Szeretet minden kanálban!
Lélekmelengető és a legjobb népi gyógyszer a finom húsleves, mely egész évben jó szolgálatot tesz. :)
Ilyenkor tavasszal pedig különösen, a friss és zsenge zöldségekkel, imádnivaló finomság.
Ha valami, amit szeretek a magyar főzési szokásokban, az a rengeteg féle finom leves. Sőt tovább mennék, imádom más kultúrák leveseit is. És tényleg mindenki egyénien főzi, és az egyik jobb, mint a másik és különleges a maga nemében. Emlékszem a nagyi levesére, elképesztően finom volt, és anyukám levesére is, imádtam. De persze a nagyi levese volt a favorit nekem, sőt a lányomnak is, szerencsére megadatott, hogy a dédi főztjét is megkóstolja, hiszen hosszú életkort 91 évet élt a nagyim.
Kezdőknek is ajánlom, ezt a finom kacsahúslevest, mert elronthatatlan és nagyon finom. Igazi vendégváró és ünnepi leves, sőt hétköznapra is kiváló, melyet én így készítek. :)
Kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel KETO recept gluténmentes
Hozzávalók:
2 db pecsenye kacsamell
1 db pecsenye kacsacomb
1 nagy gerezd fokhagyma
3 kocka Bio marhahúsleves kocka gluténmentes
2 szem szegfűszeg
1 db csillagánizs
1 db babérlevél
1 db kisebb vöröshagyma - megpirítva
Fűszerek:
1 kk szemes ötbors
egy csipet kakukkfű
1 szelet friss gyömbér
1 kisebb friss chili paprika
egy csipet őrölt kömény – ha nincs jó az egész kömény is
Zöldségfélék:
1 csomag tavaszi friss sárgarépa – ez kb. 5-6 db
2-3 db tavasz friss fehérrépa
1 db tavaszi friss karalábé
1 db tavaszi friss zeller gumó
2 szál tavaszi friss zöldhagyma
1 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva
2 db nagyobb paradicsom – félbevágva
1 db tavaszi friss karfiol
zellerlevél
200 g gomba – nekem most nem volt itthon, de aki nem szereti, elhagyhatja
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még kb. 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem összekötve
1 csokor zeller levél összekötve
egy csipet sáfrány
Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges
A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel KETO
elkészítése:
Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük egy leveses fazékba (úgy, hogy ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.
*Tipp: ha nagyon zsíros a kacsahús, érdemes hideg serpenyőbe lassan megpirítani, kisütni a zsírját, vagy egy tepsiben és sütőben, és utána elkezdeni főzni. Előbányásztam a mélyhűtőm rejtett tartalékát :) így én pecsenyekacsát használtam, az nem volt nagyon zsíros. :)
Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon.
A következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.
Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket, vagyis a friss zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa) én csak le szoktam kapargatni a külső héját. Nem szükséges pucolni, mert még nagyon kis zsenge répák.
(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)
Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket, és főzzük tovább, amikor kb. a hús háromnegyedére megfőtt, a levesbe beletesszük a zöldségeket, és tovább főzzük szép lassan, gyöngyözve.
(Figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, hiszen a friss tavaszi zöldségek, nagyon hamar megfőnek) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük még sóval. Amikor már majdnem kész a levesünk, akkor tegyük bele petrezselymet, zellerlevelet összekötve és a sáfrányt.
A kész levest a tűzről levéve pihentessük minimum 10 percig, de én 30 percig szoktam.
A főtt zöldségeket, húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk.
Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy a lehető legtisztább legyen.
Aki szeretne, adhat hozzá tésztát, gluténmentesen az üvegtésztát ajánlom.
Mi ezt a finom kacsahúslevest csak a friss tavaszi zöldségekkel és a bőrétől megszabadított kacsa színhússal szoktuk enni. Tálalásnál, szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemmel. És aki szereti a pikánsat, chili pehellyel is megszórhatja.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza