Családi kedvenc: A koszos krumpli
2019. július 14. írta: Klarissza24

Családi kedvenc: A koszos krumpli

Igazi családi Gastro Disneyland!

Élj jól, egyél jól egyszerűen finomat.



Ezután tuti mind a tíz ujjadat megnyalod, és tényleg egyszerű elkészíteni. És hát ki ne szeretné a sült krumplit, vegyítve egy kis húsival és még sok más finomsággal. Ha fel szeretnéd dobni a hétköznapokat, vagy hétvégét, készítsd el ezt a koszos krumplit. És, hogy miért koszos krumpli a neve? a recept végén olvashatod. Bár nem nagy tudomány rájönni, de azért leírtam. :)
Kezdőknek is ajánlom, mert könnyű elkészíteni. :)



Koszos krumpli gluténmentes recept
Hozzávalók:

5-6 szelet ujjnyi vastag tarja
*cayenne bors
*mézes-amerikai steak bors itt
*Himalája só
*oregáno
4 db *babérlevél
200 ml 100%-os narancslé vagy narancsleve
100 ml csirke/marha alaplé vagy ha nincs ½ leveskocka felhígít 250 ml vízzel és ebből 120 ml kell
Majonézes öntet:
50 ml „Kühne Knoblauch” fokhagymás majonézes szósz itt
100 ml *Hellmann’s Real gluténmentes majonéz itt
vagy ha valaki Ajoli mártást szeretne készíteni a majonézes öntet helyett, annak itt a recept, én viszont nyáron nem használok nyers tojást.
Ajoli mártás:
2 db tojássárgája
1 tk *fehérborecet
3 gerezd fokhagyma
1-2 kk*dijoni mustár - ízlés szerint
2 ½ dl*olaj
2-3 tk citromleve
*Himalája só – ízlés szerint
Ezt mind turmixba tesszük és összekeverjük, úgy hogy a végén csurgassuk hozzá az olajat.

Pikáns öntet:
2 csokor *friss petrezselyem apróra aprítva
1 púpos ek apróra vágott *friss menta
1 db zöldhagyma
1 db lilahagyma
egy csipet *chili pehely
egy csipet *Himalája só
1 db citrom héja
½ citrom leve
2 csipet mézes-amerikai steak bors itt
100 ml *olívaolaj
Köret:
„Aviko” sült krumpli itt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Koszos krumpli
elkészítése:

A tarját sózzuk, szórjuk meg mézes-amerikai steak borssal, oregánoval és cayenne borssal.

Ezt követően tegyük tepsibe egymás mellé a húsokat, szórjuk meg 4 db babérlevéllel, majd a tepsi szélénél öntsük bele az alaplevet, vagy ha nincs a leveskockából készített alaplevet, majd a narancslevet. Ne a húsra öntsük, mert lejön róla a fűszer, hanem ahogy írtam a tepsi szélénél öntsük bele.


Ezután egy ek-nyi kokszzsírt osszunk el a húsokon.

Majd alufóliával lefedve legalacsonyabb hőfokon 160 fok, süssük lassan, 2 ½ - 3 órán keresztül. Isteni omlós tarja lesz belőle.


Ezután hagyjuk pihenni egy kicsit és vágjuk fel csíkokra.

Közben, amíg sül a sült tarjánk, addig készítsük el a majonézes öntetet: egy tálba keverjük össze a kétféle majonézt, majd tegyük félre. Ha ajoli mártást szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalóknál megfelelően készítsük el.


Egy másik tálba pedig vágjuk fel apróra a pikáns öntethez az alapanyagokat. Ízesítsük borssal, sóval, chili pehellyel, citromlével, reszelt citrom héjával és olívaolajjal. Jól keverjük el és tegyük félre.

Amikor már majdnem kész a hús, elkezdhetjük kisütni a krumplit, használhatunk rendes krumplit felvágva, hasábokra, vagy akár zacskós sült krumplit, én is szoktam ilyen használni, nekem az „Aviko” féle sült krumpli termék jön be.


Ezt követően, amikor a hús is elkészült, és felvágtuk csíkokra, tálalhatjuk is, szedjünk a tányérra egy adag sült krumplit, rá a csíkokra vágott sült tarja, rá egy evőkanálnyi fokhagymás majonézt, és egy evőkanálnyi pikáns petrezselymes-mentás öntet. Majd keverjük össze és máris készen van ez az isteni koszos krumpli. Majd szórjuk meg a tetejét még petrezselyemmel, és zöldhagymával.


Szóval, ezt el kell készítenetek, és meg kell kóstolnotok, az én családomban ez nagy sláger. Imádjuk.

És, hogy miért koszos sült krumpli a neve?

Hát, ha ránézünk, tisztára összekoszoltuk a sült krumplit, amit sokszor ugyebár csak sóval vagy más fűszerekkel megszórva esszük igazán. De ha ezt megkóstolod, mármint a koszos krumplit, teljesen el fog varázsolni, hiszen annyira, de annyira finom.

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

 

süti beállítások módosítása