozzáad evőkanalanként a szárazhozzávalókat és a tejet felváltva. Jól keverjük el.

Ha elkészültünk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük meg. Az én gázsütőmön 20 perc kellett.


Majd hagyjuk teljesen kihűlni, de a legjobb, ha másnap készítjük el a sütinyalókát, így egy napos lesz a megsült tészta.

Ezután morzsoljuk/tördeljük össze a kis kezünkkel a megsült vaníliás süteményt egy tálba, majd adjunk hozzá nutellát és házi baracklekvárt. Majd keverjük masszává, (arra figyeljünk, hogy ne legyen túl száraz, és ne legyen túl híg az állaga). Így én mindig apránként és felváltva adagolom hozzá a nutellát, és a baracklekvárt.


Majd kisebb golyókat formáljunk belőle, tegyük egy tálcára, majd egy 10 percre a mélyhűtőbe. Addig olvasszuk fel gőz felett az étcsokoládét, vagy fehércsokoládét. Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a mélyhűtőből a süti golyókat, majd egy nyalóka pálcikát (én fanyársat törtem ketté, a célnak ez is megfelel) mártsuk bele a végét a csokiba és szúrjuk bele a nutellás golyóba. Ha elkészültünk, akkor tegyük be a mélyhűtőbe még 5 percre, így megdermed a csokoládé a pálcika részénél.

Ezt követően, készítsük elő kis tálkákba a dekor cukorkákat, dekor gyöngyöt, apróra vágott mandula pelyhet, kókuszreszeléket, apróra vágott sós mogyorót, bármit, amivel díszíteni szeretnénk.


És akkor most jön a mulatság, a felolvasztott csokoládéba mártjuk a sütinyalókát, és megszórjuk mindenféle szép finomsággal. (Gyorsan kell dolgozzunk vele, mivel a mélyhűtőből vettük ki, így hamar dermed a csokoládé rajta, és ha megdermed, akkor nem tudjuk rászórni a díszítést.) 
Majd szúrjuk sütinyalóka tartóba (én hungarocellt használtam, tökéletesen megfelelt a célnak), ha elkészültünk, akkor tegyük be a mélyhűtőbe még kb. 5-10 percre.


Utána már ehetjük is ezt a finomságot. Ha ajándékba szeretnénk adni, akkor óvatos mozdulatokkal húzzuk ki a pálcikát, majd helyezzük kicsi muffin papír kapszliba, díszdobozba helyezzük, és csomagoljuk be, ezt a finom sütinyalóka bonbont.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Ganache vagy párizsi krém recept
½ tábla 70%-os csokoládé
egy darabka vaj
tejszín
Elkészítés:
Egy tálba tördeljük bele a csokoládét. Majd a tejszínt a vajjal forrósítsuk fel, és öntsük a csokoládéra, majd hagyjuk állni egy percig, utána keverjük össze. Egy részét, adjuk hozzá, a kihűlt, és elmorzsolt/összetördelt kakaós süteményhez, és 2-3 ek házi sárgabaracklekvárt. Majd keverjük masszává, (arra figyeljünk, hogy ne legyen túl száraz, és ne legyen túl híg az állaga). Így én mindig apránként és felváltva adagolom hozzá a párizsi krémet, és a baracklekvárt.


ganache [ejtsd: gánás vagy magyarosan ganázs] krém, vagy magyarul gyakran párizsi krém a cukrászatban az egyik alapvető, csokoládés (és kicsit szubjektíven: legfinomabb) krém.

A ganache a későbbi felhasználástól függően sokféle lehet, de minden esetben jó minőségű csokoládéból és tejszínből készül. A ganache-hoz általában vajat is szokás adni, ettől selymesebb és csillogóbb lesz.


A csoki és a tejszín aránya
A ganache krém, különböző arányban tartalmazza a csokoládét és a tejszínt.

Nagyjából 1:1 arány esetén – vagyis pl. 250 g csokihoz 250 ml tejszín – valóban krémről beszélünk, ami süteményekben krémként vagy tortabevonóként használható.

2:1 arány esetén – 250 g csokoládé és 125 ml tejszín – sűrűbb krémet, kihűtve szilárd, de jól formázható állagot kapunk, amit pl. a trüffel alapanyagaként használhatunk.

3:1 arány esetén a ganache krém kihűtve már vágható.


A vaj mennyisége
Tradicionálisan a ganache-hoz nem szükséges vajat adni. Általában akkor adunk hozzá vajat, ha selymesebb, csillogóbb krémet szeretnénk.

Illetve amit Magyarországon fontos megjegyezni, hogy az itthon normál kereskedelmi forgalomban kapható legjobb tejszín is csak 30%-os zsírtartalmú, míg nálunk fejlettebb gasztro kultúrával rendelkező területeken a ganache esetén 35-40%-os tejszínt használnak. Tehát egy kevés vaj azért is jól jön bele, hogy ellensúlyozza a gyengébb tejszínt.

Vajból semmiképp sem kell sok, ízlés és az elvárt selymesség függvényében a felhasznált csokoládé 5-20%-át add. Vagyis a fenti példában 250 g csokihoz 1 dkg és 5 dkg közötti vajat.

Ganache vagy párizsi krém?
Alapvetően ugyanarról beszélünk, hiszen a ganache egy franciás elnevezés, egy francia csokikrémről van szó, amit, illetve aminek egy változatát – a Wikipedia cikke szerint – Gerbeaud Emil kezdett magyarul párizsi krémnek nevezni.

Itthon párizsi krémként inkább a kakaóporból, cukorból, tejszínből (vagy részben tejből) és vajból kevert krémet szokás nevezni. Ami a jellegét és még a felhasználását tekintve is lényegében azonos az 1:1 arányban csoki-tejszínből előállított ganache krémmel. Mégis, ha az ember igazán őszintén néz szembe a dologgal, valljuk be, minőségét és sütemények krémeként az élvezeti értékét tekintve azért lényegesen alatta marad.


Mindazonáltal a magyar cukrászatban a párizsi krém gyakran más alapanyagokat (is) tartalmaz, pl. bevonót, kakaóport, margarint, vagy akár még vizet is.

Ugyanakkor természetesen egy valódi francia cukrász valószínűleg sikítófrászt kapna már csak annak a gondolatától, hogy margarint használjunk egy ilyen nemes krémbe, vagy ne adj’ isten vizet.

Valljuk be, ha eltekintünk attól, hogy az alapkrém természetesen tetszés szerint módosítható, a legtöbbször ezeket az alapanyagokat kizárólag az olcsóbbá tétel érdekében alkalmazzák. Az így kapott eredménynek pedig semmi köze ahhoz, mint amikor valóban nemes alapanyagokból készítjük a krémet.

Persze – mint minden – ez is ízlés kérdése, de ha ganache-ról vagy párizsi krémről van szó, akkor én azért lehetőség szerint maradok a kiváló minőségű csokoládé és zsírdús tejszín házasításából előállított ínycsiklandó csodánál.

 

süti beállítások módosítása