A kicsi hópihe: Az ízes kókuszgolyó
2018. január 01. írta: Klarissza24

A kicsi hópihe: Az ízes kókuszgolyó

Mindig sikert alkot!

 

Ez a legfinomabb kókuszgolyó recept. Egy igazi vendégváró gyors sütemény. :) De, ha csak egy gyors sütire vágyódunk, akkor is jól jön. :)


Kókuszgolyó elkészítésének a módja, nem nagy ördöngösség, a kezdő konyhatündéreknek is sikerül.
Ez a recept édesanyámtól van, úgy gondoltam, elhozom nektek a kicsi hópihét, ahogy gyerekkorunkba neveztük. Mamika, sokat készített ilyen finomságot, mi meg a testvéremmel formázgattuk a kis kezünkkel, a golyókat a kókuszba, nagyon élveztük. :)


Ez egy olyan recept, amit laktózérzékenyek is fogyaszthatnak, mert mi nem teszünk bele vajat. Persze a kókuszgolyó elkészítésének módja, receptje, családonként eltérő. Mi így készítjük. Én most még felturbóztam mamika receptjét egy kis nutellával is. :)


Ezt a desszertet, nyugodt szívvel ajánlom, glutén és laktózérzékenyeknek is. Bátran készítsétek el. :) De, aki nem érzékeny, az is tökéletesen el tudja készíteni. 


Ízes kókuszgolyó gluténmentes recept
Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz – gluténmentes keksz itt és itt
1 csomag vaníliás cukor
3 ek Holland natúr kakaópor
16 ml rumaroma
1 dl feketekávé
6 ek házi sárgabaracklekvár
2 ek nutella itt és itt
1 csomag kókuszreszelék
porcukor – ízlés szerint, ha nem annyira édes a lekvár
350 g magozott meggybefőtt vagy rumba áztatott mazsola szemek - (aki, nem szereti, elhagyhatja)


Ízes kókuszgolyó
elkészítése:
A darált kekszet egy tálba tesszük, hozzátesszük a vaníliás cukrot, kakaóport, és jól összekeverjük.

A keverékbe beleöntjük az aromát, a kávét, a nutellát és a házi baracklekvárt (a lekvár mennyisége függ a keksz száraz állagától, lehet, hogy több kell bele, de lehet, hogy kevesebb, fokozatosan adagoljuk, a lényeg, hogy összeálljon a massza), és összekeverjük.


Ezt követően a kezünkkel kidolgozzuk jól, megkóstoljuk, ha nem elég édes a lekvár tehetünk bele porcukrot, ízlés szerint.

A kész masszából kis golyókat formálunk, minden egyes golyó belsejébe egy-egy szem meggyet/vagy 4 szem rumos mazsolát tesszük, jól átformáljuk a golyókat, és kókuszreszelékbe forgatjuk.


A kész golyócskákat legalább 1-2 órára, vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.


*Tipp: Ha maradnak otthon sütemény szélek, vagy egy-két darabka sütik, akkor azokat összedarálva, keksz helyett felhasználhatóak a kókuszgolyóhoz, ízesítés pedig ua. amit fentebb leírtam. 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása