A gyors reggelik királynője: Quinoa ropogós morzsa
2018. november 06. írta: Klarissza24

A gyors reggelik királynője: Quinoa ropogós morzsa

Mindenki kedvence!


A reggelik elmaradhatatlan kelléke a quinoa ropogós morzsa. :)



Miért? mert gyorsan készen van, finom, magas fehérje tartalommal rendelkezik, és fontos szerepe van a gluténmentes étkezésben. Használhatjuk pohárdesszertekhez, süteményekhez is, de kiváló nasi egy délutáni edzés után, vagy a gyerekeknek egy egészséges desszert az uzsis dobozba. :)


Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerűen elronthatatlan és ez olyasvalami, ami mindig jól jön a konyhába, a mindennapokban, a mai rohanó világunkban, csak előkapjuk és ehetjük is. 

Quinoa ropogós morzsa gluténmentes recept
Hozzávalók:
(közepes tepsi) Mérce: 1 maréknyi
Natúr olajos magvak: 
mandula
tökmag
napraforgó
kesudió
mogyoró
zabpehely gluténmentesen itt
quinoa - ez gluténmentes itt
2 ek Agavé szirup itt vagy méz
kókuszolaj


Quinoa ropogós morzsa
elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

Mérjük ki az alapanyagokat, mindegyikből egy maréknyit. Nekem kis kezem van, tehát kis maréknyit. :) A nagyobb magvakat, pld. mandula, kesudió, mogyoró daraboljuk fel egy éles késsel a vágódeszkán, nagyobb darabokra.


Majd minden magot tegyünk egy tálba, adjuk hozzá a zabpelyhet, quinoát, locsoljuk meg agavé sziruppal vagy mézzel. Jól keverjük el.

Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsit, egy ecset segítségével, kenjünk ki kókuszolajjal. Majd öntsük bele a quinoás magkeveréket. És egyengessük el.


Majd tegyük az előmelegített sütőbe, és pirítsuk meg kb. 15-30 percig. Sütőfüggő. Akkor jó, amikor a magvak szép aranybarnák. Vigyázzunk rá, hogy ne égjen meg. Nekem a gázsütőmön 17 perc kellett.


Ha elkészült hagyjuk teljesen kihűlni, majd tördelhetjük nagyobb darabokra, vagy morzsára. Tároljuk befőttes üvegben. Kiváló reggeli gyümölcsös tálra, zabpehely kására, sütemények szórására, pohárdesszertekre, de akár finom nasinak is kiváló egy délutáni edzés után. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És most nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a jótékony quinoa…

A szuperélelmiszernek is emlegetett Quinoa számtalan, az egészségre jótékony hatással rendelkezik. Jó ízű, magas fehérje tartalommal rendelkezik, és fontos szerepe van a gluténmentes étkezésben.
Bár gabonaként emlegetik, valójában egy-, a spenóthoz és a céklához hasonló növény magja.

  1. Magas fehérje tartalom. Hasonló mennyiségű proteint tartalmaz, mint a tej, de többet, mint a rizs, a köles, vagy a búza.

  2. Kitűnő riboflabvin (B2) forrás. A riboflavin segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát azáltal, hogy javítja az energia metabolizmusát az agyban és az izmokban.

  3. A quinoaból származó szaponintDél-Amerika szerte a bőr sérüléseinek kezelésére használják, mivel az fertőtlenítő hatással rendelkezik.

  4. Alkalin képzőhatású, mely megegyezik a vadrizs, az amaránt és csírák hatásáéval.

  5. ¼ bögre száraz quinoa csupán 172 kalóriát tartalmaz.

  6. Mivel nem áll rokonságban a búza, vagy más gabonafélékkel, gluténmentes. Sokan beszámoltak már arról, hogy jobban érzik magukat és képesek fogyni, ha csökkentik a gluténtartalmú gabonafélék, vagy legalább a búza bevitelét a szervezetükbe.

  7. Komplex szénhidrát, alacsony glikémiás indexszel. Ez is fontos szempont a fogyni vágyóknak.

A quinoa története

Az inkák a magok anyjának nevezték és szent növénynek számított.
Dél- Amerikában, az Andok magasan fekvő területein termesztették. 5ooo éve használják a vidéken élők alapélelmiszerként. A spanyol hódítók, nem ismervén a quinoa jótékony hatásait, megtiltották az indiánoknak a quinoa termesztését, aminek következtében a növény csaknem eltűnt. 198o-ban fedezte fel újra és ismertette meg a nyugati világgal két amerikai, akik elkezdték termeszteni Coloradóban.

Érdekességek a quinoa-ról

A quinoából kinyert szaponint Dél-Amerikában mosószerként használják.
A ragacsos, keserű szaponin réteg miatt, a magokat nem csipegetik ki a madarak. A tudósok megpróbálkoztak egy szaponin-mentes változat kitenyésztésével. Az eredmény? A magokat mind megették a madarak.
A quinoa akkor a legédesebb, ha 38oo méter feletti magasságban terem.

Elővigyázatosság a quinoa használatával

A quinoa szemeket szaponin borítja. Fontos, hogy ezt a szaponin réteget felhasználás előtt alaposan kiáztassuk, különben keserű lesz az ételünk. Mint minden mást, ezt az élelmiszert is mértékkel használjuk – tehát ne fogyasszuk minden nap. Bár a quinoa nem tartozik az allergén növények közé, jó, ha tudjuk, hogy oxalátokat tartalmaz. Aki tehát oxalát-mentes diétát alkalmaz, az kerülje a növény használatát.

Hogyan használjuk a quinoa-t?

A quinoát mindig meg kell áztatni. Tegyük szűrőbe, engedjünk rá hideg vizet, addig, míg a habzó réteg eltűnik. Kóstoljunk meg néhány magot. Ha keserű az ízük, mossuk tovább.

A quinoát főzés után felhasználhatjuk salátákhoz, köretekhez, müzlihez, vagy pudingokhoz. Lisztként gluténmentes péksütemények készítéséhez használhatjuk. Forrás és itt is lehet kapni, egyéb más termékkel együtt.

 

süti beállítások módosítása