Pikáns és izgalmas: Baconös sült szűzpecsenye, minden földi jóval töltve
2018. december 30. írta: Klarissza24

Pikáns és izgalmas: Baconös sült szűzpecsenye, minden földi jóval töltve

Pikáns és izgalmas, különlegesen finom.

Hétvégére, ünnepekre, bármikor megállja a helyét a családi asztalnál.


Sőt a gyerekek is imádják, hiszen a finom gyümölcsökkel töltött hús, az édes és a sós bacon, igazán megcsiklandozza az ízlelőbimbóinkat. :)


Igazi ínyencfogást készíthetsz a családodnak, barátaidnak, vendégeidnek. :)
Arról nem is beszélve, hogy akár előre is dolgozhatunk, és ráérünk akár másnap is megsütni, amikor a vendégek érkeznek. Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerű elkészíteni.


Baconös sült szűzpecsenye gyümölcsökkel töltve gluténmentes recept
Hozzávalók:

2 db egyforma nagyságú szűzpecsenye
*Himalája só
*édes-erős steak bors
2 csomag szeletelt bacon szalonna
Töltelék:
kisebb darabka vaj, és egy löttyintésnyi olívaolaj
2 db zöldhagyma, szárával együtt
1 db kisebb lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldalma
1 maréknyi *aszalt vörösáfonya
8 db *aszalt puha sárgabarack
1 tk reszelt *friss gyömbér
egy csipet *kakukkfű
½ csokor *petrezselyem
1 db kisebb citrom héja és leve
1 maréknyi  zsemlemorzsa – gluténmentesen itt
1 db kisebb narancs
Gyömbérmártáshoz:
sült hús szaftja
1 dl tejszín
1 kk-nyi *kukoricakeményítő vagy *tápióka liszt
2 dl alaplé vagy víz
Ízesíthetjük: reszelt gyömbér, himalája só, édes-erős steak borssal

 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Baconös töltött sült szűzpecsenye gyümölcsökkel töltve
elkészítése:

A szűzpecsenyét tisztítsuk meg, hártyázzuk le. Én nagyon szépet kaptam (a Fővám téri piacon) így csak egy pici tisztításra volt szükségem. Kezdők itt találnak egy videót a hús lehártyázásról, így könnyebben érthető, mintha itt leírtam volna. 

Majd egy fólia közé tesszük a húst egyenként, majd kiklopfoljuk vékonyra, majd mindkét oldalát sózzuk, és megszórjuk édes-erős steak borssal.


Ha elkészültünk, akkor egy fóliára, (jó nagyot tekerjünk le a fóliából, mert majd az egész húst fel fogjuk tekerni) egymás mellé tesszük, szép sorba a bacon szalonnát, úgy hogy fedjék egymást.

Majd erre jön rá a befűszerezett és kiklopfolt sertésszűz, úgy, hogy a széle fedje egymást.


Ezután keverjük össze a tölteléket:

A hagymákat vágjuk össze, majd vaj és olívaolaj keverékével kezdjük el dinsztelni, mehet bele a reszelt vagy átnyomott fokhagyma, majd a felvágott alma, dinszteljük együtt.
Vágjuk fel az aszalt sárgabarackot apróra, ez is adjuk hozzá, majd a vörösáfonyát is. Ízesítsük friss gyömbérrel és egy csipetnyi kakukkfűvel.


Amikor az alma már kezd puhulni (nehogy szétfőzzük, csak éppen hogy megdinszteljük), hogy könnyen kezelhető legyen a töltelék. Akkor töltsük ki a tálba a tölteléket, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. A friss citromlevet, héját és a zsemlemorzsát.
Ha esetleg túl száraz lenne a töltelék,  egy pici vízzel hígítsuk 1 ek-nyi kb. Az állaga függ, hogy milyen nagyságú citromlé kerül bele, és az alma nedvességtartalma stb.


Majd a tölteléket helyezzük a fűszerezett húsra és a fólia segítségével tekerjük fel szorosan, úgy hogy jól fedje a bacon is. Majd a fólia végét megfogva, görgessük meg szorosra, mintha kolbászt csinálnánk a húsos tekercsünket, csomózzuk meg a két végét, és mehet pihenni, minimum egy fél órára a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd sütés előtt kb. 15 perccel vegyük ki a húst a hűtőből, majd tegyük egy tepsibe, helyezzünk mellé 2 db egész fokhagymát, és egy félbevágott narancsot. A baconös hús tetejére tegyünk 1 ek-nyi kókuszzsírt elosztva. Majd mehet a sütőbe 50-70 percre. Akkor jó, amikor szép aranybarna a bacon. Nekem a gázsütőmön 65 perc kellett.


Amikor megsült a hús, szedjük ki és hagyjuk pihentetni. Majd szedjük ki az egész fokhagymát is, mely pirítósra kenve, igazi finomság. A sült narancsból, ha van még leve, facsarjuk ki, majd tegyük fel a tűzhelyre. Majd egy dl tejszínt keverjünk ki egy kk-nyi kukoricakeményítővel, vagy tápióka liszttel, és 2 dl alaplével felfőzzük a szaftot/mártást ízesíthetjük, egy pici reszelt gyömbért, sült fokhagymával, himalája só és édes-erős steak borssal. Ha kész, szűrjük le és töltsük szószos tálkába.

Kínáljuk a töltött sertésszűzpecsenye mellé a mártást, köretként krumplipüré, rizs, de zöldségköretet, salátát is tálalhatunk melléje.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása