Titkok, praktikák a tökéletes húsvéti sonkához
2018. március 25. írta: Klarissza24

Titkok, praktikák a tökéletes húsvéti sonkához

 

Egy kis Húsvéti EZ+AZ!

 

Húsvétra mindenkinek van egy szuper ötlete és biztos, hogy mindenki a legfinomabb sonkát készíti. De aki még csak most ismerkedik a sonka főzés rejtelmeivel, vagy szeretne egy-két jó tippet, ötletet, annak jól jöhet egy kis infó segítségképpen, és még egy kis Húsvéti Ez+Az finomság. :)


Én kötözött sonkát szoktam venni termelőtől, valódi, házi sonka, aminek az állaga, íze nem összetéveszthető mással. Főzés előtt, öntsünk rá hideg vizet, amennyi ellepi, és öntsünk bele kb. 2-3 dl fehér száraz bort - ízlés szerint, és hagyjuk 1-2 órát ázni, hogy a tartósításhoz használt só fölöslege kiázzon belőle.


Ha letelt az idő, akkor öntsük le róla a vizet és hideg vízben kezdjük el főzni. Ne meleg vízbe, mert azzal rontunk az állagán. Az elpárolgott folyadékot rendszeresen pótolni kell, fedő nélkül főzzük. A sonka főzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell főzni. Amúgy a kisebb sonkák hosszabb ideig főnek, mint a nagyobbak. Tehát nagyban függ a sonka méretétől. Érdemes ellenőrizni egy hosszú hústűvel, én a húsnyársammal szoktam ellenőrizni, ha beleszúrok, és könnyedén lecsusszan róla, akkor megfőtt. És szigorúan lassú tűzzön, főzzük, így érjük el a kiváló, nagyszerű állapotot.
Ha puhára főtt, a sonkalében hagyjuk kihűlni, mert könnyebb lesz szeletelni. A kötözött sonkáról a hálót kihűlés után, tálalás előtt távolítsuk el.


A főzővízbe ne tegyünk sót – a sonka önmagában is sós -, de ízesíthetjük az alábbi fűszerekkel:

Titkok, praktikák a tökéletes húsvéti sonkához: Húsvéti sonka főzése
Hozzávalók:
2-4 kg kötözött sonka
4 db *babérlevél
1 db vöröshagyma félbevágva
1 szál zöldhagyma
3 db fokhagyma
½ tk *egész kömény
½ tk egész *egészötbors fűszer itt vagy színes bors vagy ha nincs feketebors
egy kis darab *chili paprika vagy zölderős paprika
1 szál *friss rozmaring vagy ½ kk szárított
2-3 szál *friss kakukkfű vagy ½ kk szárított

A főzés vége felé – aki szereti – hozzá adhat egy-két szál füstölt kolbászt is.

 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

A sonkalevelet nem szabad kiönteni, kiváló alapja egytálételek ízesítéséhez, bablevesnek, lencselevesnek, sőt le is fagyasztható. A sonka akkor finom, ha van rajta, egy kis zsíros rész is, attól lesz igazán zaftos, zamatos.

A kiegészítőkről se feledkezzünk meg:
húsvéti tojás: íze akkor a legfinomabb, ha a tojásokat is a kihűlt sonka levében 10 perc alatt készre főzzük. Az íze annyira finom, amit muszáj megkóstolnia, azoknak, akik még így sosem próbálták.


A tálaláshoz a felszeletelt sonkához tojást, egy kis könnyfakasztó tormát és kalácsot kínáljunk. Készíthetünk gluténmentes zsemlét is, receptjét az alábbi linkre kattintva olvashatjátok:
Egyszerű gluténmentes zsemle


Az egészséges fitt étrendbe beilleszthető, ha kalács helyett, az alábbi linkre kattintva, elkészítitek ezt a finom zöldésges-tojásos muffint.


Zöldséges-tojásos muffint
(
aki esetleg nem főz sonkát, az, apróra vágott sonka felvágottal is dúsíthatja a muffinokat)
és sok zöldséggel, pld.  uborka, paradicsom, retek, zöldhagymával kínáljuk, a sonka és tojás mellé. :)

*És ha már húsvét, akkor persze a csajos híres tojásfestés sem maradhat el!  Úgy, hogy van még idő elkészíteni a locsolóknak!


Nekem, ez az egyszerű, szuper ötlet itt tetszett meg, ami nem is olyan bonyolult, és milyen szép színeket kreálhatunk, szóval csajok, elő a körömlakokkal, mindenkinek van elfekvőbe egy-két már nem használt körömlakkja, amit most felhasználhat. :)

 

*Érdekesség:
Tudjátok, miért esszük a fenti ételeket húsvétkor?
A hús Jézust szimbolizálja.
A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja.
A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserűségre utal.
Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus vérét testesíti meg. 

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok, minden kedves Olvasómnak.


Happy Easter, all of our my readers. 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása