A Tenger íze: Ropogós Aquadella Fish end chips KETO
2018. január 26. írta: Klarissza24

A Tenger íze: Ropogós Aquadella Fish end chips KETO

Egy adag fiatalság, és egy nagy pofa korsó sör!

 

A ropogós apróhal, egy végtelenül egyszerű étel, mégis nagyon izgalmas és finom. Egy apró tengeri hal az aquadella, melyet nem is oly bonyolult elkészíteni.


Anyukám (75) azt mondta a minap, hogy ehhez kell egy adag fiatalság, és egy jó nagy pofa korsó sör, bizony jó étel az annak, aki szereti. :) Én nem szemezek velük, inkább szemezgetek belőlük…  :) Annak idején, aki járt Bulgária tengerpartján a 80-as években, mint ahogy Anyukám is (én nem voltam vele, csak a lányom és a hugicám) nosztalgiával emlékszik vissza a cacára, a sült tengeri apró halra, amit a tengerparton sütöttek, és legtöbbször hajtogatott újságpapírban lehetett, szinte fillérekért kapni frissen, forrón. Aki megkóstolta, soha nem felejti el!

És én, amikor először jártam a tengernél (22 évvel ezelőtt, hú de régen volt) – ez volt az első találkozásom a tengeri ételekkel. Szerelem volt első falásra. És igen, kis papírzacskóban árulták az utcai sütödében, és azonnal megszerettem, ezt a sült, ropogós apróhalat, a fish&chips-et. És akár merre jártam, a Fekete tengertől, az Adrián át, a Földközi tengerig, mindenhol készítik és árulják.
Ez az egyszerű chips, azoknak is bejön, akik nem szeretik a halat, vagyis azt hiszik, hogy nem szeretik. :) Arról nem is beszélve, hogy az egészséges étrendbe is beilleszthető, és a gyerekekkel is megszerethető ily módon a hal. Főleg ha még társítjuk egy kis majonézes mártogatóssal és sült krumplival. Imádni fogják. Próbáljátok ki, nagyon finom. Lehet előétel, vendégváró falatkák is, mely lenyűgözi a vendégeket az tuti. :)


Ropogós Aquadella az apróhal Fish end chips citrommal KETO gluténmentes recept

Hozzávalók:
50 dkg apróhal
1 citrom leve
Himalája só
Fűszerek:
½ tk *chili pehely
½ tk *kurkuma
½ tk *gyömbérpor
½ tk *fokhagyma granulátum
½ tk *ötbors durvára darált fűszer
2 csipet *Himalája só – ízlés szerint
panko morzsa itt vagy zsemlemorzsa - gluténmentesen itt, vagy kukoricaliszt itt (Keto étrendnél én 80% csökkentett szénhidrát kenyeret (spar, tesco lehet kapni) szoktam felvágni kockára, megpirítani, ledarál és abba forgatom, bele a kis apró halakat) 
kókuszolaj a sütéshez

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

 

Ropogós Aquadella az apróhal, Fish end chips citrommal recept
elkészítése:

A hozzávalóknál lévő fűszereket keverjük össze.

A mirelit apró halakat, öntsük egy tálba, majd szedjük szét, ha össze lennének fagyva, hogy külön álló darabok legyenek.

Ezt követően a kifacsart citromlevét, és két nagy csipet sót, keverjünk össze és öntsük rá a halra, és jól keverjük össze, óvatosan, hogy ne törjenek össze a halak, és 3-5 percig ebben a sós-citromos lében pácoljuk. Ez segít megszabadulni az illattól, és ízt is ad neki. Ha letelt az idő, akkor szűrjük le a felesleges lét, és tegyük félre.


Közben egy wokban vagy serpenyőbe melegítsük fel a kókuszolajat. Fontos, hogy forrónak kell lennie az olajnak.
Majd a fűszerkeverékkel ízesítjük, a kukoricalisztet vagy a panko morzsát vagy a zsemlemorzsát, (keto étrendnél 80% csökkentett szénhidrát kenyér morzsát használok) és jól keverjük el. Ezután forgassuk meg benne a halakat és a forró olajba több adagban, süssük ropogósra. Akkor jó, amikor mindkét oldaluk aranybarna lesz. Papírtörlőre szedve, még forrós sózzuk meg.

Friss salátával, citrom kíséretében tálaljuk, vagy sült krumplit (keto étrendnél sült zellert recept itt) is tehetünk mellé. De önmagába is nagyon finom, akár házi chilis-majonézes vagy citromos vinaigrette mártogatóssal (házi Ajoli mártás receptjét itt találod, mely keto étrendbe beilleszthető) is kiváló finomság.


*Tipp:  A legjobb módszer, ha egy zacskóba tesszük a fűszeres morzsát, vagy lisztet és beletesszük a kis halakat, és jól összerázzuk.
Ma már ezt a fajta apró halat nálunk is már be lehet szerezni, nagyobb hipermarketek mirelit részlegén, – én az Ázsiai boltba vettem-, általában egy- és félkilós kiszerelésben lehet kapni. Szóval ezt a halat egyben, mindennel együtt kell megsütni. Itt is megvásároltató/rendelhető.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása