Nyárimádó: Epres-fehércsokis mousse torta házi babapiskótával
2018. május 31. írta: Klarissza24

Nyárimádó: Epres-fehércsokis mousse torta házi babapiskótával

Élvezetek birodalma!



Krémes, csábító, nyárindító finomság. :)

 


Könnyű, de elegáns desszert, amiben a fehércsoki mousse és az eper egy-egy falatban együtt alkotnak egészet. Hétvégére, kerti partira, csajos délutánokra, családnak, barátoknak, vendégeknek igazán gyorsan elkészíthető sütemény. Sőt előre tervezhető, mert a legtöbb időt a hűsöléssel tölti, magányában a hűtőben.



És azt tudtátok?, hogy ez a légies textúrájú hab, azaz - franciául sokkalta elegánsabban hangzó -  mousse, a 18. században kezdte meg azóta is töretlen karrierjét. Ekkortájt vette át az uralmat a franciaországi desszertek körében a hab alapokon nyugvó, a mai napig méltán híres csokoládéhab, a mousse au chocolat. És az a szép benne, hogy rengeteg változatban már elkészíthető, legnagyobb örömünkre. :)




Én most, ezt a finom süteményt, a lányomnak készítettem gyereknapra, hiszen egy „Igazi Hercegnőnek” ilyen torta jár… :)
Kezdőknek is ajánlom, és ha nem is vagy egy konyhatündér, még akkor is sikerülni fog elkészíteni, ezt az egyszerű fehércsokoládés-epres mousse tortát. :)

 

 

Epres-fehércsokis mousse torta házi babapiskótával gluténmentes recept
Hozzávalók:
(23 cm tortaforma)
házi babapiskóta - receptet itt olvashatod
Fehércsokis réteg:
200 g fehércsokoládé gluténmentesen itt és itt
150 ml habtejszín
200 ml habtejszín
3 db lapzselatin
Epres réteg:
300 g eper darabolva
2,5 ek cukor
3 db lapzselatin
200 ml habtejszín


(*Tipp: A jó habtejszín felveréséhez, 30-38%-os jó hideg tejszín szükséges, az alábbi linken találsz állati tejszínhabra vonatkozóan tippeket, én a Meggle tejszínhabot használtam, és jelentem kézi habverővel tökéletes habot tudtam kreálni. :) 
Meggle habtejszín 30%
Parmalat Chef habtejszín 33%
Milli habtejszín 35%
Békás Kft termékei 30-37%
KEN NATA 35% habtejszín
KEN NATA 38% habtejszín
Debic 35% habtejszín



Epres-fehércsokis mousse torta házi babapiskótával
elkészítése:
A házi babapiskótát készítsük el, hamar készen van 15-20 perc alatt, hagyjuk teljesen kihűlni, és utána már fel is használhatjuk, nem kell áztatgatni. A házi babapiskóta receptjét, az alábbi linkre kattintva olvashatod:
Házi babapiskóta

A kihűlt babapiskótával (ezek nem olyan vastagok, mint a bolti) egy 23 cm-es tortaforma alját rakosgassunk ki, három rétegben, úgy hogy mindenhol fedje az alját. Majd tegyük félre.


*Kezdőknek
egy kis segítség: Az epret mindig csumájával együtt mossuk meg, hagyjuk lecsöpögni, leszáradni, és csak utána szedjük/vágjuk le róla a zöld csuma részét, azért így, mert ha előtte pucolnánk meg és úgy mosnánk, akkor az eper magába szívja a sok vizet. És ez nem nyerő választás lenne, akár esszük, vagy süteményt készítünk.

Ezt követően, az epret vágjuk fel kockára.


Majd készítsük el a fehércsokoládés réteget:
Gőz fölött egy tálba (úgy, hogy ne érjen a tál a vízhez), öntsük bele a 150 ml tejszínt, majd tördeljük bele a fehércsokoládét, és olvasszuk fel, majd keverjük el és hagyjuk langyosra hűlni.

A zselatin lapokat áztassuk be hideg vízbe, úgy hogy ellepjék a csomagolás szerint 5 percig kell áztatni. Majd ezt a kocsonyás zselatint, adjuk a fehércsokoládéhoz és jól keverjük el egy robotgéppel.


200 ml habtejszínt kezdjünk el felverni, majd a felénél, csurgassuk hozzá a fehércsokoládés-zselatinos keveréket, és ha teljesen felverődött, akkor öntsük a babapiskótára. Majd lefedve tegyük a hűtőbe, minimum 30 percre, akkor jó, amikor megdermedt rajta a fehércsokoládés krém.


Ezután készítsük el az epres réteget:
Az előzőekben feldarabolt epret, 2,5 ek cukorral főzzük össze, pár perc az egész.  Majd, tegyük félre, hagyjuk langyosra hűlni.

A zselatint szintén áztassuk be hideg vízbe, úgy hogy ellepje, hagyjuk állni a csomagolás szerint 5 percig. Majd a kocsonyás zselatint adjuk az eperhez, és egy robotgép segítségével keverjünk rajta, egy-kettőt, de nem kell teljesen püré állagúra keverni. Sőt, amúgy is fogunk még rajta keverni. :)


Majd verjük fel a 200 ml habtejszínt, és amikor már majdnem felverődött, csurgassuk hozzá a epres-zselatin szószt.

Ezt követően, vegyük ki a hűtőből a fehércsokoládés mousse torta alapját, és öntsük rá az epres réteget. Majd alufóliával lefedve, - úgy hogy ne érjen hozzá a krémhez – tegyük vissza a hűtőbe, minimum 5-6 órára, de akár egy éjszakán keresztül is ott maradhat.

Ha elkészültünk az epres-fehércsokis mousse tortával, akkor díszíthetjük is. Én egész epret tettem a közepére, majd a szélére félbevágott egyforma nagyságú eperszeletekkel csinosítottam, és megszórtam a tetejét, összetört házi babapiskóta morzsával. Szeletelésnél még a tányérra, negyedbe vágott eper darabokat tettem. :)


És már is kínálhatjuk kedves családunknak, barátainknak, vendégeinknek ezt a finom és hideg epres-fehércsokoládés mousse tortát, házi babapiskótával. :)

 

Kedves egészségetekre!

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása