Pucéran a legjobb: Téli túrógombóc-aszalt sárgabarackkal, extra ízzel
2018. január 08. írta: Klarissza24

Pucéran a legjobb: Téli túrógombóc-aszalt sárgabarackkal, extra ízzel

Egy kis kényeztetés, mindig jól jön!

 

Habkönnyű túrógombóc, a nyár ízeit idézve. :)


Szerintem, nincs olyan felnőtt, vagy gyerek, aki ne evett volna már túrógombócot. Ugye, hogy ezt mindenki szereti? :) Egészséges, könnyen elkészíthető, lehet főétel, lehet desszert, vagy vendégváró finomság is.
De persze, az eszményi túrógombóc, mindenki számára másképp tökéletes: ki szilárdabban, ki remegősebben, ki morzsába forgatva, ki cuppéran (vagyis pucéran), töltve vagy töltetlenül, tejfölösen, ki ebbe-ki abba forgatva szereti. Rengeteg variációban el lehet készíteni. :)
Nekem személy szerint, lehet bármilyen, csak túrógombóc legyen, én annyira imádom. :)
Kezdőknek is ajánlom, mert ezt mindenki el tudja készíteni, és tuti a siker, hiszen ki ne szeretné a túrógombócot?


Téli túrógombóc-aszalt sárgabarackkal töltve, extra ízzel gluténmentes recept
Hozzávalók:

500 g zsíros túró
4½ púpos ek rizsdara (aki nem gluténérzékeny, az használhat búzadarát)
1 db "L"tojás
egy csipet *Himalája só
1 db citrom reszelt héja vagy Dr. Oetker Finesse citromhéj
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kk kristálycukor és 1 kk vanília aroma
1 késhegyi szódabikarbóna vagy sütőpor
Töltelék:
kb. 8-10 szem aszalt sárgabarack
Tetejére:
házi sárgabaracklekvár



Túrógombóc aszalt sárgabarackkal töltve
elkészítése:

Egy tálba tegyük bele a túrót, a rizsdarát, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Majd egy fakanál segítségével jól keverjük össze.

Tegyük a hűtőbe fél órára.


Közben tegyünk fel vizet forrni, egy csipet sóval.

Ha letelt az idő, vegyük ki a túrógombóc masszát, majd vizes kézzel göngörgessünk belőle golyókat, majd egy szem aszalt sárgabarackot töltsünk bele. 


Óvatosan helyezzük a forrásban lévő vízbe, majd amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, hagyjuk még 1 percig a vízbe, és utána vegyük ki őket, egy szűrőkanállal.


Ezután egy kis házi baracklekvárral öntsük nyakon, mentával díszítjük, mehet rá egy kis leheletnyi porcukor és még forrón falatozhatjuk, ezt az isteni finom téli túrógombócot, a nyár ízeit idézve.

*Tipp: Nagyon puha aszalt sárgabarackot kaptam, ha esetleg szárazabb, akkor egy 5-8 perccet, vízbe áztassuk, majd töröljük szárazra, és úgy töltsük be a túrógombócba.


További túrógombóc receptjeimet, az alábbi linkre kattintva olvashatod, ezt láttad már?

Nutellával töltött túrógombóc

Epres túrógombóc – eperöntettel



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

süti beállítások módosítása