Egyszerű, mint az egyszeregy!
Könnyen elkészíthető, omlós-narancsos kacsacomb, melyet mindenki el tud készíteni. :)
Az édeskés, gyümölcsös zamatú illatos kacsacomb, melyet a mézes és narancsos ízvilág tesz igazán érdekessé, és ezáltal válik királyi lakomává, melyet otthon is elkészíthetsz. :)
Kiváló hétvégére, ünnepnapra, sőt vendégváróként is megállja a helyét. Ha szereted a kacsát, és a pikánsabb ételeket, a narancsos-mézes kacsát is imádni fogod. Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan finomság. :)
Narancsos sült kacsacomb, magos-gránátalmás vegyes salátával gluténmentes recept
Hozzávalók:
6 db kacsacomb
*Himalája só
*ötbors durvára darált fűszer
*rozmaring
*kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 db narancs
1-1,5 dl édes fehérbor
kacsazsír vagy kókuszzsír
2 szem *borókabogyó
4 db *szegfűszeg
Mázhoz:
3 db narancs
méz
1 tk *szójaszósz
1 tk *balzsamecet
Szaft sürítéséhez:
1 tk *kukoricakeményítő
1 ek narancslekvár
Salátához:
1-1 marék mandula és tökmag
rukkola és vegyes zöld saláta
1 db narancs
1 db gránátalma
Saláta öntethez:
1 db narancs leve
egy csipet *Himalája só
1 csipet *ötbors durvára darált fűszer
3-4 ek *extra szűz olívaolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Narancsos sült kacsacomb
elkészítése:
A kacsacomb mindkét oldalát, sózzuk és borsozzuk. Majd megszórjuk ízlésünknek megfelelően rozmaringgal, kakukkfűvel. Majd lefedve hagyjuk pácolódni minimum fél órát.
Majd helyezzük a tepsibe, és locsoljuk meg 2 db narancs levével, melléje pedig a tepsibe öntsük a fehérbort. Ízesítsük, negyedbe vágott vöröshagymával, szegfűszeggel, és mozsárban összetört borókabogyóval. Tegyünk a tetejére kacsazsírt. Majd alufóliával lefedve, tegyük az előmelegített sütőbe 180 fokra, és kb. 11/2 óra alatt puhára pároljuk.
Ezután levesszük a fóliát, és melléje tesszük a feldarabolt narancsokat (narancsokat éles késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta). A húst a hozzávalóknál lévő összekevert mázzal, vékonyan megkenjük, majd visszahelyezzük a sütőbe, és 200 fokon szép pirosra sütjük, kb. 5-15 perc. Vigyázzunk rá, hogy meg ne égjen, érdemes többször ránézni.
Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivesszük a sütőből és kiszedjük a zsíros szaftból. Fóliával lefedjük, melegen tartjuk.
A visszamaradt szaftról óvatosan leszedjük a zsírt. A keményítőt simára keverünk pici vízzel, majd a szaftot visszatesszük a tűzre, beleöntjük a keményítőt, hozzáadjuk a narancslekvárt és állandó kevergetés mellett kicsit besűrítjük.
Salátához pirítsuk meg a mandulát és a tökmagot egy száraz serpenyőbe, majd szedjük ki egy tálkában, hogy ne piruljon tovább. A hozzávalóknál lévő saláta öntetet, tegyük egy kisebb befőttes üvegbe és jól rázzuk össze. A gránátalma magját szedjük ki, vágjuk félbe és a kezünkbe tartva lefelé egy tálba ütögessük meg egy fakanál segítségével, szépen kijönnek a pirosló gyémánt magocskák. Majd a narancsot is tisztítsuk meg, hártyáit távolítsuk el, mint ahogy fentebb írtam, vágjuk kockára.
Tálaláskor tányérra helyezzük a húst majd a besűrített szafttal meglocsoljuk.
Köretként kínálhatunk mellé, vegyes salátát, melyet megszórunk pirított tökmaggal és mandulával, majd a gránátalmával és meglocsoljuk a saláta öntettel. Aki laktatóban szeretné, még petrezselymes burgonyát is kínálhat hozzá.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza