Egy igazi klasszikus!
Mámorító finomság könnyedén. :)
A gomba, nagyon finom, egészséges és hálás alapanyag, mert rengeteg mindennel remekül működik, változatosan készíthetjük el ételeinket. A diétázók legjobb barátja és a cukorbetegek legfontosabb “zöldsége”.
Imádom a tejfölös gombapaprikást, tésztával, nokedlivel bárhogyan jöhet. :) Nagyi régi receptjét, egy kicsit feltuningoltam. Már alig bírtam magammal, hogy elkészüljön, - pedig mindössze 30 perc alatt készen van, és falatozhatunk belőle-, még csak a gombát szeleteltem, de már éreztem ennek a finomságbank az ízét a számba, igazán nyálcsorgató finomság. :)
És hogy milyen hatással van a szervezetünkre a gomba, arról az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok:
Kincseket rejtő, kiváló antioxidáns
Tejfölös gombapaprikás KETO gluténmentes recept
Hozzávalók:
60 dkg csiperkegomba
10 dkg házi füstölt húsos szalonna
1 db vöröshagyma
2 szál zöldhagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom vagy 4-6 db koktélparadicsom
Fűszerek:
egy csipet őrölt szerecsendió
1 kk ötbors durvára darált fűszer
2 kk majoránna
1 kk Provence fűszerkeverék
egy csipet cayenne bors
egy csipet chili pehely
2 kk Kalocsai pirospaprika
Himalája só – ízlés szerint, de vigyázzunk, mert a füstölt szalonna is sós
1 ek kókuszzsír
4 púpos ek tejföl
½ ek *kukoricakeményítő vagy *tápióka liszt - (Keto étrendet követőek kb. 0,5 g konjac liszttel sűríthetnek)
Tálaláshoz:
apróra vágott petrezselyem
Köret:
tészta - gluténmentesen itt, itt és itt vagy
nokedli - gluténmentes nokedli receptjét itt olvashatjátok
(Keto étrendet követőek mandulaliszttel készült száraztésztát használjanak, ez még belefér a basic ketoba, néha-néha, ha megkívánjuk: itt található)
A hozzávalóknál lévő fűszereket, termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Tejfölös gombapaprikás
elkészítése:
A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot vágjuk fel apróra kockára, majd a zöldhagymát karikára. A füstölt szalonnát kockára, majd a gombát szeleteljük fel.
Egy lábasba hevítsük fel a kókuszzsírt, majd adjuk hozzá a füstölt szalonnát, és pirítsuk, majd mehet hozzá a kétféle hagyma, tovább pirítsuk, ezután adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot. Majd pirítsuk tovább.
Majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát, keverjük össze, és pirítsuk össze, közben a fenti hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Többször kevergessük meg, többször. Vízzel nem kell felönteni, mert a gomba elég vizet ereszt, főzés közben. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges. Majd fedjük le félig, és főzzük készre.
Mielőtt készen lenne, a tejfölt keverjük össze a kukoricakeményítővel, vagy tápióka liszttel, és a pirospaprikával. (Keto étrendet követőek, konjac lisztet használjanak). Majd a gomba levéből merjünk hozzá, (így hőkiegyenlítést végzünk) keverjük össze, és adjuk a gombához.
Még pár percig főzzük össze, amíg a szaftja besűrűsödik, és készen is van.
Amíg fő a gomba, főzzünk hozzá tésztát, vagy galuskát is szaggathatunk. Gluténmentes galuska elkészítését itt olvashatod.
Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Kínálhatunk hozzá savanyúságot, vagy salátát.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza