Igazi vendégváró: Mandulás-narancsos zserbó
2017. december 19. írta: Klarissza24

Igazi vendégváró: Mandulás-narancsos zserbó

Egyszerűen tökéletes!

 

Az a legjobb étel, amit szeretettel készítünk. :)


Nincsenek ünnepek a tökéletes zserbó nélkül. A lányom kedvence. Most gluténmentesen készítettem el. Egyszerűen tökéletes és nagyon finom lett.

Emlékszem drága Nagyikám készítette mindig és anyukám is, bár akkor nem volt gluténérzékeny a lányom. Így nagy örömére, most elkészítettem a Nagyi receptje alapján, gluténmentesen. 2 éve amióta gluténérzékeny, nem is evett zserbót. Fel is tettem neki a kérdést, hogy ki találod-e, melyik gyerekkori kedvenc sütidet készítettem, hát gondolkozott rajta, de a végén kitalálta. :) Fülig is ért a szája a nagy mosolytól. :)
És hogy miért nem diós? Mert, hogy a magyar dióra is allergiás a leánykám, így kitaláltam, hogy legyen mandulás, megspékelve egy kis naranccsal. Elképesztően finom lett. Persze lehet készíteni, aki a mandulára allergiás pld. kesudióból vagy pekándióból is.


Bárhogyan is legyen, allergia, érzékenység ide vagy oda, imádom a magyar háziasszonyokat, köztük magamat is, :) mert nagyon találékonyak vagyunk, és szó szerint mindent el tudunk készíteni, más változatban is. Arról nem is beszélve, hogy én maximalista vagyok, tehát teljesen ugyanolyannak kell lennie, mintha búzalisztből készült volna, ez sikerült is, mert senki nem mondta meg, hogy gluténmentes a mandulás-narancsos zserbóm. Nagyon büszke vagyok erre a receptemre. :) Remélem, Ti is elkészítitek. 


Mandulás-narancsos zserbó gluténmentes recept
Hozzávalók:
(közepes tepsi)
280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - Aldiban is kapható
220 g rizsliszt itt - Bio boltban vettem
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 500 g Bio tönköly fehér búzalisztet)
4 púpos ek cukor
egy csipet Himalája só
½ kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
25 dkg margarin
Majd hozzáadunk:
2 db tojás sárgája
5 púpos ek tejföl
friss élesztő fele – elmorzsolva
egy nagy csipet cukor
Töltelék:
300 g őrölt mandula
2 db nagy narancs héja – reszelve
1 csomag vaníliás cukor
4 ek cukor
házi baracklekvár
Csokoládé máz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
Tetejére:
mandula pehely


Mandulás-narancsos zserbó
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Az őrölt mandulát tegyük egy tálba, adjuk hozzá a narancs reszelt héját, a cukrot, vaníliás cukrot, és morzsoljuk össze a kezünkkel, hogy mindenhová jusson a narancshéjból. Majd tegyük félre.


Majd a kétféle lisztet, cukrot, sót, sütőpor, szódabikarbóna egy szitán átszitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott hideg margarint, és morzsoljuk össze.

Ezt követően, adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és morzsoljuk bele a friss élesztő felét, és rá egy nagy csipet cukrot. Majd jól dolgozzuk össze a kezünkkel.


Ezután mérjük le egy mérlegen a tészta mennyiségét, és osszuk el 4 egyforma mennyiségű tésztára.

*Majd lisztezett (Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék) deszkára tegyük ki az egyik tésztát, és nyújtsuk ki, egy belisztezett nyújtófa, vagy sodrófa segítségével, olyan méretűre, mint a közepes tepsi mérete. Én ezt úgy szoktam lemérni, hogy amikor nagyjából kinyújtottam a tésztát, ráhelyezem a tepsit és kb. látom, hogy kell igazgatnom a tészta méretén vagy sem.


Majd gyors mozdulatokkal tekerjük fel a nyújtófára a tésztát, és az odakészített, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük bele, a szélét igazgassuk el, ha túl kilógna, vágjuk le, és adjuk a következő tésztakupachoz.

Ha ezzel is elkészültünk, akkor kenjük meg jól, házi baracklekvárral, majd szórjuk meg a cukros-narancsos mandulával.


Ezután jöhet a következő *tészta kinyújtása a fentieknek megfelelően, majd helyezzük bele a tepsibe (amibe benne van már az első tészta megkenve) majd jöhet a lekvárral megkenés és a mandulaszórás. Majd így járjunk el a harmadik tésztával is. És a negyedik tésztával is, de itt már nem kenjük meg lekvárral a tetejét és mandulával, hanem megszurkáljuk egy villa segítségével, hogy a gőz távozni tudjon.

Ezután tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 25-40 percig. Nekem a gázsütőmön 35 perc kellett. Akkor jó, amikor szép aranybarna a teteje.  Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.


Majd készítsük el a csokoládémázat. Az étcsokoládét gőz felett olvasszuk meg a vajjal együtt, jól keverjük át, majd csurgassuk a teljesen kihűlt mandulás zserbóra, és egy kenőlapáttal igazgassuk el szépen.

A tetejét szórjuk meg mandula pehellyel, mentával díszítve kínáljuk kedves családunknak, vendégeinknek, ezt az isteni finom gluténmentes mandulás narancsos zserbót.



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza



Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza


 

süti beállítások módosítása