Zseniális 10 perces: Légies áfonyás-túrós sütemény
2019. február 03. írta: Klarissza24

Zseniális 10 perces: Légies áfonyás-túrós sütemény

 

Ellenállhatatlan, amit kár lenne kihagyni!

 

Egyszerű áfonyás-túrós sütemény, mellyel biztos a siker.  :)


Gyors, könnyű és nagyon finom, csak annyit mondanak, kérek még. :) Télen-nyáron, egész évben elkészíthető sütemény.

Én imádom a túrós süteményeket, főleg az olyanokat, amit pikk-pakk elkészíthetőek. Igazi családi sütemény, sőt vendégváró, ünnepi finomság is. Arról nem is beszélve, hogy egy fárasztó nap után 10 perc alatt összekeverhető, áfonya szemekkel díszítve, legyen az friss vagy mirelit, és már süthető is.



Aki szereti a túrós süteményeket és az áfonyát is, feltétlenül próbálja ki, tuti nem fog csalódni. Olyan könnyed sütemény, hogy nem nehezíti el a gyomrot sem. Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerűen elronthatatlan sütemény. :)


Áfonyás-túrós sütemény gluténmentes recept
Hozzávalók:
(közepes tepsi) Mérce: púpos ek
12 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
2 ek rizsliszt
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)
1 csomag sütőpor
két csipet *Himalája só
100 g margarin vagy vaj
10 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
500 g túró
10 csapott ek 20%-os tejföl
1 db citrom héja
500 g friss áfonya vagy szezonon kívül fagyasztott


Áfonyás-túrós sütemény
elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A lisztet, a sót és a sütőport keverjük el, majd szitáljuk át egy tálba.

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, habosra keverjük, egy robotgép segítségével.

Majd hozzáadjuk egyenként a tojást, és jól elkeverjük.


Ezután adagoljuk hozzá felváltva a lisztet, és a tejfölt, reszeljük bele a citromhéjat is, és jól keverjük el a robotgép segítségével.

Majd a legvégén morzsoljuk bele a túrót, majd szintén keverjük a tészta masszával, de ezt már egy konyhai lapáttal vagy fakanál segítségével.


Ha elkészültünk, öntsük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe, és szépen rakosgassuk ki áfonyaszemekkel a tetejét, én jó sűrűn szoktam tenni.

Ezt követően tegyük az előmelegített sütőbe, és 25-30 percig süssük. Végezzünk tűpróbát. Nekem a gázsütőmön 30 perc kellett.


Hagyjuk a tepsiben kihűlni, tálaláskor porcukorral meghintve, mentával és áfonyával kínáljuk. Aki szeretne, még tejszínhabot is adhat hozzá. Kedves egészségetekre. :)


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

És most nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre az igazi csodaszer a kékáfonya…



Igazi szupergyümölcs

Miért imádjuk ezt a csodásan kéklő, lédús, isteni ízű bogyós gyümölcsöt?

Mert finom, lassítja az öregedést, elképesztően magas az antioxidáns-tartalma, erősíti az immunrendszert, ráadásul zsírbontóként is működik. A polifenolok ugyanis nagy arányban képesek lebontani a szervezet zsírsejtjeit, sőt segítenek megakadályozni az újraképződésüket is. Ha fogyni szeretnél, egyél bőségesen áfonyát: akár 73 százalékkal is csökkentheti a zsírsejtek számát. 

A vörös és a kék áfonya egyaránt kiváló tápanyag-, ásványianyag- (Ca-, Mg-, K-), valamint C-, B- és A-vitamin-forrás hírében áll. Jó hatással van a szív- és érrendszeri bajokra, a húgyúti fertőzésekre. Az áfonya segít abban, hogy a „rossz koleszterin”, az LDL ne halmozódjon fel, így a szív- és érrendszeri betegségek is elkerülhetők.


Mivel folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag az áfonya, a magzat egészségét védi terhesség idején, úgyhogy kismamaként mindenképpen fogyaszd.

Az áfonya rostban gazdag gyümölcs. A rostdús táplálkozás pedig az egészséges emésztés, a megfelelő agyagcsere alapja.

Legújabb kutatások szerint az áfonyában található összetevőknek a rák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van, ráadásul a már meglévő rákos daganatok növekedését is lassítják.

Az antocianin nevű összetevő az, ami a gyümölcs élénk színét adja, és ez az az anyag, ami megvédi az agy bizonyos neuronjait, javítva ezzel a koncentrációs képességünket és a memóriánkat. Forrás

 

 

süti beállítások módosítása