A régi jó bevált: Cseh Knédli – más néven a héj nélküli kenyér
2019. január 07. írta: Klarissza24

A régi jó bevált: Cseh Knédli – más néven a héj nélküli kenyér

Népszerűsége a mai napig töretlen!

A knédlit egyes források szerint a prágai vendéglőkben már a 19. század közepétől készítették és népszerűsége, azóta is töretlen.



Legtöbbször sült, omlós disznóhús és párolt káposzta társaságában láthatjuk a cseh éttermekben. Illetve a csehek folyékony kenyere a sör, mellőle szinte soha nem hiányozhat a közkedvelt knédli.

Valamikor nagyon-nagyon régen, amikor 8. osztályos voltam az általánosban, félévben az akkori még Csehszlovákiába mentünk az osztállyal. És bizony akkor kóstoltam először a knédlit, mely igazán fenséges volt, kiváló szószos ételek mellé, de különböző trükkökkel bármihez ehető, én nagyon sokféleképpen szoktam felhasználni.


És ezt a csodálatos finomságot, most gluténmentesen készítettem el. Nagyon örülök neki, hogy így is, ugyanolyan állaga, íze és ugyanolyan finom lett, mint akkor réges-régen még iskolás koromban ettem.
Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerű elkészíteni, a lényeg, hogy egy gőzölő edényt be kell szerezni, akár bambuszt, akár fém, bármilyen is legyen, mindegyik jó szolgálatot tesz.

Hiszen a gőzölőbe, akár halat, zöldségféléket, húst, gombócokat, húsos táskákat is gőzölhetünk. A gőzölt alapanyagok frissessége jobban érvényesül, a nedves, mindent átható gőzben a főtt ételek magasabb tápértékkel bírnak, gazdagabbak természetes ízekben és jóval könnyebben emészthetők, a fogások íze ezzel az eljárással összetettebb lesz.


Cseh knédli gluténmentes recept
Hozzávalók:

400 g Schär mix B gluténmentes kenyérliszt itt
100 g rizsliszt
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 400 g Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet és 100 g réteslisztet)
1 csomag (7g) száraz élesztő "Budafoki" – "Haas" gluténmentes instant élesztő itt
(élesztő kisokos)
1 kk *Himalája só
1 tk porcukor
1 tojás
125 ml langyos tej
225 ml langyos víz
1 ek olaj
Kifőzéshez:
víz
*bambuszgőzölő itt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Cseh knédli
elkészítése:

A liszteket szitáljuk át, majd adjuk hozzá a szárazélesztőt és keverjük el egy fakanál segítségével, majd adjuk hozzá a porcukrot és szintén jól keverjük el.

Ezt követően, adjuk hozzá a tojást, az olajat, sót, langyos tejet és langyos vizet (de ne legyen forró), majd jól keverjük el. Ezután a kezünkkel gyúrjuk át. Szép sima felülete legyen pár perc az egész.

Majd tegyük egy tálba, és letakarva 1 órát kelesztjük, meleg helyen. Majd ismét gyúrjuk át egy kicsit. Ezután vágjuk ketté, majd megint ketté a tésztát, és formázzunk rudat belőle.

Egy fazékba forraljunk vizet, de csak annyit kb negyednyit, mivel gőzölni fogjuk a tésztát.


Megjegyzés: Olyan fazekat válasszunk, amibe nem esik bele a bambuszgőzölő, hanem szorosan illeszkedik.
Úgy tesszük bele a hogy ne érjen a vízbe. Tartsuk állandó forrásban a gőzölgő vizet, és ne emelgessük a fedőt! - Gőzölés közben a bambusz megdagad - a fedő és a tető összezár, kvázi kukta effektus alakul ki, miközben a felesleges gőzt kiengedi a fedő résein, meggátolva ezzel, hogy a visszacsöpögő víz eláztassa a készülő ételt.
Szükség szerint pótolni kell az elpárolgott vizet, és mindig forrásban lévő vizet kell használni a pótlásra.

Fontos tudni, hogy a bambuszgőzölőt soha nem szabad mosószerrel mosogatni, mert a bambusz visszavonhatatlanul magába szívja a mosogatószer ízét, emiatt mindig csak folyóvízzel kell leöblögetni. De persze választhatunk fém gőzölőt is, ha szeretnénk itt.


Ha forr a víz, tegyük rá a gőzölőt, melynek alját béleljük ki sütőpapírral, és tegyük egymás mellé a két rúd tésztát, fedjük le és 20 percig gőzöljük, de 20 percig ne emeljük fel a tetejét. Ha letelt az idő, vegyük le a gőzölőt óvatosan, meg ne égessük a kezünket a gőztől, és tegyünk rá egy tányért, vagy egy kisebb tálcát és fordítsuk rá a gőzölőt a tésztával együtt.

Ezt követően, kenjük meg vajjal, minden oldalát.


Ezután következhet a másik két tészta gőzöléses főzése, ha csökkent a víz mennyiség pótoljuk forró vízzel. A lényeg, hogy forrjon a víz, és csak akkor tegyük rá a gőzölőt. És még fontos, hogy a knédli tészta meg fog dagadni gőzölés közben. Ezért legyen egy kis hely közöttük.

Ha készen vagyunk a következő adag knédli tésztával, akkor azt is kenjük le vajjal.


Köretként tálalhatjuk akár marhahúshoz, csirkemellhez, sertésszelet, pecsenyékhez, pörköltek, vadas mellé.
De akár reggelire is lehet enni, hiszen ez egy kenyértészta. Vagy pld. ha vékonyabb szeletekre vágjuk fel, és kisebb kör alakú kiszúróval korongokat szúrunk ki, akkor hidegtálak alapjaiként is kiválóan funkciónál. Akár pld. különböző krémsajt keverékek, avokádókrémek, tonhalas krémek, körözöttek stb…




Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása