Nyammi: A legropogósabb házi sült krumpli titka
2019. február 19. írta: Klarissza24

Nyammi: A legropogósabb házi sült krumpli titka

Mely kívül ropog, belül omlós, kell ennél több?

És hogy mitől lesz igazán finom a házi sültkrumpli, íme, egy jó ötlet hozzá!

Amúgy, nincs is olyan ember, aki ne szeretné a sült krumplit, magában vagy mártogatóssal, köretként, bármikor mindig jól jön. :)
És szerintem egy kedvelt köret is, főleg rántott hús mellé, olyan régre nyúlik vissza, hogy még az én Nagyikám is ezt tálalta a rántott hús mellé, hú de imádtam gyerekkoromban is. :) Persze a sikere, azóta is töretlen, szerintem sose fogom megunni. :)


Legropogósabb házi sült krumpli gluténmentes recept
Hozzávalók:

1 kg "C" jelzésű sütni való burgonya
*sültburgonya fűszersó szerecsendióval itt
Natúr corn flakes itt vagy kukoricadara
Sütéshez:
kókuszzsír, vagy kacsazsír, sertészsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Legropogósabb házi sült krumpli
elkészítése:

Megmossuk a burgonyát, és felvágjuk ízlés szerint hasábokra.

Ezután a krumplit, hideg vízbe áztatjuk, kb 5 percig, majd leöblítjük, és leszűrjük, egy kicsit leitatjuk róla a nedvességet.

A corn flakes összedaráljuk/vagy használhatunk kukoricadarát is, ezután öntsük egy tányérba, majd a krumplikat megforgatjuk az összedarált corn flakesbe.



Végül jó forróra hevített, kókuszolajban/vagy kacsazsírban, sertészsírban a burgonyákat ropogósra sütjük pár perc alatt, én frituban sütöttem ki, így pikk-pakk végeztem is vele. :)

Egy nagy tepsibe szoktam kiönteni, szétterítve, ne legyenek egymáson, majd még melegen megfűszerezzük sültburgonya fűszersóval, (de természetesen lehet más fűszert is használni pld. őrölt köményt és pirospaprikát, vagy cayenne borst összekeverünk egy kis oregánóval), és jól összerázzuk, és megint szétterítjük, és tálalásig így hagyjuk, ja, hogy addigra elfogy? sebaj, előrelátóan, készüljünk még egy kg krumplival, én mindig így szoktam. :)


Önmagában is nagyon finom eszegetni, sőt mártogatóssal, illetve bármelyik hús mellé köreteként is egyszerűen fenséges. :)


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza


És Te tudtad, hogy melyik krumpliból, mit lehet készíteni, vagyis melyik jelölés mit jelent?
Itt egy kis segítség, kezdő háziasszonyoknak a mindennapokra:

(A) – SALÁTÁNAK VALÓ, nem szétfővő burgonya. Ezeket a fajtákat érdemes használni saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyaételek készítéséhez.
Tippek: Majonézes burgonyasaláta, ecetes burgonyasaláta, rakott krumpli
Példa fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata, stb.

(B) – FŐZNIVALÓ, kissé szétfövő burgonya, ami főzéshez, raguk készítéséhez ajánlott.
Tippek: paprikás krumpli, krumplifőzelék, rakott krumpli
Példa fajták: Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara, stb.

(C) – SÜTNIVALÓ, szétfövő burgonya, amiket sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré/pehely alapanyagnak válasszunk.
Tippek: Héjában sült krumpli, hasábburgonya, gnocci, krumplis tészta.
Példa fajták: Agria, Arany chipke (chipsnek), Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady, stb.


A burgonya fajták főzési típusát elsősorban a gumók keményítő tartalma határozza meg, ami fajtajellemző. Ez azt jelenti, hogy egy adott fajtájú burgonya gumója a termesztéstechnológiától és az időjárási viszonyoktól enyhén befolyásoltan, de mindig közel azonos keményítőtartalmú lesz. A burgonyafajta neve szavatolja, hogy mindig ugyan olyan főzési típusú gumókat vegyünk.

Találkozhatunk olyan burgonya fajtákkal is, amelyeknek a keményítőtartalma az egyes kategóriák közti határértéken mozog. Ezeket mindkét főzési típusúként fel lehet használni, általában „A-B”, vagy „B-C”-nek szokták jelölni őket. További információ és forrás: itt

 

 

süti beállítások módosítása