Finom, omlós, puha, egyszerű teasütemény.
Az illata belengi az egész konyhát, igazán jó érzés tölti el az embert. :)
Dobozba napokig, hetekig eláll, sőt a gyerekeknek az uzsis dobozába is kiváló finomság. Ajánlom ünnepekre, becsomagolva gasztro ajándékként, vagy hétköznapokra is, egy finom tea vagy kávé mellé, mindig jó szolgálatot tesz, egy kiváló finomság. :)
Mézes-mázas puszedli gluténmentes recept
Hozzávalók:
300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék vagy Schär mix C gluténmentes liszt
150 g rizsliszt
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 450 g Bio tönkölybúza fehérlisztet)
80 g porcukor
1 púpos kk szódabikarbóna
1 tk *karácsonyi mézessütemény fűszer itt
2 tk *Holland kakaópor
1 egész tojás
1 db tojássárgája
8 dkg puha vaj – (nem margarin, vaj!) - szobahőmérsékletű
150 ml méz
1 ek tejföl (magyar, vagy görög tejföl vagy házi tejföl, ezek jó sűrű tejfölök)
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Mézes-mázas puszedli
elkészítése:
A liszteket szitáljuk át egy tálba a porcukorral, szódabikarbónával, mézessütemény fűszer, és a kakaóporral együtt.
Megjegyzés: Nagyon szeretem ezt a *karácsonyi mézessütemény fűszerkeveréket, mert nem kell méricskélnem a hozzávaló fűszereket, tartalmaz fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szegfűbors és szerecsendiót. Együttes hatása, igazán megteszi a hatását a süteményeknél. :)
Majd adjuk hozzá, a puha vajat, a mézet, a tojást és a tojássárgáját, majd a tejfölt. Keverjük össze egy fakanállal, majd borítsuk ki egy nyújtódeszkára, vagy konyhapultra, gyúrjuk össze. Egy kicsit ragacsos tésztát kapunk, de így a jó.
Ezután csomagoljuk be egy fóliába, és tegyük a hűtőbe egy 10-15 percre, amíg előmelegítjük a sütőt.
Szóval, melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit, és a hűtőből kivett puszedli masszából formázzunk golyókat, én kb. dió nagyságú golyókat formáztam belőle.
Helyezzük a sütőpapíros tepsibe, hagyjunk helyet egymás között, mert kb. a duplájára nőnek.
Majd süssük kb. 8-12 percig, akkor jó, ha megnézzük a puszedli alját, és szép világosbarna. Nekem a régi hagyományos gázsütőmön 9 perc kellett.
Ha megsült, szedjük ki egy tálcára, és tegyük be a következő adagot. Hagyjuk teljesen kihűlni. Majd készítsük el a mázat, és mártogassuk bele a tetejét. Kb. egy fél napot hagyjuk száradni a mázat rajta.
Én egyik nap megsütöttem, ha kihűlt fémdobozba helyeztem. És másnap készítettem el a mázat hozzá.
Máz elkészítése:
1 db tojásfehérje
20 porcukor
Összekeverjük, majd a puszedli tetejét belemártjuk, és utána tálcára szedjük, majd hagyjuk megszáradni. Ha esetleg ajándékként szánjuk, akkor diszítő cukorkákkal is megszórhatjuk. :)
Ezt láttad már?
A legjobb, legpuhább mézeskalács süteményem
https://fincsifalatka.blog.hu/2017/11/12/a_legjobb_legpuhabb_mezeskalacs_sutemeny
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza